Az italválaszték csökkenését ajánlják az éttermeknek a szakmai szervezetek

A vendéglátók szakmai szervezetei azt javasolják az éttermek és a vendéglátóhelyek működtetőinek, hogy 50 százalékkal csökkentsék italválasztékukat egészen addig, amíg vissza nem vonják vagy nem módosítják a standolásra vonatkozó törvényt.

A törvény ugyanis a szakmai szervezetek szerint végrehajthatatlan. „Gyakorlatilag napi leltár készítésére kötelezi azokat a vendéglátó helyeket, ahol a jövedéki törvény hatály alá eső szeszes italokat árulnak. Ez óriási többletterhet – az adminisztrációról nem beszélve egy étteremnek havi szinten 500 ezer – 1 millió forintnyi pluszkiadást – jelent, haszna viszont nincs.” – mondta Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. A Pénzügyminisztérium várakozásai szerint azt érnék el a napi standolás bevezetésével, hogy fehérebbé válna a szegmens, és a költségvetési bevételek is növekednének. Hülvely István szerint ez nem így van, hiszen a hamis termékeket eleve nem veszik fel el a leltárba, így semmiféle plusz forrásra nem lehet számítani. A szakmai szervezetek – az előbb említetten kívül a Magyar Éttermi Szövetség, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Szállodaszövetség, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség, a Pannon Bormíves Céh valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – ezért azt javasolják, hogy a vendéglátó egységek csökkentsék italválasztékukat mintegy 50 százalékkal egészen addig, amíg nem módosítják a törvényt. A vendégeket erről az itallapon elhelyezett - egységes megfogalmazású – szövegben a vendégeket is tájékozatnák. A módosításra egyébként van remény, hiszen Újhelyi István január elején már beadta az ezzel kapcsolatos javaslatot. A szakmai szövetségek remélik, hogy a Pénzügyminisztérium is együttműködő lesz. Van egyébként közöttük némi feszültség, mert a szakmai szervezetek nehezményezik, hogy annak idején csak a törvény végrehajtási utasításával kapcsolatban kérték ki a véleményüket, magával a törvénnyel kapcsolatban nem.

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.