Borok a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek.

Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt. Ehhez ajánl most Lisztes Ivett, az N28 sommelier-je 4 kiváló tételt.                                                                                                                               

Fotó: N28
Fotó: N28

„A húsvéti sonka egy olyan étel, amely könnyen párosítható különböző borokkal. A legfontosabb szempont azonban az, hogy a bor íze kiegészítse és kiemelje a sonka gazdag, sós ízét.” - kezdi ajánlóját Ivett.  „Azonban a húsvéti sonka mellé választott bor függ a személyes preferenciáktól és az ételekhez szokásos kísérőktől is. Fontos megjegyezni, hogy a jó borválasztásnak nincsenek szabályai - a lényeg az, hogy élvezze az étel és bor kombinációját, és élvezze az ünnepet szeretteivel.”

A húsvéti sonka mellé ideális választás lehet egy könnyű, száraz vagy félszáraz fehérbor, amely frissességet és savasságot kölcsönöz az ételnek, például a Csetvei Juhfark 2020, egy másik fehér a Holdvölgy Vision Cuvée 2019, egy vörösbor, a Liskar Txiki Garnacha Tinto 2021-es évjárata. 

  

                                                                                                                                                                                                         

„A húsvéti sonka kapcsán egy igen intenzív aromáról beszélhetünk. Sokan gondolják, hogy nincs olyan bor, ami önmagában képes tartani vele a lépést. Itt jönnek a képbe a gyöngyöző csodás pezsgők és  habzóborok. A buborékos nedű ellenpólusként jut érvényre a sonka kóstolásakor, amikor az ital tűzijátékszerű pezsgő-játéka izgalmas kontrasztot teremt a füstös ízekkel. Ez hozza magával azt a bizonyos ellentéteken alapuló harmóniát, mely étel-bor társítás témakörén belül az egyik legmagasabb iskolának számít és amiért érdemes kísérletezni a étel-bor párosításokkal.”

- hangsúlyozza a sommerlier.

Ehhez az irányhoz pedig kiváló választás lehet a Barta Pince Tokaji Furmint Magnum pezsgője, mely már önmagában is kuriózum, hiszen a pincénél pezsgőt csak az e szempontból egyértelműen kiemelkedő évjáratokban készítenek.

 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.