A törvény ugyanis a szakmai szervezetek szerint végrehajthatatlan. „Gyakorlatilag napi leltár készítésére kötelezi azokat a vendéglátó helyeket, ahol a jövedéki törvény hatály alá eső szeszes italokat árulnak. Ez óriási többletterhet – az adminisztrációról nem beszélve egy étteremnek havi szinten 500 ezer – 1 millió forintnyi pluszkiadást – jelent, haszna viszont nincs.” – mondta Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. A Pénzügyminisztérium várakozásai szerint azt érnék el a napi standolás bevezetésével, hogy fehérebbé válna a szegmens, és a költségvetési bevételek is növekednének. Hülvely István szerint ez nem így van, hiszen a hamis termékeket eleve nem veszik fel el a leltárba, így semmiféle plusz forrásra nem lehet számítani. A szakmai szervezetek – az előbb említetten kívül a Magyar Éttermi Szövetség, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Szállodaszövetség, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség, a Pannon Bormíves Céh valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – ezért azt javasolják, hogy a vendéglátó egységek csökkentsék italválasztékukat mintegy 50 százalékkal egészen addig, amíg nem módosítják a törvényt. A vendégeket erről az itallapon elhelyezett - egységes megfogalmazású – szövegben a vendégeket is tájékozatnák. A módosításra egyébként van remény, hiszen Újhelyi István január elején már beadta az ezzel kapcsolatos javaslatot. A szakmai szövetségek remélik, hogy a Pénzügyminisztérium is együttműködő lesz. Van egyébként közöttük némi feszültség, mert a szakmai szervezetek nehezményezik, hogy annak idején csak a törvény végrehajtási utasításával kapcsolatban kérték ki a véleményüket, magával a törvénnyel kapcsolatban nem.
Az italválaszték csökkenését ajánlják az éttermeknek a szakmai szervezetek
A vendéglátók szakmai szervezetei azt javasolják az éttermek és a vendéglátóhelyek működtetőinek, hogy 50 százalékkal csökkentsék italválasztékukat egészen addig, amíg vissza nem vonják vagy nem módosítják a standolásra vonatkozó törvényt.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott
A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.
Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány
Június 1-jén a Magyar Bormarketing Ügynökség elindította a fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampányát.
Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját
Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.
Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén
A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból.
Életműdíj a villányi borásznak
A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t
A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék
Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.
Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester
Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára.
Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket
Először Bruce Willis, majd az olasz szívtipró, Michele Morrone után újabb világsztárt mondott igent a HELL felkérésére.
Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól!
Június 16-án a tihanyi Balaton Pikniken tartotta a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier rendezvényét. Itt megtudhattuk idén melyik tó körüli pincészetek adják majd a legjobb fröccsbort?
Interjú
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”
Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén
Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”
Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.