Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója szakácsversenyt nyert Franciaországban

Szűcs Dániel, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) vendéglátás-szálloda szakirányos III. évfolyamos hallgatója az első helyen végzett az Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai régiós hallgatói kategóriájában. A rangos verseny témája a fenntartható fejlődés keretében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak - tudtuk meg kedden a BGE-től.

A három Michelin-csillaggal rendelkező, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt a SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, halak és egyéb fajok megőrzése.

Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők első ízben 30 ország részvételével európai szintűre terjesztették ki az elődöntőket. Dániel tavaly ősz óta készült a megmérettetésre és idén április 6-án megnyerte a Lengyelországban megrendezett verseny kelet-európai régiós hallgatói kategóriáját. A versenyen összesen 4 európai régió versenyzői mérték össze tudásukat, ahol ugyanazt az ételt kétféle módon kellett elkészíteni. A professzionális recept szerinti étel elkészítésére két és fél óra, míg a háziasszonyira fél óra állt rendelkezésre.

Szűcs Dániel a tengeri halak közül a rombuszhalat választotta, tenger gyümölcsének pedig a szicíliai garnélát. Az elkészített profi étel a Rombuszhal és Carabineros (Szicíliai garnéla) kelvirággal, tésztakosárban tálalt garnéla tatárral, Bisquet és Saláta mártással, a háziasszonyi pedig a Rombuszhal sült édesburgonyával, sárgarépapürével és limonádé mártással volt.

Dániel felkészülésében dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Intézeti tanszékvezető-helyettese vett részt, a felhasznált halat és a garnélát pedig Palotás Péter, a Budaörsi Halpiac tulajdonosa és vezetője biztosította.

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére és a díjátadóra idén is az Óceánok Világnapján (World Oceans Day), június 8-án az UNESCO székházában, Párizsban került sor. Az Egyetem egyébként már 2016-ban is jelen volt a versenyen, ahol Czompa Fanni harmadik lett a kelet-európai és skandináv régióban.

Forrás: Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.