Brandyt neveztek el a bolgár miniszterelnökről

A bolgár miniszterelnökről a házi készítésű hagyományos pálinkát neveztek el, miután megvétózta az adóemelési terveit - adta hírül a MediPress.

A történet azzal kezdődött, hogy múlt hónapban a bolgár jobb-közép kormány felvetett a jövedéki adó emelést, de szinte azonnal lemondtak a terveikről, mivel belátták, hogy ez tönkretenné a házi szeszfőzdéket. Ezekben egyébként többnyire a rakia nevű italt állítják elő, amely tulajdonképpen nagyon hasonlít a magyar pálinkához, gyümölcsből készül, 40 fokos (házi főzdékben az 50-60 fokos is gyakori), és csak egyszer főzik le, ám a hagyományos rakia a brandyhez, vagy más borpárlatokhoz hasonlóan szőlőből készül. A tervet azonban a parlament pénzügyi bizottsága újra napirendre vette, és be is terjesztette a képviselő testület elé. Ők már majdnem meg is szavazták, amikor Boriszov betoppant az ülésterembe, és a javaslat végül a miniszterelnök ellenállása miatt le lett szavazva. A Szófiától 170 kilométerre délre eső Kapatovo szeszfőzői a hírt hallva azonnal eldöntötték, hogy a 2009-es évjáratú rakiát Boriszovkának fogják elnevezni. A dolog nem egyedi, Vlagyimir Putyin orosz elnökről is neveztek már el vodkát, azt Putyinkának hívják. A falunk lakossága, és más kis településeken élők is egy emberként örültek a hírnek, és ez nem csak azért van, mert többségünk foglalkozik rakia-főzéssel, hanem azért is, mert ez egy olyan hagyomány, amit hitünk szerint meg kell őrizni az utókornak!” – nyilatkozta a Standart daily című újságnak Ognijan Kukov, Kapatovo polgármestere. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint minden bolgár család 30 liternyi rakiát állíthat elő évente adómentesen. „Meg kell védenünk a szőlőkben dolgozó egyszerű munkásembereket!” – nyilatkozta Boriszov. A lap értesülései szerint Kukov biztosan fog küldeni némi kóstolót a miniszterelnöknek az idei termésből. A költségvetés hiányát is sikerült végül kiegyenlíteni azzal, hogy a szerencsejátékokat sújtó adót 5-ről 15 százalékra emelték.

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.