Az autós éttermek reneszánsza jöhet

Az ötvenes évekről szóló amerikai filmek jellegzetes helyszínei voltak azok a dinerek, ahol a kor kamaszai bandákba verődve ütötték el az időt, és ahová a környék apraja-nagyja szívesen járt, ha egyszerű, de ízletes ételekre vágyott. A pin-up stílusban sminkelt, copfos, bő szoknyás lányok, és a bőrkabátos fiúk sokszor nem is bent ültek le; a rendelést inkább eleve az autókhoz kérték.

A lehúzott ablakokra akasztott tálcákról falatozó emberek az akkori gasztrokorszak meghatározó képévé váltak világszerte. Bár néhány hely még őrzi a fenti hagyományokat, de a jelenség az évtizedek múlásával lassan kikopott a mindennapokból, s a klasszikus értelemben vett autós éttermek helyét kifőzdék, gyorséttermek és bisztrók vették át. Az autós mozik – ahol szintén lehetett gyorsételeket venni – még tartották magukat egy ideig, de az igények és az életmód változásával aztán ezek is sorra dobták be a törölközőt. Néhány hónappal ezelőtt még senki nem gondolta volna, most azonban mégis úgy tűnik, hogy az egykor szebb napokat látott autós éttermek csillaga újra felragyoghat, írja a FoodAndWine.

A koronavírus-járvány ugyanis radikális változásokat idézett elő a gasztroágazatban, s bár a korlátozásokat egyre több helyen oldják fel szerte a világon, a szakértők úgy vélik, hogy az újranyitásokat övező szigorú szabályozások – a higiéniai előírások, a létszámbeli limit – még mindig sokakat tántorítanak el attól, hogy étterembe menjenek. Elhamarkodni sem érdemes az újranyitást persze, hiszen számos példa mutatja, hogy például az Egyesült Államokban újra megugrott a megbetegedések száma ott, ahol enyhítettek a korlátozásokon. A potenciális vendégek egyrészt bizonytalanok, másrészt viszont szívesen mozdulnának ki végre otthonaikból – azonban a lehető legbiztonságosabb körülmények között. Erre pedig épp a fent említett, régimódi, amerikai vendéglátási forma újraélesztése lehet az egyik működőképes megoldás.

A világjárványt követő biztonsági intézkedések bevezetése után néhány újranyitó étterem úgy próbálta visszacsalogatni a vendégeket, hogy a rendelkezésükre álló parkolóhelyeken autósmozit nyitott. Ezzel egy időben egyre több szakmabeli kezdte felismerni az úgynevezett carhop rendszerben rejlő lehetőségeket – ilyenkor ugyanis a vendég nem hagyja el saját járműve biztonságát, ott adja le rendelését, és az elkészült ételt a felszolgáló kiviszi az autóhoz – hiszen az tökéletesen passzol a jelenlegi helyzethez. Egy új tanulmány szerint a március közepétől tartó időszakban az amerikaiak kedvenc gyorséttermi lánca épp a Sonic Drive-In lett, illetve azok az éttermek, amelyek szintén az ötvenes évek népszerű kiszolgálási módjára tértek át.

„Az elmúlt hetek alatt azt figyeltem meg, hogy az emberek bejönnek, rendelnek tőlünk, aztán fogják a rendelést, és beülnek a parkolóban várakozó autójukba, majd ott fogyasztják el az ételeket” – mesélte az NBC New Yorknak a Brownstone Pancake Factory tulajdonosa, Bobby Bournias. „Szóval, gondoltam, ha már így van, akkor miért nem csináljuk igazi old-school stílusban?” Egy másik helyen, Pennsylvaniában, a Happy Day’s Bistro tulajdonosa is hasonlóan vélekedett. A szokásos elviteli és házhozszállítási rendszer nem igazán váltotta be a reményeket, így döntöttek ők is az autós étterem koncepciója mellett. „Így a hagyományos értelemben kiszolgáljuk a vendéget, aki friss, forró ételt kap. Mindent ugyanúgy csinálunk, azt kivéve, hogy a vásárló mindvégig a saját autójában marad” – magyarázta a tulaj, Mohamed Mo Maaty.

„Az elvitellel az a legnagyobb baj, hogy az étel teljesen kihűl, mire a vendég otthonába érkezik. Itt, a parkolónkban viszont teljes szervizt nyújthatunk – akár módosíthatunk is a rendeléseken, s ha elfogyott valami, vagy utólag jött meg a kedve valamihez, a vendég azt is könnyen elintézheti.” Az ismét egyre több helyen felbukkanó autósmozik mellett is gyakran üzemelnek újra autós éttermek. Van olyan hely, amely boros párosításokkal is feldobta a szolgáltatást, de az egyik legeredetibb ötlet talán a Potbelly’s nevéhez fűződik, akik májusban teszt jelleggel bevezették az úgynevezett „Alone Time spotokat”, vagyis kifejezetten a fáradt szülők számára nyitottak olyan parkolóhelyeket, ahol azok rég áhított nyugalomban és csendben ehették meg végre a szendvicseiket. „Ha a kísérlet sikeres lesz, megfontoljuk újabb helyek megnyitását is – ezúttal azoknak a tiniknek szeretnénk kedvezni, akiknek elegük van már abból, hogy a saját szüleiket kell nézniük TikTokozás közben” – áll a Potbelly’s által kiadott közleményben.

Forrás: Magyar Konyha


Példátlan károk a hazai gyümölcsösökben

Példátlan károk a hazai gyümölcsösökben 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.