A történet azzal kezdődött, hogy múlt hónapban a bolgár jobb-közép kormány felvetett a jövedéki adó emelést, de szinte azonnal lemondtak a terveikről, mivel belátták, hogy ez tönkretenné a házi szeszfőzdéket. Ezekben egyébként többnyire a rakia nevű italt állítják elő, amely tulajdonképpen nagyon hasonlít a magyar pálinkához, gyümölcsből készül, 40 fokos (házi főzdékben az 50-60 fokos is gyakori), és csak egyszer főzik le, ám a hagyományos rakia a brandyhez, vagy más borpárlatokhoz hasonlóan szőlőből készül.
A tervet azonban a parlament pénzügyi bizottsága újra napirendre vette, és be is terjesztette a képviselő testület elé. Ők már majdnem meg is szavazták, amikor Boriszov betoppant az ülésterembe, és a javaslat végül a miniszterelnök ellenállása miatt le lett szavazva.
A Szófiától 170 kilométerre délre eső Kapatovo szeszfőzői a hírt hallva azonnal eldöntötték, hogy a 2009-es évjáratú rakiát Boriszovkának fogják elnevezni. A dolog nem egyedi, Vlagyimir Putyin orosz elnökről is neveztek már el vodkát, azt Putyinkának hívják.
A falunk lakossága, és más kis településeken élők is egy emberként örültek a hírnek, és ez nem csak azért van, mert többségünk foglalkozik rakia-főzéssel, hanem azért is, mert ez egy olyan hagyomány, amit hitünk szerint meg kell őrizni az utókornak!” – nyilatkozta a Standart daily című újságnak Ognijan Kukov, Kapatovo polgármestere.
A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint minden bolgár család 30 liternyi rakiát állíthat elő évente adómentesen. „Meg kell védenünk a szőlőkben dolgozó egyszerű munkásembereket!” – nyilatkozta Boriszov.
A lap értesülései szerint Kukov biztosan fog küldeni némi kóstolót a miniszterelnöknek az idei termésből. A költségvetés hiányát is sikerült végül kiegyenlíteni azzal, hogy a szerencsejátékokat sújtó adót 5-ről 15 százalékra emelték.
Brandyt neveztek el a bolgár miniszterelnökről
A bolgár miniszterelnökről a házi készítésű hagyományos pálinkát neveztek el, miután megvétózta az adóemelési terveit - adta hírül a MediPress.

Szigorítás az energiaitalok piacán
A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén
Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják
A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás
Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója
Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

A világ tíz legjobb kávézója
Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre
Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában
Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat
A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.

Argentin borok Budapesten
Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.