Az Év Cukrásza és az Év Junior Cukrásza 2011.

Az Év Cukrásza és az Év Junior Cukrásza 2011. versenyt a Hungexpo területén, a HOVENTA kiállítás keretein belül 2011. október 11. és 14. között rendezi meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Testülete. A verseny összehasonlító teszt a cukrászat fejlődő tehetségei számára, hogy a fejlődő tehetségek bátorítást, támogatást kapjanak.

A verseny célja hogy a szakma törekvése és az irányzatok a nagyközönség előtt is jól ismertté váljanak, a cukrász szakma színvonalának emelése, hagyományinak őrzése új irányzatainak bemutatása, a természetes, minőségi nyersanyagok felhasználásának bemutatása, a versenyzők szakmai kibontakozásának elősegítése, a nemzetközi versenyekre jelentkezők toborzása.

Mindkét versenyre a nyersanyagokat kimérve kell elhozni! A versenyen receptmappa alapján kell dolgozni, melyet a zsűrinek is be kell adni. Minden félkész terméket és készterméket a helyszínen kell készíteni!

Az Év Cukrásza 2011. verseny

A versenyre várják azoknak a 25 év fölötti gyakorlott cukrászoknak, szakoktatóknak a jelentkezést, akik büszkén viselnék a 2011 év cukrásza címet! Az eredményes, tehetséges versenyzők felnőtt kategóriában a nemzetközi versenyekre jelentkezhetnek.

Az első helyezett 400.000 forintos pénzdíjban részesül.

Versenytermékek

A termékekhez témát kell választani! A témához kapcsolódó díszítőelemnek minden terméken meg kell jelenni!

1. Artisztikai munka készítése karamellből (isomaltból) vagy csokoládéból.

- Alapterülete maximum 60 cm x 60 cm magassága minimum 100 cm.

- Az artisztikai munkához 10 szeletes tortát kell integrálni.

Követelmény:

- A bemutatott munkát ehető anyagból kell elkészíteni.

- A vázszerkezetéhez nem használható nem élelmi anyag pl.: drót, fa, műanyag!

- Az artisztikai terméken belül, több különböző technikával kell dolgozni.

- A cukor és csokoládé munkákat a terméken belül ne keverjük.

- Színezett előre lefőzött karamell a versenyre nem hozható!

- A csokoládét kézzel kell temperálni.

2. 4 fajta bonbon készítése összesen 4x 20 db ebből

- 4 x 5 db-ot a zsűrinek kell feltálalni,

- 4 x 15 db-ot a díszasztalra kell feltálalni.

Követelmény:

- Bon-bon tömege maximum 15 g

- maximum 2 fajta lehet formában

- A bonbon fajtákat temperált ét, tej, fehér csokoládé felhasználásával kell készíteni.

- A csokoládét kézzel kell temperálni

- Fajtánként, különböző karakteres töltelékkel kell tölteni

3. 2 db 10 szeletes 16 cm átmérőjű torta készítése ebből

- az egyiket az artisztikai munkához kell integrálni és karamellel kell díszíteni

- a másikat fel kell szeletelni, 10 szeletet a zsűrinek kell feltálalni

Követelmény:

- A torták tésztájának, töltelékének bevonó anyagának a nemzetközi cukrászati irányzatokhoz kell, hogy igazodjon

- A tortákat nem tölthetik vajkrémmel, nem burkolhatják marcipánnal!

- A tortán belül egymáshoz harmonizáló különböző állagú ízű rétegek legyenek

- A tortákhoz minden alkotóelemet a helyszínen kell készíteni, iparilag ,előállított kényelmi anyagokat (pl ízesítő paszták fondok, áthúzó ganache) tilos felhasználni!

4. 5 db egyforma tányérdesszert készítése szabadon választott ízben

- 3 db-ot a zsűrinek kell feltálalni,

- 2 db-ot a díszasztalra kell feltálalni

Követelmény:

- A tányérdesszert együttes súlya maximum. 100-120 g.

