Csökkenő cafeteria a minisztériumokban

Évi kétszázezer forintban maximálnák jövőre a köztisztviselők éves cafeteria-keretét, ami a minisztériumok többségénél a gyakorlatban jelentős csökkentést takar. A szakszervezet eközben a közalkalmazottakra is kiterjesztené az egységes cafeteriát - írja a Napi Gazdaság.

Az állami bürokrácia költéseinek visszafogása is szerepel a 2011-es büdzsé tervezetének indoklásában. A dokumentum szerint a kiadásokat 2011-ben legalább 5 százalékkal kell csökkenteni, több tízmilliárd forintos megtakarítást érve el ezzel. A takarékoskodás jegyében jövőre nem tervezhető jutalom, a külső személyi juttatásokat a lehető legminimálisabb mértékre kell csökkenteni, az éves cafeteria juttatás pedig legfeljebb 200 ezer forint lehet fejenként, azaz havi kevesebb, mint 17 ezer forint - írja a Napi Gazdaság.

Ez a minisztériumok nagy részénél csökkenést jelent a dolgozók számára. Van, ahol az eddigi felére csökken a cafeteria juttatás, azonban például a volt gazdasági tárca munkatársai esetében az eddigi bő 800 ezer forintos keret csökken a negyedére. Az APEH esetében viszont lehetőség nyílna emelésre, ugyanis az adóhatóság 15,6 ezer dolgozója jelenleg a minimális 192,5 ezer forintot kapja, ami miatt korábban demonstrációt is terveztek.

Az egységesítés elvét elfogadjuk, a mértékét nem - kommentálta a kormányzati terveket a lapnak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Fehér József elmondása szerint a cafeteria-rendszer bevezetésekor a szakszervezet ragaszkodott ahhoz, hogy a közszféra minden dolgozója ugyanakkora csomagot kapjon, bár ne a tervezett alacsony szinten. Fehér szerint igazságtalanság, hogy "míg egy óvónőnek köpeny sem jut, másutt 200 ezer forint a cafeteria". Persze arról nincs szó, hogy azoktól kellene elvenni, akik már kapnak ilyen juttatás - tette hozzá.(forrás: Napi Gazdaság / Origo)


Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.