Az esztergomi topétterem szintet lép

Barna Ádám séf irányításával egy minden eddiginél izgalmasabb, vibrálóbb, élményközpontú konyha jött létre az esztergomi 42 Restaurant & Bar-ban. A hírek szerint a Michelin is tesztelte őket nyáron.

Az étterem két évvel ezelőtti nyitása óta többször változtatott már gasztrokoncepcióján. Fine dining stílusban készülő ételeiket a tálalás és a szerviz szempontjából is emeltebb módon prezentálják, nyár közepe óta kizárólag vacsoraidőben. Barna Ádám szerint most érett össze igazán a gondolat és a tartalom, mit tud igazán nyújtani a hely a vendégeknek. A változásnak köszönhetően így végre arra fókuszálhat, amire szeretne. A cél, hogy a vacsora folyamán valóban minden tányéron várja a gasztronómiáért rajongókat egy kis varázslat és valami váratlan.

 

Jártában-keltében

Barna Ádám konyhája a hagyományokból merítkezik, miközben a nagyvilágról mesél. A világlátott séf az ételsor megalkotásakor nemcsak utazásaiból inspirálódik, de közvetlen környezetéből is. Olyan meglepetéseket rejt el az ételsorban, amelyeket csak a vacsora elfogyasztása során fed fel a vendégek előtt.

„Mindig is jellemző volt a konyhámra a kitekintés. Sokat, sokfele utazhattam, Magyarország mellett három országban éltem még, ahol rengeteg impulzus ért. Tapasztaltam az ázsiai, afrikai vagy grúz piacok hangulatát, nem ismeretlen számomra az európai csúcséttermek világa vagy a dubai nagyvilági életérzés. Ezzel párhuzamosan ott van az életemben a klasszikus vidéki élet, a kora reggeli kertészkedés a 42 Duna parti kertjében. Ez is ugyanúgy hat rám. Ennek a két dolognak a kettőssége most még hangsúlyosabban, szabadabban jelenik meg a kínálatban 

 

Izgalmas őszi kínálat, a design-nal összhangban

Elmondása szerint egy minden eddiginél izgalmasabb, vibrálóbb, élményközpontú konyha jött létre. „Amikor megnyitottunk két éve, még bisztróban gondolkodtunk. Majd bezárt az étterem és egy sokkal emeltebb, nagyvilágibb térélmény jött létre az átalakítás után. Márványasztal, réz és arany elemek csillogása a pultban, nehezebb, puhább kárpitok használata határozza meg a hangulatot. Drámaibb az összhang. Ehhez alkottam meg a gasztronómiai kínálatot” – mondja a kihívásról a séf. „A látszat és a valóság kettőssége vezérelt végig. Nem akarok minden titkot elárulni. De mi van, ha az asztalon lévő váza nem pusztán dekoráció? Ha a benne lévő növényre szükség van egy bizonyos ponton. Ha a vázában nem víz van, hanem egy mártás? A kövek, amelyek nem is kövek? Szeretem a vendégek arcán látni a csodálkozást miközben haladunk előre az este folyamán.”

  

Tekintélyes múltú champagne-házzal született együttműködés

Az esztergomi étterem 2022-ben az egyik legnagyobb múltú birtok, a Charles Heidsick Champagne ház magyarországi hivatalos nagykövete lett. Ennek köszönhetően olyan tételek is elérhetők náluk, amelyeket nem hoznak be másként a magyar piacra, és ha mégis, csak nagyon limitált mennyiségben. Idén 200 éves a ház alapítója, Amerikában illetve Franciaországban ezt komoly ünnepség kíséri. Magyarország sajnos a területe miatt nem annyira nagy piac a champagne házaknak, így kevesebb mennyiséget tud kapni, mint a többi ország. A ház magyarországi nagyköveteként a 42 kivételezett helyzetben van.

 

Koppenhága, Modena, Esztergom

"A világ más országaiban a legjobb éttermek nem csak az adott ország fővárosába koncentrálódnak”, mondja Varga Sándor, a 42 tulajdonosa, aki a séfhez hasonlóan szintén folyamatosan utazik „Igyekszem nagyon sok Michelin csillagos étteremben megfordulni a világon. Azt tapasztalom, az, hogy milyen egy jó étterem vidéken és a városban, nem válik el annyira egymástól. Egy igazi világutazó nem címkézi az éttermeket ennek megfelelően. Mi a 42-vel nem a vidékiségre, mint egyfajta azonnali identifikáló tényezőre helyezzük a hangsúlyt. A mi vidékiségünk legfeljebb az irányítószámunkban jelenik meg.

Nem az számít, hogy az éttermünk vidéken van, és ettől valamilyen. A minőségi élmény nyújtása a lényeg. Ez a világban a legjobb éttermek jellemzője, legyenek bárhol, akár nagyvárosban, akár egy kis faluban, akár Koppenhágában, akár Modenaban vagy a mi esetünkben Esztergomban”, mondja a ház tulajdonosa.

 

Forrás: Turizmus Online


A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.
Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány

Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány 

Június 1-jén a Magyar Bormarketing Ügynökség elindította a fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampányát.
Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját

Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját 

Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.
Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén 

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból.
Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék

Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék 

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.
Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester

Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester 

Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára.
Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket

Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket 

Először Bruce Willis, majd az olasz szívtipró, Michele Morrone után újabb világsztárt mondott igent a HELL felkérésére.