Az italválaszték csökkenését ajánlják az éttermeknek a szakmai szervezetek

A vendéglátók szakmai szervezetei azt javasolják az éttermek és a vendéglátóhelyek működtetőinek, hogy 50 százalékkal csökkentsék italválasztékukat egészen addig, amíg vissza nem vonják vagy nem módosítják a standolásra vonatkozó törvényt.

A törvény ugyanis a szakmai szervezetek szerint végrehajthatatlan. „Gyakorlatilag napi leltár készítésére kötelezi azokat a vendéglátó helyeket, ahol a jövedéki törvény hatály alá eső szeszes italokat árulnak. Ez óriási többletterhet – az adminisztrációról nem beszélve egy étteremnek havi szinten 500 ezer – 1 millió forintnyi pluszkiadást – jelent, haszna viszont nincs.” – mondta Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. A Pénzügyminisztérium várakozásai szerint azt érnék el a napi standolás bevezetésével, hogy fehérebbé válna a szegmens, és a költségvetési bevételek is növekednének. Hülvely István szerint ez nem így van, hiszen a hamis termékeket eleve nem veszik fel el a leltárba, így semmiféle plusz forrásra nem lehet számítani. A szakmai szervezetek – az előbb említetten kívül a Magyar Éttermi Szövetség, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Szállodaszövetség, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség, a Pannon Bormíves Céh valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – ezért azt javasolják, hogy a vendéglátó egységek csökkentsék italválasztékukat mintegy 50 százalékkal egészen addig, amíg nem módosítják a törvényt. A vendégeket erről az itallapon elhelyezett - egységes megfogalmazású – szövegben a vendégeket is tájékozatnák. A módosításra egyébként van remény, hiszen Újhelyi István január elején már beadta az ezzel kapcsolatos javaslatot. A szakmai szövetségek remélik, hogy a Pénzügyminisztérium is együttműködő lesz. Van egyébként közöttük némi feszültség, mert a szakmai szervezetek nehezményezik, hogy annak idején csak a törvény végrehajtási utasításával kapcsolatban kérték ki a véleményüket, magával a törvénnyel kapcsolatban nem.

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.