Borok a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek.

Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt. Ehhez ajánl most Lisztes Ivett, az N28 sommelier-je 4 kiváló tételt.                                                                                                                               

Fotó: N28
Fotó: N28

„A húsvéti sonka egy olyan étel, amely könnyen párosítható különböző borokkal. A legfontosabb szempont azonban az, hogy a bor íze kiegészítse és kiemelje a sonka gazdag, sós ízét.” - kezdi ajánlóját Ivett.  „Azonban a húsvéti sonka mellé választott bor függ a személyes preferenciáktól és az ételekhez szokásos kísérőktől is. Fontos megjegyezni, hogy a jó borválasztásnak nincsenek szabályai - a lényeg az, hogy élvezze az étel és bor kombinációját, és élvezze az ünnepet szeretteivel.”

A húsvéti sonka mellé ideális választás lehet egy könnyű, száraz vagy félszáraz fehérbor, amely frissességet és savasságot kölcsönöz az ételnek, például a Csetvei Juhfark 2020, egy másik fehér a Holdvölgy Vision Cuvée 2019, egy vörösbor, a Liskar Txiki Garnacha Tinto 2021-es évjárata. 

  

                                                                                                                                                                                                         

„A húsvéti sonka kapcsán egy igen intenzív aromáról beszélhetünk. Sokan gondolják, hogy nincs olyan bor, ami önmagában képes tartani vele a lépést. Itt jönnek a képbe a gyöngyöző csodás pezsgők és  habzóborok. A buborékos nedű ellenpólusként jut érvényre a sonka kóstolásakor, amikor az ital tűzijátékszerű pezsgő-játéka izgalmas kontrasztot teremt a füstös ízekkel. Ez hozza magával azt a bizonyos ellentéteken alapuló harmóniát, mely étel-bor társítás témakörén belül az egyik legmagasabb iskolának számít és amiért érdemes kísérletezni a étel-bor párosításokkal.”

- hangsúlyozza a sommerlier.

Ehhez az irányhoz pedig kiváló választás lehet a Barta Pince Tokaji Furmint Magnum pezsgője, mely már önmagában is kuriózum, hiszen a pincénél pezsgőt csak az e szempontból egyértelműen kiemelkedő évjáratokban készítenek.

 


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.