Az autós éttermek reneszánsza jöhet

Az ötvenes évekről szóló amerikai filmek jellegzetes helyszínei voltak azok a dinerek, ahol a kor kamaszai bandákba verődve ütötték el az időt, és ahová a környék apraja-nagyja szívesen járt, ha egyszerű, de ízletes ételekre vágyott. A pin-up stílusban sminkelt, copfos, bő szoknyás lányok, és a bőrkabátos fiúk sokszor nem is bent ültek le; a rendelést inkább eleve az autókhoz kérték.

A lehúzott ablakokra akasztott tálcákról falatozó emberek az akkori gasztrokorszak meghatározó képévé váltak világszerte. Bár néhány hely még őrzi a fenti hagyományokat, de a jelenség az évtizedek múlásával lassan kikopott a mindennapokból, s a klasszikus értelemben vett autós éttermek helyét kifőzdék, gyorséttermek és bisztrók vették át. Az autós mozik – ahol szintén lehetett gyorsételeket venni – még tartották magukat egy ideig, de az igények és az életmód változásával aztán ezek is sorra dobták be a törölközőt. Néhány hónappal ezelőtt még senki nem gondolta volna, most azonban mégis úgy tűnik, hogy az egykor szebb napokat látott autós éttermek csillaga újra felragyoghat, írja a FoodAndWine.

A koronavírus-járvány ugyanis radikális változásokat idézett elő a gasztroágazatban, s bár a korlátozásokat egyre több helyen oldják fel szerte a világon, a szakértők úgy vélik, hogy az újranyitásokat övező szigorú szabályozások – a higiéniai előírások, a létszámbeli limit – még mindig sokakat tántorítanak el attól, hogy étterembe menjenek. Elhamarkodni sem érdemes az újranyitást persze, hiszen számos példa mutatja, hogy például az Egyesült Államokban újra megugrott a megbetegedések száma ott, ahol enyhítettek a korlátozásokon. A potenciális vendégek egyrészt bizonytalanok, másrészt viszont szívesen mozdulnának ki végre otthonaikból – azonban a lehető legbiztonságosabb körülmények között. Erre pedig épp a fent említett, régimódi, amerikai vendéglátási forma újraélesztése lehet az egyik működőképes megoldás.

A világjárványt követő biztonsági intézkedések bevezetése után néhány újranyitó étterem úgy próbálta visszacsalogatni a vendégeket, hogy a rendelkezésükre álló parkolóhelyeken autósmozit nyitott. Ezzel egy időben egyre több szakmabeli kezdte felismerni az úgynevezett carhop rendszerben rejlő lehetőségeket – ilyenkor ugyanis a vendég nem hagyja el saját járműve biztonságát, ott adja le rendelését, és az elkészült ételt a felszolgáló kiviszi az autóhoz – hiszen az tökéletesen passzol a jelenlegi helyzethez. Egy új tanulmány szerint a március közepétől tartó időszakban az amerikaiak kedvenc gyorséttermi lánca épp a Sonic Drive-In lett, illetve azok az éttermek, amelyek szintén az ötvenes évek népszerű kiszolgálási módjára tértek át.

„Az elmúlt hetek alatt azt figyeltem meg, hogy az emberek bejönnek, rendelnek tőlünk, aztán fogják a rendelést, és beülnek a parkolóban várakozó autójukba, majd ott fogyasztják el az ételeket” – mesélte az NBC New Yorknak a Brownstone Pancake Factory tulajdonosa, Bobby Bournias. „Szóval, gondoltam, ha már így van, akkor miért nem csináljuk igazi old-school stílusban?” Egy másik helyen, Pennsylvaniában, a Happy Day’s Bistro tulajdonosa is hasonlóan vélekedett. A szokásos elviteli és házhozszállítási rendszer nem igazán váltotta be a reményeket, így döntöttek ők is az autós étterem koncepciója mellett. „Így a hagyományos értelemben kiszolgáljuk a vendéget, aki friss, forró ételt kap. Mindent ugyanúgy csinálunk, azt kivéve, hogy a vásárló mindvégig a saját autójában marad” – magyarázta a tulaj, Mohamed Mo Maaty.

„Az elvitellel az a legnagyobb baj, hogy az étel teljesen kihűl, mire a vendég otthonába érkezik. Itt, a parkolónkban viszont teljes szervizt nyújthatunk – akár módosíthatunk is a rendeléseken, s ha elfogyott valami, vagy utólag jött meg a kedve valamihez, a vendég azt is könnyen elintézheti.” Az ismét egyre több helyen felbukkanó autósmozik mellett is gyakran üzemelnek újra autós éttermek. Van olyan hely, amely boros párosításokkal is feldobta a szolgáltatást, de az egyik legeredetibb ötlet talán a Potbelly’s nevéhez fűződik, akik májusban teszt jelleggel bevezették az úgynevezett „Alone Time spotokat”, vagyis kifejezetten a fáradt szülők számára nyitottak olyan parkolóhelyeket, ahol azok rég áhított nyugalomban és csendben ehették meg végre a szendvicseiket. „Ha a kísérlet sikeres lesz, megfontoljuk újabb helyek megnyitását is – ezúttal azoknak a tiniknek szeretnénk kedvezni, akiknek elegük van már abból, hogy a saját szüleiket kell nézniük TikTokozás közben” – áll a Potbelly’s által kiadott közleményben.

Forrás: Magyar Konyha


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.