Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán

A Minden, ami Szatmár-Bereg csapata igazi Hungarikumot kínál vidékükről a Nagy SVÉT találkozón, Tatán 2024. szeptember 14-15-én, és lesz minden, ami szilva: lekvárfőzés rézüstben, ciberézés, öregítés, csavart fánk, derelye, mangalica oldalas szilvalekvárban pácolva és megannyi finomság.

A szilva, alma, körte hazájában, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében igazi hagyományokat ápolnak a települések. A nagymamák receptjei minden vidéki portán féltve őrzött kincsek, melyeket generációkon keresztül adtak át egymásnak. Ezt a gazdag ízvilágot, Szatmár „fekete aranyát" mutatja meg első alkalommal a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület a tatai SVÉT rendezvényen.

„Idén kaptuk meg a vármegyében egyedüliként a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület Sakura-díját. Öröm számunkra, hogy nemcsak egy elismerést vehettünk át, hanem egy hosszú távú komoly együttműködés indult el. A két egyesület gasztronómiai értékeinket közösen népszerűsíti a helyi termelők termékein keresztül."

- árulta el Pótor Melinda, a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület elnöke, aki azt is elmondta, hogy közel 50-60 alkotót fognak össze a vármegyéből és mátészalkai üzletükben láttatják egyszerre a prémium minőségű finomságokat, alkotásokat és népszerűsítik országosan.

"Panyola, Szatmárcseke, Ököritófülpös kézműves termékeit, csak néhány ismert települést említve, akik a termelőink között szerepelnek és akik pont azokat a hagyományokat képviselik, mint egykor a nagyszüleink. Kóstoltatunk, értékesítünk helyi finomságokat, hogy sokan felfigyeljenek tájegységünkre, s közben szeretnénk népszerűsíteni az egészséges táplálkozást." - tette hozzá.

Szatmár „fekete aranyát mutatja meg első alkalommal a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület
Szatmár „fekete aranyát mutatja meg első alkalommal a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület
Fotó: SVÉT

A DEVI megálmodói két barátnő, akik a nagyszülőktől, szülőktől ellesett befőzés, tartósítás fortélyait gondolták újra és ezt az értéket, ízeket zárják üvegbe. Céljuk, hogy minél többen ismerjék meg az Ököritófülpös-Szatmárcseke hagyományaira épülő receptúrákat. 

Igazi csapatépítő tevékenység Szatmárban a lekvárfőzés. Ezt az élményt szeretnénk megmutatni az ideérkezőknek.

A fekete, sűrű, illatos, kellemesen savanykás ízű natúr szilvalekvár tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül készül, ennek lépéseit, folyamatát mutatja be Kokas Evelin és Sarkady Diána Sára a DEVI termékek megálmodói.

DEVI termékek
DEVI termékek
Fotó: SVÉT

Szintén családi kezdeményezés az Azt A Pasta ízletes derelyéje. Egyedi készítésű, friss vákumcsomagolt, pasztörizált tészta:

A családi vállalkozásunk a házias ízvilágú, sok tojásos, jó minőségű friss tésztákat hozza vissza a mindennapok konyhájába. Ma már kevés idejük van a háziasszonyoknak, hogy saját maguk gyúrjanak friss tésztákat. Ezért szeretnénk segíteni, hogy gyorsan elkészíthető szatmári finomság kerüljön az asztalra. Ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, a vidékünk ismert lekvárjából készítünk ízletes Szatmári szilvalekváros derelyét.

- tudtuk meg Id. Bodó Attilától.

Panyola három folyó ölelésében fekszik, ahol őshonos az ártéri dzsungelgyümölcs, a „Nemtudom szilva", amely ellenálló a kórokozókkal szemben, vegyszermentes. A helyiek által szilvás ételként emlegetett különleges panyolai gyümölcsleves a vármegyei Értéktárban is megtalálható.

Ugyancsak Panyoláról a Panyolium családi manufaktúra különleges ízkavalkádot ígér a "Nemtudom" szilvalekváros mangalica oldalas, kovászos cukkinivel és Szabi a pék kovászos kenyerével- sorolja a szilva alapanyagból készült ínyenc falatokat Mórucz István.

Mellette a Gyümölcskert tanzán tejcsokoládéját kóstolhatják meg natúr aszalt- szilva, körte, meggy, sárgabarack tanzániai tejcsokoládéba forgatva. Frissítőként pedig gyümölcsteát kínálunk szintén saját terméseinkből aprított aszalt szilva, körte, barack, meggy és szárított bodzavirágból. A Téli parázs sütőtök nevét jól ismerik vidékünkről. Filep László és felesége Piroska 35 éve foglalkoznak a Nagydobosi sütőtök termesztésével és népszerűsítésével. 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.