A törvény ugyanis a szakmai szervezetek szerint végrehajthatatlan. „Gyakorlatilag napi leltár készítésére kötelezi azokat a vendéglátó helyeket, ahol a jövedéki törvény hatály alá eső szeszes italokat árulnak. Ez óriási többletterhet – az adminisztrációról nem beszélve egy étteremnek havi szinten 500 ezer – 1 millió forintnyi pluszkiadást – jelent, haszna viszont nincs.” – mondta Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. A Pénzügyminisztérium várakozásai szerint azt érnék el a napi standolás bevezetésével, hogy fehérebbé válna a szegmens, és a költségvetési bevételek is növekednének. Hülvely István szerint ez nem így van, hiszen a hamis termékeket eleve nem veszik fel el a leltárba, így semmiféle plusz forrásra nem lehet számítani. A szakmai szervezetek – az előbb említetten kívül a Magyar Éttermi Szövetség, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Szállodaszövetség, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség, a Pannon Bormíves Céh valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – ezért azt javasolják, hogy a vendéglátó egységek csökkentsék italválasztékukat mintegy 50 százalékkal egészen addig, amíg nem módosítják a törvényt. A vendégeket erről az itallapon elhelyezett - egységes megfogalmazású – szövegben a vendégeket is tájékozatnák. A módosításra egyébként van remény, hiszen Újhelyi István január elején már beadta az ezzel kapcsolatos javaslatot. A szakmai szövetségek remélik, hogy a Pénzügyminisztérium is együttműködő lesz. Van egyébként közöttük némi feszültség, mert a szakmai szervezetek nehezményezik, hogy annak idején csak a törvény végrehajtási utasításával kapcsolatban kérték ki a véleményüket, magával a törvénnyel kapcsolatban nem.
Az italválaszték csökkenését ajánlják az éttermeknek a szakmai szervezetek
A vendéglátók szakmai szervezetei azt javasolják az éttermek és a vendéglátóhelyek működtetőinek, hogy 50 százalékkal csökkentsék italválasztékukat egészen addig, amíg vissza nem vonják vagy nem módosítják a standolásra vonatkozó törvényt.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.