Beaujolais Nouveau tizenöt budapesti étteremben

Tizenöt budapesti étteremben lehet megkóstolni a világhírű francia újbort, a Beaujolais Nouveau-t, amely a franciaországi hagyományoknak megfelelően, november hónap harmadik csütörtökén érkezett meg Budapestre az Air France járatával.

Minden évben november hónap 3. csütörtökén ünnepli Franciaország az újbort vagyis a Beaujolais Nouveau-t. Az eseményt mindig számos program kíséri országszerte és természetesen minden étterem és presszó az újbort kínálja vendégeinek.

Ezen a napon Beaujolais Nouveau-val megrakott repülőgépek indulnak a világ minden égtája felé. Japánba viszik belőle a legtöbbet, 11 millió palackkal is megisznak belőle a Távol-Keleten.

Az idei évben az Air France és a Francia Idegenforgalmi Hivatal (Atout France) hozta el Budapestre a Beaujolais Nouveau-t, melyet mi magyarok is megkóstolhatunk november 15-től a fővárosi éttermekben.

A gasztronómiai élvezetre speciális festésű városnéző busz és klasszikus Citroen „Kacsa” autók hívják fel a magyar főváros lakóinak figyelmét. Elizabeth Parragh-Pataki, az Atout France budapesti képviselője lapunknak elmondta, hogy – mint minden borból – a Beaujolais Nouveau-ból is többféle minőség és árkategória létezik, de a most Budapestre hozott Chateau de Cercy a kiválóbbak közé tartozik.

Az új időknek megfelelően nem postakocsival vagy folyami gályával, hanem az Air France lyoni járatának CRJ-1000-es típusú gépével érkezett Magyarországra az idei év első francia újbora, a legendás Beaujolais Nouveau.

Az elhivatott borszakértők szerint az új Beaujolais minőségéből következtetni lehet már arra, hogy milyenek lesznek a burgundi régió borai abban az évjáratban. A Beaujolais körzet Burgundia legnagyobb bortermelő vidéke, nem kevesebb, mint 18 000 hektáron termelnek itt túlnyomórészt vörösbort.

A legendás Beaujolais-t a „Gamay Noir á Jus Blanc” szőlőből készítik egészen a XV. század óta. Népszerűségét részben annak köszönheti, hogy bőtermő és viszonylag nagy tűrőképességű szőlőfajta, a vékonyhéjú bogyókból alacsony tannin tartalmú, gyümölcsös, de magas savtartalmú bort lehet készíteni. A Beaujoalis Nouveau divatja a XIX. századra tekint vissza Franciaországban és – hasonlóan a mi Márton napi vörösborunkhoz – hat-nyolc heti hordós erjesztés után kerül a palackokba. Az új Beaujolais-t minden év novemberének harmadik csütörtökjén, az idén tehát november 15-én juttatják el az éttermekbe és az üzletekbe.

A Beaujolais Nouveau divatja részben annak köszönhető, hogy az újbor kóstolásából a szakértő- és borszerető közönség már következtethet annak az évjáratnak a várható minőségére. Emiatt korábban gályákon, postakocsikon, később vonaton és autóval juttatták el az érdeklődőkhöz Burgundia újborát.

A szomszédos Lyon mindig is helyzeti előnyt élvezett és ide érkezett először az újbor. A jet-korszak beköszöntével természetesen már nem számít szentségtörésnek repülőgéppel szétküldeni a világban a Beaujolais Nouveau-t.

„Az idei évben különösen kalandosra sikerült a Beaujolais Nouveau érkezése, mivel a lyoni repülőteret tejföl sűrűségű köd borította az induláskor, így az Air France járata csak némi késéssel, kora délutánra szállhatott le itt Budapesten” – tájékoztatott Melles Botond, az Air France-KLM magyarországi vezérképviselője.

Hozzátette: - „Mint minden bor, a Beaujolais Nouveau is érzékeny a rázkódásra, azonban a CRJ típusú sugárhajtású gépeink csomagterébe már szakértő kezek helyezték be a speciális boros kartonokat Lyon St. Exupéry repülőterén, nehogy akár a rakodás közben „megtörjön” az újbor. Az Air France magyarországi partnereivel és borszakértő magyar újságírókkal együtt vártuk, hogy vajon milyen bor tárul elénk a palackokból.”

Az Air France és az Atout France a budapesti repülőtérről egyenesen a fővárosi Pavillon de Paris francia étterembe szállíttatta a legendás újbort az első kóstolóra, ahol egyebek között kiváló francia sonkával, sajtokkal, malacsülttel és erdei gombás csirkecombbal lehetett összekóstolni a friss nedűt.

A Beaujolais Nouveau az egyetlen vörösbor, amelyet illik lehűtve (optimálisan 11°C) feladni az asztalra, így érvényesülnek legjobban gyümölcsös aromái. A Beaujolais kifejezetten könnyű vörösbor, amelyet elsősorban aperitifként kínálnak, és jól harmonizál a különféle salátákkal, szárnyas ételekkel. A francia újbor számos Air France járaton is megtalálható ezekben a hetekben.

Ezekben az éttermekben lehet megkóstolni Budapesten a francia újbort:

ARAZ Étterem

ZARA Continental Hotel Budapest

Website: www.araz.hu

Culinaris Bisztró

1055 Budapest, Balassi Balint utca 7.

www.culinaris.hu

Fromage

1137 Budapest, Pozsonyi út 7.

Gepárd és Űrhajó

1056 Budapest, Belgrád Rakpart 18.

www.gepardesurhajo.com

Kabóca Kávézó

1041 Budapest, Szugló utca 125/i

Palack Borbár

1114 Budapest, Szent Gellért tér 3.

Paris Budapest Restaurant and Bar

1051 Budapest, Széchenyi István tér 2.

www.parisbudapest.hu

Pavillon de Paris

1011 Budapest, Fő utca 20.

www.pavillondeparis.hu

Philppe le Belge Étterem

1136 Budapest, Balzac utca 35.

www.philippe.hu

Piccante Delicatesse

1037 Budapest, Szépvölgyi út 63/A

www.piccantedelicatesse.hu 

Prime Étterem

1052 Budapest Sas utca 18.

www.primerestaurant.hu

Radovin Borszaküzlet

1028 Budapest, Hidegkúti út 71.

Radovin Borműhely

1136 Budapest, Pannónia u. 17/b

Szalonspicc Borbár

1024 Budapest, Lővőház u 17.

www.szalonspicc.hu


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.