A történet azzal kezdődött, hogy múlt hónapban a bolgár jobb-közép kormány felvetett a jövedéki adó emelést, de szinte azonnal lemondtak a terveikről, mivel belátták, hogy ez tönkretenné a házi szeszfőzdéket. Ezekben egyébként többnyire a rakia nevű italt állítják elő, amely tulajdonképpen nagyon hasonlít a magyar pálinkához, gyümölcsből készül, 40 fokos (házi főzdékben az 50-60 fokos is gyakori), és csak egyszer főzik le, ám a hagyományos rakia a brandyhez, vagy más borpárlatokhoz hasonlóan szőlőből készül.
A tervet azonban a parlament pénzügyi bizottsága újra napirendre vette, és be is terjesztette a képviselő testület elé. Ők már majdnem meg is szavazták, amikor Boriszov betoppant az ülésterembe, és a javaslat végül a miniszterelnök ellenállása miatt le lett szavazva.
A Szófiától 170 kilométerre délre eső Kapatovo szeszfőzői a hírt hallva azonnal eldöntötték, hogy a 2009-es évjáratú rakiát Boriszovkának fogják elnevezni. A dolog nem egyedi, Vlagyimir Putyin orosz elnökről is neveztek már el vodkát, azt Putyinkának hívják.
A falunk lakossága, és más kis településeken élők is egy emberként örültek a hírnek, és ez nem csak azért van, mert többségünk foglalkozik rakia-főzéssel, hanem azért is, mert ez egy olyan hagyomány, amit hitünk szerint meg kell őrizni az utókornak!” – nyilatkozta a Standart daily című újságnak Ognijan Kukov, Kapatovo polgármestere.
A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint minden bolgár család 30 liternyi rakiát állíthat elő évente adómentesen. „Meg kell védenünk a szőlőkben dolgozó egyszerű munkásembereket!” – nyilatkozta Boriszov.
A lap értesülései szerint Kukov biztosan fog küldeni némi kóstolót a miniszterelnöknek az idei termésből. A költségvetés hiányát is sikerült végül kiegyenlíteni azzal, hogy a szerencsejátékokat sújtó adót 5-ről 15 százalékra emelték.
Brandyt neveztek el a bolgár miniszterelnökről
A bolgár miniszterelnökről a házi készítésű hagyományos pálinkát neveztek el, miután megvétózta az adóemelési terveit - adta hírül a MediPress.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka
A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?
Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok
Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep
A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown
Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe
Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon
A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért
Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo
Kannabiszt találtak bennük.

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján
Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.