Csalás és igazság: ilyenek voltak a skót whisky-k

Hamisítványnak bizonyult a ritka, ódon skót viszkik több mint egyharmada egy tudományos vizsgálat során - adta hírül a BBC honlapja csütörtökön.

Ötvenöt palack ritka skót viszkiből 21 vagy hamisítvány volt, vagy nem abban az évben párolták, amelyet a címke állított. A vizsgálatot a Skót Egyetemek East Kilbride-i Környezettudományi Kutatóközpontjában (SUERC) végezték a radiokarbonos kormeghatározás továbbfejlesztett technológiájával.

Minden palackban megmérték a szén egy radioaktív izotópjának koncentrációját, hogy megállapítsák az ital korát. A mintákat a Rare Whisky 101 (RW101) nevű cég küldte el az egyetemnek, hogy "a hamisított viszki terjedése miatti aggodalomra" reagáljon.

A palackokat véletlenszerűen válogatták ki aukciókon, magánkollekciókból és kiskereskedőktől vásárolt üvegek közül. Tavaly ugyanez a cég leplezte le, hogy egy svájci szállodában 7600 fontért (27 millió forint) vett ódon skót viszki hamisítvány.

A jelenlegi vizsgálatban hamisnak bizonyult viszkik között volt egy 1885-ös Ardbeg, amelyet magángyűjtőtől vásároltak, valamint egy Thorne's Heritage a 20. század elejéről, amelyet aukción szereztek be.

Összesen 10 üveg 1900-nál korábbi évekből származó tiszta malátaviszkiről állapították meg, hogy hamisítvány. Ha a friss teszteken elbukott 21 üveg viszki eredeti lett volna, összértékük nagyjából 635 ezer fontra rúgna. Az RW101 becslése szerint a magángyűjteményekben és a másodlagos piacon 41 millió font értékű ódon skót viszki lehet hamisítvány.

Forrás: MTI


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?