Brandyt neveztek el a bolgár miniszterelnökről

A bolgár miniszterelnökről a házi készítésű hagyományos pálinkát neveztek el, miután megvétózta az adóemelési terveit - adta hírül a MediPress.

A történet azzal kezdődött, hogy múlt hónapban a bolgár jobb-közép kormány felvetett a jövedéki adó emelést, de szinte azonnal lemondtak a terveikről, mivel belátták, hogy ez tönkretenné a házi szeszfőzdéket. Ezekben egyébként többnyire a rakia nevű italt állítják elő, amely tulajdonképpen nagyon hasonlít a magyar pálinkához, gyümölcsből készül, 40 fokos (házi főzdékben az 50-60 fokos is gyakori), és csak egyszer főzik le, ám a hagyományos rakia a brandyhez, vagy más borpárlatokhoz hasonlóan szőlőből készül. A tervet azonban a parlament pénzügyi bizottsága újra napirendre vette, és be is terjesztette a képviselő testület elé. Ők már majdnem meg is szavazták, amikor Boriszov betoppant az ülésterembe, és a javaslat végül a miniszterelnök ellenállása miatt le lett szavazva. A Szófiától 170 kilométerre délre eső Kapatovo szeszfőzői a hírt hallva azonnal eldöntötték, hogy a 2009-es évjáratú rakiát Boriszovkának fogják elnevezni. A dolog nem egyedi, Vlagyimir Putyin orosz elnökről is neveztek már el vodkát, azt Putyinkának hívják. A falunk lakossága, és más kis településeken élők is egy emberként örültek a hírnek, és ez nem csak azért van, mert többségünk foglalkozik rakia-főzéssel, hanem azért is, mert ez egy olyan hagyomány, amit hitünk szerint meg kell őrizni az utókornak!” – nyilatkozta a Standart daily című újságnak Ognijan Kukov, Kapatovo polgármestere. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint minden bolgár család 30 liternyi rakiát állíthat elő évente adómentesen. „Meg kell védenünk a szőlőkben dolgozó egyszerű munkásembereket!” – nyilatkozta Boriszov. A lap értesülései szerint Kukov biztosan fog küldeni némi kóstolót a miniszterelnöknek az idei termésből. A költségvetés hiányát is sikerült végül kiegyenlíteni azzal, hogy a szerencsejátékokat sújtó adót 5-ről 15 százalékra emelték.

Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.