Brüsszelben a magyar bornevek termékleírása

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta a bor termékleírások nemzeti jóváhagyó határozatait, így a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) benyújtotta azokat az Európai Bizottságnak – közölte a tárca. A borvidékek képviselői 35 ismert és használt bornév termékleírásának tervezetét nyújtották be a tárcához, amelyek közül öt oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ), és 30 oltalom alatt álló eredet-megjelölés (OEM) kategóriába tartozik.

Az Európai Unió (EU) borpiaci reformjának 2009. augusztus 1-jétől hatályos rendeletével a borok földrajzi árujelzőire vonatkozó szabályozás egységessé vált az unióban. Az eddig használt borneveket az Európai Bizottság elektronikus adatbázisban, az E-Bacchusban gyűjtötte össze – emlékeztet a VM.
Az EU-borreformtól – így a borok termékleírásától is – mindenki azt várja, hogy az európai borszektor versenyképesebb legyen és piacszerűbben működjön. Magyarországnak az az érdeke, hogy a termékleírások jók legyenek, mert ezekkel tudjuk hagyományos borainkat megvédeni, és a nagy értékű földrajzi eredet-megjelöléseinket, (például Tokaj, Eger, Hajós-Baja, Villány, Sopron, Somlói) piacon tartani, folyamatosan fejleszteni.
Az új szabályok szerint a használatban lévő borneveket a borok készítését tartalmazó termékleírással kell kiegészíteni. Ezek alapján visszakereshetők és részletesen megismerhetők az adott borhoz kötődő szabályok és adatok.
A tagállamoknak legkésőbb 2011. december 31-éig kellett benyújtaniuk a termékleírásokat az EB-nek. Ennek hiányában a bornevek elveszítik oltalmukat, így a borok címkéire sem írhatók fel. A tárca, a Bor Eredetvédelmi Tanács és a borvidékek együttműködésével véglegesítette a termékleírásokat. (forrás: Agromonitor)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.