Bioborász nyerte a Csongrádi Borversenyt

Helyi borász, Bodor László nyerte az idei Csongrádi Borverseny fődíját. A borvidék szakemberei további 23 arany és 38 ezüst minősítést osztottak ki - írja az Élelmiszer Online.

Több mint két évtizedes hagyomány a Csongrádi Borverseny, ahol a borvidék termelői mutatják be kínálatukat. Idén április 29-én rendezték a versenyt, aminek keretében Csongrádon a Duna borrégióhoz tartozó Csongrádi borvidék összesen 39 borászának 119 tételét vizsgálták és értékelték a négy, egyenként ötfős szakmai bizottságban. A versenyen részt vevő vörösborok jellemzően 2009-es, a fehér- és rozéborok többsége pedig 2010-es évjáratú volt.

A fődíjat egy helyi borász, Bodor László 2009-es évjáratú cabernet sauvignon bora nyerte el. „Nagyon szép borokat hozott a 2009-es év, így a versenyen is kiemelkedően erős mezőny jött össze” – mondta a győztes borász. Bodor László, aki hét éve borlovag és rendszeresen résztvevője az Országos Bio Borverseny mellett a városi, megyei borversenyeknek is, 2002 óta foglalkozik „bio” szőlőtermesztéssel, és 2008 óta készít bort bioszőlőből. Borai hagyományos technológiával készülnek, nagy tölgyfahordós érlelést kapnak.

„Kézműves borokat készítünk bioszőlőből; családi vállalkozásunk 7,5 hektárján csak kékszőlőt termesztünk” – mutatja be borászatát Bodor László. A pincészet jellemző fajtái a kékfrankos, a zweigelt, a cabernet sauvignon és a kadarka.

A versenyen összesen 23 bor kapott arany és 38 tétel ezüst minősítést, 39 pedig bronzot. A legjobb borok a rajnai rizling, a kövidinka, az ottonel muskotály, a kadarka, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a kékfrankos fajtákból kerültek ki.

A fődíj nyertese mellett kiemelkedően szerepeltek a Csongrád Bor Kft., a Bokrosi Borászati Kft. és a Róna Kft. mellett a Farkas testvérek, Aradszky László, Gulyás Ferenc, Ungerbauer György, Újvári Mihály, Takács Ferenc és Tóth István családi pincészeteinek borai. A szőlőtermelők között a csongrádi Kelemen Ferenc, Füzesi Ferenc és Pusztai Csaba mellett a forráskúti Molnár Mihály, valamint a pusztamérgesi Papp Ferenc aratták a legnagyobb sikereket.

A borvidék éghajlata – területi megosztottsága miatt is – meglehetősen szélsőséges, a déli területeken mediterrán jellegeket is visel. Az Alföld éghajlatának számos előnyös vonása van a mezőgazdasági termelés szempontjából. Meleg a nyár (a legmelegebb nyarak itt vannak az országban), az ősz hosszan tartó, derült, mérsékelten meleg. Hosszú, mintegy féléves a tenyészidőszak. Magyarországon a Duna–Tisza köze és a dél-alföldi területek kapják a legtöbb napsütést: 2050–2100 órát évenként. A magas hő- és fénymennyiség kedvez a szőlőtermesztésnek. A nyári melegben a homoktalaj visszaveri a napsugarakat, a hőmérséklet a talaj közelében elérheti a 60 fokot is. A nagy meleghez gyakran társul csapadékhiány. A terület talaja részben dunai eredetű meszes homok, részben mésztelen hordalék és homok, helyenként lösz és lösszel kevert homok. (Élelmiszer Online)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.