Borok a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek.

Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt. Ehhez ajánl most Lisztes Ivett, az N28 sommelier-je 4 kiváló tételt.                                                                                                                               

Fotó: N28
Fotó: N28

„A húsvéti sonka egy olyan étel, amely könnyen párosítható különböző borokkal. A legfontosabb szempont azonban az, hogy a bor íze kiegészítse és kiemelje a sonka gazdag, sós ízét.” - kezdi ajánlóját Ivett.  „Azonban a húsvéti sonka mellé választott bor függ a személyes preferenciáktól és az ételekhez szokásos kísérőktől is. Fontos megjegyezni, hogy a jó borválasztásnak nincsenek szabályai - a lényeg az, hogy élvezze az étel és bor kombinációját, és élvezze az ünnepet szeretteivel.”

A húsvéti sonka mellé ideális választás lehet egy könnyű, száraz vagy félszáraz fehérbor, amely frissességet és savasságot kölcsönöz az ételnek, például a Csetvei Juhfark 2020, egy másik fehér a Holdvölgy Vision Cuvée 2019, egy vörösbor, a Liskar Txiki Garnacha Tinto 2021-es évjárata. 

  

                                                                                                                                                                                                         

„A húsvéti sonka kapcsán egy igen intenzív aromáról beszélhetünk. Sokan gondolják, hogy nincs olyan bor, ami önmagában képes tartani vele a lépést. Itt jönnek a képbe a gyöngyöző csodás pezsgők és  habzóborok. A buborékos nedű ellenpólusként jut érvényre a sonka kóstolásakor, amikor az ital tűzijátékszerű pezsgő-játéka izgalmas kontrasztot teremt a füstös ízekkel. Ez hozza magával azt a bizonyos ellentéteken alapuló harmóniát, mely étel-bor társítás témakörén belül az egyik legmagasabb iskolának számít és amiért érdemes kísérletezni a étel-bor párosításokkal.”

- hangsúlyozza a sommerlier.

Ehhez az irányhoz pedig kiváló választás lehet a Barta Pince Tokaji Furmint Magnum pezsgője, mely már önmagában is kuriózum, hiszen a pincénél pezsgőt csak az e szempontból egyértelműen kiemelkedő évjáratokban készítenek.

 


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.