Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán

A Minden, ami Szatmár-Bereg csapata igazi Hungarikumot kínál vidékükről a Nagy SVÉT találkozón, Tatán 2024. szeptember 14-15-én, és lesz minden, ami szilva: lekvárfőzés rézüstben, ciberézés, öregítés, csavart fánk, derelye, mangalica oldalas szilvalekvárban pácolva és megannyi finomság.

A szilva, alma, körte hazájában, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében igazi hagyományokat ápolnak a települések. A nagymamák receptjei minden vidéki portán féltve őrzött kincsek, melyeket generációkon keresztül adtak át egymásnak. Ezt a gazdag ízvilágot, Szatmár „fekete aranyát" mutatja meg első alkalommal a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület a tatai SVÉT rendezvényen.

„Idén kaptuk meg a vármegyében egyedüliként a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület Sakura-díját. Öröm számunkra, hogy nemcsak egy elismerést vehettünk át, hanem egy hosszú távú komoly együttműködés indult el. A két egyesület gasztronómiai értékeinket közösen népszerűsíti a helyi termelők termékein keresztül."

- árulta el Pótor Melinda, a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület elnöke, aki azt is elmondta, hogy közel 50-60 alkotót fognak össze a vármegyéből és mátészalkai üzletükben láttatják egyszerre a prémium minőségű finomságokat, alkotásokat és népszerűsítik országosan.

"Panyola, Szatmárcseke, Ököritófülpös kézműves termékeit, csak néhány ismert települést említve, akik a termelőink között szerepelnek és akik pont azokat a hagyományokat képviselik, mint egykor a nagyszüleink. Kóstoltatunk, értékesítünk helyi finomságokat, hogy sokan felfigyeljenek tájegységünkre, s közben szeretnénk népszerűsíteni az egészséges táplálkozást." - tette hozzá.

Szatmár „fekete aranyát mutatja meg első alkalommal a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület
Szatmár „fekete aranyát mutatja meg első alkalommal a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület
Fotó: SVÉT

A DEVI megálmodói két barátnő, akik a nagyszülőktől, szülőktől ellesett befőzés, tartósítás fortélyait gondolták újra és ezt az értéket, ízeket zárják üvegbe. Céljuk, hogy minél többen ismerjék meg az Ököritófülpös-Szatmárcseke hagyományaira épülő receptúrákat. 

Igazi csapatépítő tevékenység Szatmárban a lekvárfőzés. Ezt az élményt szeretnénk megmutatni az ideérkezőknek.

A fekete, sűrű, illatos, kellemesen savanykás ízű natúr szilvalekvár tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül készül, ennek lépéseit, folyamatát mutatja be Kokas Evelin és Sarkady Diána Sára a DEVI termékek megálmodói.

DEVI termékek
DEVI termékek
Fotó: SVÉT

Szintén családi kezdeményezés az Azt A Pasta ízletes derelyéje. Egyedi készítésű, friss vákumcsomagolt, pasztörizált tészta:

A családi vállalkozásunk a házias ízvilágú, sok tojásos, jó minőségű friss tésztákat hozza vissza a mindennapok konyhájába. Ma már kevés idejük van a háziasszonyoknak, hogy saját maguk gyúrjanak friss tésztákat. Ezért szeretnénk segíteni, hogy gyorsan elkészíthető szatmári finomság kerüljön az asztalra. Ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, a vidékünk ismert lekvárjából készítünk ízletes Szatmári szilvalekváros derelyét.

- tudtuk meg Id. Bodó Attilától.

Panyola három folyó ölelésében fekszik, ahol őshonos az ártéri dzsungelgyümölcs, a „Nemtudom szilva", amely ellenálló a kórokozókkal szemben, vegyszermentes. A helyiek által szilvás ételként emlegetett különleges panyolai gyümölcsleves a vármegyei Értéktárban is megtalálható.

Ugyancsak Panyoláról a Panyolium családi manufaktúra különleges ízkavalkádot ígér a "Nemtudom" szilvalekváros mangalica oldalas, kovászos cukkinivel és Szabi a pék kovászos kenyerével- sorolja a szilva alapanyagból készült ínyenc falatokat Mórucz István.

Mellette a Gyümölcskert tanzán tejcsokoládéját kóstolhatják meg natúr aszalt- szilva, körte, meggy, sárgabarack tanzániai tejcsokoládéba forgatva. Frissítőként pedig gyümölcsteát kínálunk szintén saját terméseinkből aprított aszalt szilva, körte, barack, meggy és szárított bodzavirágból. A Téli parázs sütőtök nevét jól ismerik vidékünkről. Filep László és felesége Piroska 35 éve foglalkoznak a Nagydobosi sütőtök termesztésével és népszerűsítésével. 


21 év, 21 kilométer és egy nemes cél

21 év, 21 kilométer és egy nemes cél 

Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Szőlőültetvények  a klímabarát mezőgazdaságért

Szőlőültetvények a klímabarát mezőgazdaságért 

A kísérletben egy Balaton melletti borvidéken jelöltek ki két területet, ahol az ültetvényekben gyeppel fedett és rendszeresen tárcsázott sorközök váltják egymást.
 Reflektorfényben a hazai borkultúra

Reflektorfényben a hazai borkultúra  

Az őszi borkatalógusban több mint 100 új bort mutatnak be a vásárlóknak, például a megújult nemzetközi borválasztékuk egy részét, amelyet a fogyasztói igényekhez igazítottak.
Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján

Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján 

Az idei Good Food Festival ismét gasztronómiai paradicsommá varázsolja az Adria legikonikusabb városát.
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje

Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje 

A süteményt először az október 11-én kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.
Munch: ételpazarlási körkép

Munch: ételpazarlási körkép 

A Munch újabb mérföldkőhöz érkezett: már hárommillió meglepetés csomagot mentettek meg a pazarlástól.
Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét

Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét 

A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény.
Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át

Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át 

Október 11-13. között a déli-part fővárosában rendezik a XI. Siófoki Halfesztivált.
Alakul a Bordói November Nagykóstoló  pincészeteinek névsora

Alakul a Bordói November Nagykóstoló pincészeteinek névsora 

Mutatjuk, mely borászatok azok, amelyek biztos jelen lesznek.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.