Minden korábbi várakozást felülmúló, elsöprő eredményt hozott a MICHELIN Guide 2022. november 3-i díjátadó eseménye a budai Millenáris területén.
Most először nemcsak Budapesten, hanem vidéken is teszteltek
A világ vezető étteremkalauza első alkalommal értékelte a teljes magyarországi vendéglátóhely-kínálatot, aminek köszönhetően egy budapesti mellett egy tatai étteremnek is sikerült két MICHELIN-csillagot nyernie, egy MICHELIN-csillagot pedig 6 fővárosi vendéglátóhely mellett egy esztergomi étterem kapott.
Emellett a vendéglátóhelyek országszerte 6 BIB Gourmant díjat és 47 Tányér ajánlást „söpörtek be".
A fenntarthatóság terén elért eredményeket elismerő Zöld csillagot − amelyet korábban magyar étterem még soha nem tudott elnyerni − most 4 hazai vendéglátóhely is megkapta.
A világszinten rangos étteremkalauz magyarországi minősítésének történelme során először kaptak vidéki éttermek MICHELIN-csillagot, ráadásul a tatai Platán Gourmet rögtön kettőt, míg az esztergomi 42 étterem egy MICHELIN-csillagot nyert.
A budapesti vendéglátóhelyek közül a tavalyi egy csillagát megduplázva hazánk másik két MICHELIN-csillaggal rendelkező étterme lett a Stand. Mellette megőrizte egy csillagát 6 fővárosi étterem, míg a Rumour első alkalommal nyerte el ezt az elismerést.
A MICHELIN-matek idén mutatós eredményt produkált
Így hazánk összesen 2 két MICHELIN-csillagos és 7 egy csillagos étteremmel büszkélkedhet, amivel Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve így Csehországot, Lengyelországot és Horvátországot.
Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese köszöntőjében hangsúlyozta: „A rangos elismerés jelentősége a hazai és nemzetközi turizmusban mind közép, valamint hosszú távon egyaránt megmutatkozik, hiszen erősíti hazánk országimázsát, növeli nemzetközi turisztikai ismertségünket, desztinációink népszerűségét."
Új, külföldről érkező gasztrovendégkört vonzhat a kiadványban szereplő vidéki éttermek sora
A jól ismert csillagok mellett a MICHELIN Guide két további kategóriában is értékelte a hazai étteremkínálatot. BIB Gourmand elismerést 6 vidéki étterem nyert. Ezzel a díjjal a mérsékeltebb ár mellett is magas minőségű ételt kínáló vendéglátóhelyeket, jellemzően a kiváló bisztrókat és családias vendéglőket tünteti ki a MICHELIN Guide.
A kalauzba bekerülő további ajánlott éttermeket pedig Tányérral jelzik a kiadványban; idén országszerte 47 étterem ért el ilyen minősítést, közülük 14 található a fővárosban.
A MICHELIN Guide 2020-ban hozta létre a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseket elismerő Zöld csillagot, amelyet korábban még soha nem nyert el hazai vendéglátóhely. Idén azonban egyből 4 étterem – a budapesti Onyx Műhely és Salt, a hosszúhetényi Almalomb, valamint, a poroszlói Graefl Major Kétútköz − is kiérdemelte a díjat.
62 topvendéglátóhely a hazai legújabb csúcsgasztro kiadványban
A MICHELIN Guide magyarországi ajánlójában így összesen 62 vendéglátóhely szerepel, ez pedig jelentős hatással lehet hazánk turizmusára is, hiszen segítségével a látogatók országszerte megtalálhatják a magas minőséget nyújtó éttermeket.
Gwendall Poullenec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója a díjátadón online köszöntötte a hazai gasztrovilágot. Beszédében kiemelte: „Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az első MICHELIN Guide Hungary kiadványt, amelyben Budapest mellett további 34 magyar városban és faluban bemutatott 62 étterem bőven ad okot az ünneplésre. Mind a 62 étterem csapata büszke lehet arra, hogy bekerültek a MICHELIN Guide válogatásába."
1900-ban alapították
A MICHELIN Guide francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza. Fennállása óta világszerte több mint 40 desztinációban, mintegy 30 000 létesítményt értékelt a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig ez számít az egyik legrangosabb gasztronómiai elismerésnek.
És aki 2022-ben a díjat kapta...
A MCHELIN Guide National Selection of Hungary 2022. évi díjazottjai:
Két MICHELIN-csillag:
Platán Gourmet, Tata
Stand, Budapest
Egy MICHELIN- csillag:
42, Esztergom
Rumour, Budapest
Babel, Budapest
Borkonyha Winekitchen, Budapest
Costes, Budapest
Essência, Budapest
Salt, Budapest
BIB Gourmand:
Anyukám Mondta, Encs
Casa Christa, Balatonszőlős
Kistücsok, Balatonszemes
Macok, Eger
Mór24, Balatonfüred
Sparhelt, Balatonfüred
Zöld csillag:
Almalomb, Hosszúhetény
Graefl Major Kétútköz, Poroszló
Onyx Mühely, Budapest
Salt, Budapest
Különdíjak:
Welcome and Service Award: Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc, Pajta, Őriszentpéter
Sommelier Award: Langó Tamás, a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étterem
Young Chef Award: Mizsei János (Mák étterem, Budapest)
Ajánlott éttermek (Tányér):
67 Sigma, Székesfehérvár
84 Bisztró, Kapolcs
A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
Alabárdos, Szeged
Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
Almalomb, Hosszúhetény
Arany Kaviár, Budapest
Avalon, Miskolc
Clarisse, Tura
Costes Downtown, Budapest
FELIX Kitchen & Bar, Budapest
füge, Tihany
Graefl Major Kétútköz, Poroszló
Hoppá! Bistro, Budapest
Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök
Hosszú Tányér, Hosszúhetény
IKON, Debrecen
Kővirág, Köveskál
Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
LAMAREDA, Győr
Laurel, Budapest
Lokal47, Kéthely
Mák, Budapest
Morzsa, Pécs
Natura Hill, Zebegény
Neked Főztem, Zánka
Nobu Budapest, Budapest
Onyx Műhely, Budapest
Öreg Prés, Mór
Pajta, Őriszentpéter
Pasztell, Budapest
Platán Bisztró, Tata
Rézmozsár, Kiskunhalas
Rókusfalvy Fogadó, Etyek
Rutin, Budaörs
Sauska 48, Villány
Spago by Wolfgang Puck, Budapest
St. Andrea, Budapest
Stand25 Bisztró, Budapest
Textúra, Budapest
Tihanyi Vinarius, Tihany
Umo, Budapest
Végállomás Bistro&Wine, Miskolc
Víg Molnár Csárda, Csopak
Villa Kabala, Szigliget
Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred
Zip's, Miskolc
Forrás: MTÜ / Turizmus Online