- A tányérdesszert legalább 4 elemből álljon

- A tányérra 2 vagy 3, vagy 4 kisebb desszertet helyezzünk, összsúlyuk maximum. 50-60 g.

- A kiegészítő elemek pl. mártások, öntetek, habok, díszítőelemek összsúlya

maximum 50-60 g.

Jelentkezési határidő 2011. július 1.

A jelentkezési lap a www.cukraszat.net honlapról letölthető.

Az Év Junior Cukrásza 2011. verseny

Az év junior cukrásza versenyre várják azokat a 19 - 25 év közötti versenyzőket, akik büszkén viselnék a 2011 év junior cukrásza címet! Az eredményes, tehetséges versenyzők nemzetközi versenyekre jelentkezhetnek.

Az Év Junior Cukrásza 100.000 forint pénzdíjban részesül. 

Versenytermékek

A termékekhez témát kell választani! A témához kapcsolódó díszítőelemnek minden terméken meg kell jelenni!

1. Artisztikai munka készítése karamellből (isomaltból) vagy csokoládéból.

- Alapterülete maximum 60 cm x 60 cm magassága minimum 80 cm.

- Az artisztikai munkához 10 szeletes tortát kell integrálni.

Követelmény:

- A bemutatott munkát ehető anyagból kell elkészíteni.

- A vázszerkezetéhez nem használható nem élelmi anyag pl.: drót, fa, műanyag!

- Az artisztikai terméken belül, több különböző technikával kell dolgozni.

- A cukor és csokoládé munkákat a terméken belül ne keverjük.

- Színezett előre lefőzött karamell a versenyre nem hozható!

- A csokoládét kézzel kell temperálni.

2. 4 fajta bonbon készítése összesen 4x 15 db ebből

- 4 x 5 db-ot a zsűrinek kell feltálalni,

- 4 x 10 db-ot a díszasztalra kell feltálalni.

Követelmény:

- Bon-bon tömege maximum 15 g

- maximum 2 fajta lehet formában

- A bonbon fajtákat temperált ét-, tej-, fehér csokoládé felhasználásával kell készíteni.

- A csokoládét kézzel kell temperálni

- Fajtánként, különböző karakteres töltelékkel kell tölteni

 3. 2 db 10 szeletes 16 cm átmérőjű torta készítése ebből

- az egyiket az artisztikai munkához kell integrálni és karamellel kell díszíteni

- a másikat fel kell szeletelni és a zsűrinek kell feltálalni,

Követelmény:

- A torták tésztájának, töltelékének bevonó anyagának a nemzetközi cukrászati irányzatokhoz kell, hogy igazodjon!

- A tortákat nem tölthetik vajkrémmel, nem burkolhatják marcipánnal!

- A tortán belül egymáshoz harmonizáló különböző állagú ízű rétegek legyenek!

- A tortákhoz minden alkotóelemet a helyszínen kell készíteni, iparilag előállított kényelmi anyagokat (pl fond, áthúzó ganache) felhasználni tilos!

 4. 4 különböző marcipánfigura készítése a választott témában

- A marcipánfigurákat a díszasztalra kell kihelyezni!

- A marcipánfigurákat nem kóstolják.

Követelmény:

- A marcipán figurák tömege 80 g

- A marcipán figurák csak kézzel készíthetők, formák, levélnyomók használata nem megengedett!

- A marcipánt a helyszínen kell beszínezni!

- A színezéshez alkalmazott technika lehet színezett begyúrt marcipán, kompresszorral színezés, festés, lánggal színezés

- A figurákhoz csak marcipán használható, kivéve glazúrral, csokoládéval lehet dekorálni (pl szemnél)!

- Lakk nem alkalmazható!

Jelentkezési határidő 2011. július 1.

A jelentkezési lapot a www.cukraszat.net honlapon megtalálhatják,


Egészséges sütemények az ünnepekre

Egészséges sütemények az ünnepekre 

Karácsonykor is lehet egészségeset, de egyúttal finomat is sütni!
 Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata

Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata 

Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata, a CJ Foods, zöldmezős fejlesztés keretében készételgyártó üzemet és logisztikai központot épít Dunavarsányban.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.