A verseny célja hogy a szakma törekvése és az irányzatok a nagyközönség előtt is jól ismertté váljanak, a cukrász szakma színvonalának emelése, hagyományinak őrzése új irányzatainak bemutatása, a természetes, minőségi nyersanyagok felhasználásának bemutatása, a versenyzők szakmai kibontakozásának elősegítése, a nemzetközi versenyekre jelentkezők toborzása.
Mindkét versenyre a nyersanyagokat kimérve kell elhozni! A versenyen receptmappa alapján kell dolgozni, melyet a zsűrinek is be kell adni. Minden félkész terméket és készterméket a helyszínen kell készíteni!
Az Év Cukrásza 2011. verseny
A versenyre várják azoknak a 25 év fölötti gyakorlott cukrászoknak, szakoktatóknak a jelentkezést, akik büszkén viselnék a 2011 év cukrásza címet! Az eredményes, tehetséges versenyzők felnőtt kategóriában a nemzetközi versenyekre jelentkezhetnek.
Az első helyezett 400.000 forintos pénzdíjban részesül.
Versenytermékek
A termékekhez témát kell választani! A témához kapcsolódó díszítőelemnek minden terméken meg kell jelenni!
1. Artisztikai munka készítése karamellből (isomaltból) vagy csokoládéból.
- Alapterülete maximum 60 cm x 60 cm magassága minimum 100 cm.
- Az artisztikai munkához 10 szeletes tortát kell integrálni.
Követelmény:
- A bemutatott munkát ehető anyagból kell elkészíteni.
- A vázszerkezetéhez nem használható nem élelmi anyag pl.: drót, fa, műanyag!
- Az artisztikai terméken belül, több különböző technikával kell dolgozni.
- A cukor és csokoládé munkákat a terméken belül ne keverjük.
- Színezett előre lefőzött karamell a versenyre nem hozható!
- A csokoládét kézzel kell temperálni.
2. 4 fajta bonbon készítése összesen 4x 20 db ebből
- 4 x 5 db-ot a zsűrinek kell feltálalni,
- 4 x 15 db-ot a díszasztalra kell feltálalni.
Követelmény:
- Bon-bon tömege maximum 15 g
- maximum 2 fajta lehet formában
- A bonbon fajtákat temperált ét, tej, fehér csokoládé felhasználásával kell készíteni.
- A csokoládét kézzel kell temperálni
- Fajtánként, különböző karakteres töltelékkel kell tölteni
3. 2 db 10 szeletes 16 cm átmérőjű torta készítése ebből
- az egyiket az artisztikai munkához kell integrálni és karamellel kell díszíteni
- a másikat fel kell szeletelni, 10 szeletet a zsűrinek kell feltálalni
Követelmény:
- A torták tésztájának, töltelékének bevonó anyagának a nemzetközi cukrászati irányzatokhoz kell, hogy igazodjon
- A tortákat nem tölthetik vajkrémmel, nem burkolhatják marcipánnal!
- A tortán belül egymáshoz harmonizáló különböző állagú ízű rétegek legyenek
- A tortákhoz minden alkotóelemet a helyszínen kell készíteni, iparilag ,előállított kényelmi anyagokat (pl ízesítő paszták fondok, áthúzó ganache) tilos felhasználni!
4. 5 db egyforma tányérdesszert készítése szabadon választott ízben
- 3 db-ot a zsűrinek kell feltálalni,
- 2 db-ot a díszasztalra kell feltálalni
Követelmény:
- A tányérdesszert együttes súlya maximum. 100-120 g.
- A tányérdesszert legalább 4 elemből álljon
- A tányérra 2 vagy 3, vagy 4 kisebb desszertet helyezzünk, összsúlyuk maximum. 50-60 g.
- A kiegészítő elemek pl. mártások, öntetek, habok, díszítőelemek összsúlya
maximum 50-60 g.
Jelentkezési határidő 2011. július 1.
A jelentkezési lap a www.cukraszat.net honlapról letölthető.
Az Év Junior Cukrásza 2011. verseny
Az év junior cukrásza versenyre várják azokat a 19 - 25 év közötti versenyzőket, akik büszkén viselnék a 2011 év junior cukrásza címet! Az eredményes, tehetséges versenyzők nemzetközi versenyekre jelentkezhetnek.
Az Év Junior Cukrásza 100.000 forint pénzdíjban részesül.
Versenytermékek
A termékekhez témát kell választani! A témához kapcsolódó díszítőelemnek minden terméken meg kell jelenni!
1. Artisztikai munka készítése karamellből (isomaltból) vagy csokoládéból.
- Alapterülete maximum 60 cm x 60 cm magassága minimum 80 cm.
- Az artisztikai munkához 10 szeletes tortát kell integrálni.
Követelmény:
- A bemutatott munkát ehető anyagból kell elkészíteni.
- A vázszerkezetéhez nem használható nem élelmi anyag pl.: drót, fa, műanyag!
- Az artisztikai terméken belül, több különböző technikával kell dolgozni.
- A cukor és csokoládé munkákat a terméken belül ne keverjük.
- Színezett előre lefőzött karamell a versenyre nem hozható!
- A csokoládét kézzel kell temperálni.
2. 4 fajta bonbon készítése összesen 4x 15 db ebből
- 4 x 5 db-ot a zsűrinek kell feltálalni,
- 4 x 10 db-ot a díszasztalra kell feltálalni.
Követelmény:
- Bon-bon tömege maximum 15 g
- maximum 2 fajta lehet formában
- A bonbon fajtákat temperált ét-, tej-, fehér csokoládé felhasználásával kell készíteni.
- A csokoládét kézzel kell temperálni
- Fajtánként, különböző karakteres töltelékkel kell tölteni
3. 2 db 10 szeletes 16 cm átmérőjű torta készítése ebből
- az egyiket az artisztikai munkához kell integrálni és karamellel kell díszíteni
- a másikat fel kell szeletelni és a zsűrinek kell feltálalni,
Követelmény:
- A torták tésztájának, töltelékének bevonó anyagának a nemzetközi cukrászati irányzatokhoz kell, hogy igazodjon!
- A tortákat nem tölthetik vajkrémmel, nem burkolhatják marcipánnal!
- A tortán belül egymáshoz harmonizáló különböző állagú ízű rétegek legyenek!
- A tortákhoz minden alkotóelemet a helyszínen kell készíteni, iparilag előállított kényelmi anyagokat (pl fond, áthúzó ganache) felhasználni tilos!
4. 4 különböző marcipánfigura készítése a választott témában
- A marcipánfigurákat a díszasztalra kell kihelyezni!
- A marcipánfigurákat nem kóstolják.
Követelmény:
- A marcipán figurák tömege 80 g
- A marcipán figurák csak kézzel készíthetők, formák, levélnyomók használata nem megengedett!
- A marcipánt a helyszínen kell beszínezni!
- A színezéshez alkalmazott technika lehet színezett begyúrt marcipán, kompresszorral színezés, festés, lánggal színezés
- A figurákhoz csak marcipán használható, kivéve glazúrral, csokoládéval lehet dekorálni (pl szemnél)!
- Lakk nem alkalmazható!
Jelentkezési határidő 2011. július 1.
A jelentkezési lapot a www.cukraszat.net honlapon megtalálhatják,