A történet azzal kezdődött, hogy múlt hónapban a bolgár jobb-közép kormány felvetett a jövedéki adó emelést, de szinte azonnal lemondtak a terveikről, mivel belátták, hogy ez tönkretenné a házi szeszfőzdéket. Ezekben egyébként többnyire a rakia nevű italt állítják elő, amely tulajdonképpen nagyon hasonlít a magyar pálinkához, gyümölcsből készül, 40 fokos (házi főzdékben az 50-60 fokos is gyakori), és csak egyszer főzik le, ám a hagyományos rakia a brandyhez, vagy más borpárlatokhoz hasonlóan szőlőből készül.
A tervet azonban a parlament pénzügyi bizottsága újra napirendre vette, és be is terjesztette a képviselő testület elé. Ők már majdnem meg is szavazták, amikor Boriszov betoppant az ülésterembe, és a javaslat végül a miniszterelnök ellenállása miatt le lett szavazva.
A Szófiától 170 kilométerre délre eső Kapatovo szeszfőzői a hírt hallva azonnal eldöntötték, hogy a 2009-es évjáratú rakiát Boriszovkának fogják elnevezni. A dolog nem egyedi, Vlagyimir Putyin orosz elnökről is neveztek már el vodkát, azt Putyinkának hívják.
A falunk lakossága, és más kis településeken élők is egy emberként örültek a hírnek, és ez nem csak azért van, mert többségünk foglalkozik rakia-főzéssel, hanem azért is, mert ez egy olyan hagyomány, amit hitünk szerint meg kell őrizni az utókornak!” – nyilatkozta a Standart daily című újságnak Ognijan Kukov, Kapatovo polgármestere.
A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint minden bolgár család 30 liternyi rakiát állíthat elő évente adómentesen. „Meg kell védenünk a szőlőkben dolgozó egyszerű munkásembereket!” – nyilatkozta Boriszov.
A lap értesülései szerint Kukov biztosan fog küldeni némi kóstolót a miniszterelnöknek az idei termésből. A költségvetés hiányát is sikerült végül kiegyenlíteni azzal, hogy a szerencsejátékokat sújtó adót 5-ről 15 százalékra emelték.
Brandyt neveztek el a bolgár miniszterelnökről
A bolgár miniszterelnökről a házi készítésű hagyományos pálinkát neveztek el, miután megvétózta az adóemelési terveit - adta hírül a MediPress.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.