Az élelmiszerpazarlás ellen veszi fel a harcot Kína

Évente 200 millió ember számára elegendő maradékot hagynak az asztalon Kínában - a pazarlás ellen több fronton is harcot hirdetett a társadalom és a kínai vezetés.

A központi lapok az utóbbi napokban címlapjukon foglalkoztak a témával, az ország számos pontjának éttermeiben a vendégek figyelmét a bejáratnál táblák és üres tányérok hívják fel a pazarlásra, s mind több ismert személyiség is felszólalt az ügy érdekében.
A központi televízió, a CCTV riportjában ismertetett statisztikák szerint évente több száz millió tonna maradékot hagynak az éttermek asztalain a kínai emberek, ami csaknem 200 millió ember egész éves étkeztetésére elegendő lehetne. A televízió egyetemi kantinoktól kezdve utcai éttermeken át ötcsillagos szállodákig mindenféle vendéglátóhelyet végiglátogatott, hogy az élelmiszerpazarlásról beszámoljon. A riporterek mindenhol ugyanazt tapasztalták: a megrendelt ételek jelentős része, becsléseik szerint legalább 20 százaléka a kukában végzi.
Január közepén a kínai internetezők a több mint 420 millió regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon indítottak kezdeményezést a pazarlás ellen. A "tiszta tányér-hadművelet" népszerűségét az is mutatja, hogy a szociális platformon már több mint 13 millió bejegyzés született a témában, a mikroblogolók étkezés után maradt üres tányérjaik százairól töltöttek fel képeket a Sinára.
A pénteki Zsenmin Zsipao pártlap a hivatalos fogadások, állami rendezvények, konferenciák részvevőinek pazarlására is felhívja a figyelmet, mondván: a közpénzből finanszírozott eseményeken való takarékosságot is fokozni kellene. A puszta szavak ugyanakkor nem elegek, a szabályozások és a felülvizsgálat szigorítására lenne szükség - véli az újság.
Jüan Long-ping agrártudós, a szuperrizsként elhíresült hibrid rizs kifejlesztője így fogalmazott: az élelmiszerpazarlást bűnként és szégyenként kellene kezelni Kínában, a pazarlókat pedig a hatóságoknak kellene megbüntetniük. A pocsékolás azért is megbocsáthatatlan, mert Kínában a lakosság élelmiszerellátása komoly gondot jelent - fogalmazott Jüan, a szuperrizsre utalva hozzátéve: azt kifejleszteni rendkívül nehéz volt, azzal pazarolni ugyanakkor láthatóan nagyon könnyű.

Forrás: MTI


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.