Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán

A Minden, ami Szatmár-Bereg csapata igazi Hungarikumot kínál vidékükről a Nagy SVÉT találkozón, Tatán 2024. szeptember 14-15-én, és lesz minden, ami szilva: lekvárfőzés rézüstben, ciberézés, öregítés, csavart fánk, derelye, mangalica oldalas szilvalekvárban pácolva és megannyi finomság.

A szilva, alma, körte hazájában, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében igazi hagyományokat ápolnak a települések. A nagymamák receptjei minden vidéki portán féltve őrzött kincsek, melyeket generációkon keresztül adtak át egymásnak. Ezt a gazdag ízvilágot, Szatmár „fekete aranyát" mutatja meg első alkalommal a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület a tatai SVÉT rendezvényen.

„Idén kaptuk meg a vármegyében egyedüliként a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület Sakura-díját. Öröm számunkra, hogy nemcsak egy elismerést vehettünk át, hanem egy hosszú távú komoly együttműködés indult el. A két egyesület gasztronómiai értékeinket közösen népszerűsíti a helyi termelők termékein keresztül."

- árulta el Pótor Melinda, a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület elnöke, aki azt is elmondta, hogy közel 50-60 alkotót fognak össze a vármegyéből és mátészalkai üzletükben láttatják egyszerre a prémium minőségű finomságokat, alkotásokat és népszerűsítik országosan.

"Panyola, Szatmárcseke, Ököritófülpös kézműves termékeit, csak néhány ismert települést említve, akik a termelőink között szerepelnek és akik pont azokat a hagyományokat képviselik, mint egykor a nagyszüleink. Kóstoltatunk, értékesítünk helyi finomságokat, hogy sokan felfigyeljenek tájegységünkre, s közben szeretnénk népszerűsíteni az egészséges táplálkozást." - tette hozzá.

Szatmár „fekete aranyát mutatja meg első alkalommal a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület
Szatmár „fekete aranyát mutatja meg első alkalommal a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület
Fotó: SVÉT

A DEVI megálmodói két barátnő, akik a nagyszülőktől, szülőktől ellesett befőzés, tartósítás fortélyait gondolták újra és ezt az értéket, ízeket zárják üvegbe. Céljuk, hogy minél többen ismerjék meg az Ököritófülpös-Szatmárcseke hagyományaira épülő receptúrákat. 

Igazi csapatépítő tevékenység Szatmárban a lekvárfőzés. Ezt az élményt szeretnénk megmutatni az ideérkezőknek.

A fekete, sűrű, illatos, kellemesen savanykás ízű natúr szilvalekvár tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül készül, ennek lépéseit, folyamatát mutatja be Kokas Evelin és Sarkady Diána Sára a DEVI termékek megálmodói.

DEVI termékek
DEVI termékek
Fotó: SVÉT

Szintén családi kezdeményezés az Azt A Pasta ízletes derelyéje. Egyedi készítésű, friss vákumcsomagolt, pasztörizált tészta:

A családi vállalkozásunk a házias ízvilágú, sok tojásos, jó minőségű friss tésztákat hozza vissza a mindennapok konyhájába. Ma már kevés idejük van a háziasszonyoknak, hogy saját maguk gyúrjanak friss tésztákat. Ezért szeretnénk segíteni, hogy gyorsan elkészíthető szatmári finomság kerüljön az asztalra. Ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, a vidékünk ismert lekvárjából készítünk ízletes Szatmári szilvalekváros derelyét.

- tudtuk meg Id. Bodó Attilától.

Panyola három folyó ölelésében fekszik, ahol őshonos az ártéri dzsungelgyümölcs, a „Nemtudom szilva", amely ellenálló a kórokozókkal szemben, vegyszermentes. A helyiek által szilvás ételként emlegetett különleges panyolai gyümölcsleves a vármegyei Értéktárban is megtalálható.

Ugyancsak Panyoláról a Panyolium családi manufaktúra különleges ízkavalkádot ígér a "Nemtudom" szilvalekváros mangalica oldalas, kovászos cukkinivel és Szabi a pék kovászos kenyerével- sorolja a szilva alapanyagból készült ínyenc falatokat Mórucz István.

Mellette a Gyümölcskert tanzán tejcsokoládéját kóstolhatják meg natúr aszalt- szilva, körte, meggy, sárgabarack tanzániai tejcsokoládéba forgatva. Frissítőként pedig gyümölcsteát kínálunk szintén saját terméseinkből aprított aszalt szilva, körte, barack, meggy és szárított bodzavirágból. A Téli parázs sütőtök nevét jól ismerik vidékünkről. Filep László és felesége Piroska 35 éve foglalkoznak a Nagydobosi sütőtök termesztésével és népszerűsítésével. 


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.