Az Európai Unió (EU) borpiaci reformjának 2009. augusztus 1-jétől hatályos rendeletével a borok földrajzi árujelzőire vonatkozó szabályozás egységessé vált az unióban. Az eddig használt borneveket az Európai Bizottság elektronikus adatbázisban, az E-Bacchusban gyűjtötte össze – emlékeztet a VM.
Az EU-borreformtól – így a borok termékleírásától is – mindenki azt várja, hogy az európai borszektor versenyképesebb legyen és piacszerűbben működjön. Magyarországnak az az érdeke, hogy a termékleírások jók legyenek, mert ezekkel tudjuk hagyományos borainkat megvédeni, és a nagy értékű földrajzi eredet-megjelöléseinket, (például Tokaj, Eger, Hajós-Baja, Villány, Sopron, Somlói) piacon tartani, folyamatosan fejleszteni.
Az új szabályok szerint a használatban lévő borneveket a borok készítését tartalmazó termékleírással kell kiegészíteni. Ezek alapján visszakereshetők és részletesen megismerhetők az adott borhoz kötődő szabályok és adatok.
A tagállamoknak legkésőbb 2011. december 31-éig kellett benyújtaniuk a termékleírásokat az EB-nek. Ennek hiányában a bornevek elveszítik oltalmukat, így a borok címkéire sem írhatók fel. A tárca, a Bor Eredetvédelmi Tanács és a borvidékek együttműködésével véglegesítette a termékleírásokat. (forrás: Agromonitor)
Brüsszelben a magyar bornevek termékleírása
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta a bor termékleírások nemzeti jóváhagyó határozatait, így a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) benyújtotta azokat az Európai Bizottságnak – közölte a tárca. A borvidékek képviselői 35 ismert és használt bornév termékleírásának tervezetét nyújtották be a tárcához, amelyek közül öt oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ), és 30 oltalom alatt álló eredet-megjelölés (OEM) kategóriába tartozik.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.