Brüsszelben nincs napirenden az akác tiltása

Több, Magyarország számára kiemelt jelentőségű témáról egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyért és halászatért, valamint Vytenis Andriukaits, egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosokkal a mezőgazdasági és halászati tanácsülés alkalmával.

Karmenu Vella biztos tájékoztatást adott arról, hogy az idegenhonos özönfajok (más néven invazív fajok) uniós listájának kialakítására 2015 folyamán kerül sor. Az előkészítő testületet a Bizottság vezeti, annak munkájában a tagállamok is részt vesznek.

Magyar kérdésre válaszolva a biztos elmondta, hogy a hungarikumnak minősülő fehér akác társadalmi és gazdasági jelentőségével tisztában vannak, ennek megfelelő megoldásra törekszenek, a betiltást nem tekintik reális alternatívának. A biztos kiemelte azt is, hogy elsődlegesen az EU-ban széles körben még el nem terjedt, gyors intézkedésekkel kezelhető káros fajokkal szükséges foglalkozni, ahogyan ezt az uniós jogszabály is kimondja. Ígéretet tett arra, hogy a lista előkészítése során folyamatosan egyeztetnek Magyarországgal.

A halászati szektort is felügyelő biztos egyetértett továbbá magyar kollégájával abban, hogy az édesvízi akvakultúrát fejleszteni szükséges, egyrészt a környezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt, másrészt az Unió importfüggőségének csökkentése érdekében. Fazekas Sándor egy önálló uniós akvakultúra pénzügyi keret létrehozására tett javaslatot, amelyet a Bizottság részéről megvizsgálnak.

A találkozón a magyar tárcavezető ismét hangsúlyozta a cianidos technológia veszélyességét az aranybányászat kapcsán, és a vízgyűjtő-területi érintettség miatt kiemelt figyelmet kell szentelni a Verespatakra tervezett beruházás potenciális veszélyeinek. A miniszter emlékeztette kollégáját a 15 évvel ezelőtti tiszai ciánszennyezés katasztófájára, amely a környezeti pusztítás mellett más ágazatokat, többek között a turizmust is súlyosan érintette. A biztos álláspontja szerint a cianidos technológia teljes betiltása aránytalan lenne, mert ebben az esetben az összes aranybányát be kellene zárni az Unió területén, és ennek negatív gazdasági hatása lenne. Ugyanakkor a biztos jelezte azt is, hogy ismeri a tervezett beruházást és megígérte, hogy kiemelt figyelemmel követi nyomon annak fejleményeit.

Fazekas Sándor a levegőminőségi, valamint a hulladékgazdálkodási uniós javaslatcsomagok kapcsán kérte a biztost, hogy a tárgyalások során a tagállamok által megvalósítható, reális célkitűzéseket fogalmazzon meg a Juncker elnök vezette új Bizottság. Mindenképpen el kell kerülni, hogy egyes szektorokra, mint például az állattenyésztésre aránytalanul nagy teher háruljon.

Vytenis Andriukaitis biztossal folytatott megbeszélésén az agrártárca vezetője kiállt a teljes élelmiszerlánc szigorú hatósági felügyeletének szükségessége mellett. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek uniós élelmiszerbiztonsági botrányaiból, mint amilyen a dioxin-szennyezés és az E.coli-fertőzés is volt, le kell vonni a megfelelő következtetéseket, és a szabályozást ennek megfelelően kell kialakítani. Fazekas Sándor Magyarország részéről támogatta a Bizottság fokozottabb fellépését az élelmiszerbűnözés elleni küzdelemben.

Forrás: FM Sajtóiroda


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.