Csak erős idegzetűeknek!

Aki figyelmesen tanulmányozta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tavaszi közgyűlését megelőző nap programját, annak nyilvánvaló volt, hogy a nulladik nap előadásainak témái több mint érdekesek, ezért nagyon sokan érkeztek a közgyűlés előtti napon Kecskemétre, az éppen ekkor átadásra került Four Points by Sheratonba, amely a nemzetközi lánc első magyarországi négycsillagos business hotelként üzemelő tagja.

A nulladik nap előadásai közül kiemelkedett a Sziget-fesztivál létrehozójának, valamint az első magyarországi Michelin-csillaggal rendelkező Costes társtulajdonosának, Gerendai Károly inkább kötetlen beszélgetésnek minősülő, mintsem prezentációja. A Szigettel kapcsolatban elmondta, az egy hétig tartó rendezvény 6,5 milliárdos forgalmával ma már Magyarország legnagyobb programsorozata, amelynek alkalmával 50 ezer jegyet értékesítenek külföldön – és mivel a Szigeten 25 ezer ember fér el – a többi látogató természetesen Budapest más szálláshelyeit tölti, vagyis jelentős turistavonzatot, és ezzel együtt komoly idegenforgalmi bevételt generál a fővárosnak a Sziget. Ezért aztán több mint érdekes, jegyezte meg a főszervező, hogy mivel vitán felül ez a hazai legnagyobb turistaattrakció, a fővárosi vezetés – hosszas egyeztetés, alkudozás után – „csak” 150 millió forint terhet pakol a szigetesekre: 50 millió forint bérleti díjat kér a helyért, és 100 millió forint értékben kötelezi a szervezőket, hogy eladjanak különböző szolgáltatásokat a látogatóknak. Gerendai még a témával kapcsolatban megjegyezte: túl sok ma már a hazai fesztivál, abszolút túlkínálat van e téren, és ezzel nem vagyunk egyedül: Európában is dúl a fesztivál-láz. 2012-ben 2000 új fesztiválprogram indult, viszont 3000 meg is szűnt – érdeklődés híján.

A foglalási portálok működéséről szóló kerekasztalnak beharangozott, de inkább négy érdekes, rövid prezentációt magába foglaló együttgondolkodás a szállodás szakma egyik komoly problémáját feszegette: a nagykereskedők, az OTA foglalásainak árpolitikájával szemben mit tehet ma a szállodás? Bogár Zoltán (Danubius Hotels) szerint az a fő probléma, hogy a nagykereskedőkkel való együttműködés során a szállodás elveszti a kontrollt az árai fölött, és hiba öntik tonnaszám a vendéget az ilyen portálok, a szálloda üzletét ez inkább rombolja, mintsem előrevinné. Fáska Gábor (Opera Garden) szerint a budapesti szállodások esetében a nagy nemzetközi foglaló portálok (booking.com, Expedia) elveszik a helyet, a lehetőséget a direkt foglaló vendégektől, és az is gond, hogy sokszor túl nagy kontingens igénnyel lépnek fel e portálok. „Csak erős idegzetűeknek!” címmel tartotta előadását Fejér Péter (Velence Resort and Spa), aki szomorú szívvel állapította meg, hogy milyen nagymértékben függnek a hazai vidéki wellness szállodák az OTÁ-tól, és mennyire agresszív módon használják ki a lehetőségeiket a foglalási portálok.

„Ez tulajdonképpen bújtatott kuponozás”, vonta meg a következtetést a Velencei-tavi házi szakember. Szekerka András (Hunguest Hotels) ennél sokkal sarkosabban fogalmazott, szerinte a kuponos történet hazánkban az ostobaság diadalmenete. Arra is felhívta a figyelmet, milyen hibás magatartás egy szállodás részéről, ha mondjuk, a recepcióst bízzák meg a ház weblapjának kialakításával, gondozásával, valamint keresőoptimalizálási feladatokkal. Érdekes ellenpontként vetette fel a közönség soraiból egy hozzászóló, hogy pont a Hunguest részéről különös hallani a kuponok elleni kifakadást, hiszen ők maguk is működtetnek kuponos oldalt. A válasz erre az volt, hogy ez náluk tapasztalatszerzésre alkalmas eszközként funkcionál.

A nap szintén jelentős pontja volt, amikor a Starwood Hotels and Resorts nevében Thomas Willms első alelnök, a Kelet-Közép-Európa régió vezetője köszöntötte a magyar szállodás szakmát a kecskeméti házban, aki bemutatta a nemzetközi brandet, amelybe immár több mint 70 szálloda tartozik. Az alelnök feladatkörébe tartozik az új házak nyitásának felügyelete, valamint a bővítések irányítása. Így első magyarországi házuk nyitásánál is aktívan részt vett a topmenedzser. Aki kifejtette, hogy luxusmárkáik bővítése mellett céljuk az is, hogy minél több olyan franchise-rendszerben működtetett hotel létrehozásában működjenek közre, amilyen a kecskeméti négycsillagos Four Point by Sheraton is.


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.