Csökkenő cafeteria a minisztériumokban

Évi kétszázezer forintban maximálnák jövőre a köztisztviselők éves cafeteria-keretét, ami a minisztériumok többségénél a gyakorlatban jelentős csökkentést takar. A szakszervezet eközben a közalkalmazottakra is kiterjesztené az egységes cafeteriát - írja a Napi Gazdaság.

Az állami bürokrácia költéseinek visszafogása is szerepel a 2011-es büdzsé tervezetének indoklásában. A dokumentum szerint a kiadásokat 2011-ben legalább 5 százalékkal kell csökkenteni, több tízmilliárd forintos megtakarítást érve el ezzel. A takarékoskodás jegyében jövőre nem tervezhető jutalom, a külső személyi juttatásokat a lehető legminimálisabb mértékre kell csökkenteni, az éves cafeteria juttatás pedig legfeljebb 200 ezer forint lehet fejenként, azaz havi kevesebb, mint 17 ezer forint - írja a Napi Gazdaság.

Ez a minisztériumok nagy részénél csökkenést jelent a dolgozók számára. Van, ahol az eddigi felére csökken a cafeteria juttatás, azonban például a volt gazdasági tárca munkatársai esetében az eddigi bő 800 ezer forintos keret csökken a negyedére. Az APEH esetében viszont lehetőség nyílna emelésre, ugyanis az adóhatóság 15,6 ezer dolgozója jelenleg a minimális 192,5 ezer forintot kapja, ami miatt korábban demonstrációt is terveztek.

Az egységesítés elvét elfogadjuk, a mértékét nem - kommentálta a kormányzati terveket a lapnak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Fehér József elmondása szerint a cafeteria-rendszer bevezetésekor a szakszervezet ragaszkodott ahhoz, hogy a közszféra minden dolgozója ugyanakkora csomagot kapjon, bár ne a tervezett alacsony szinten. Fehér szerint igazságtalanság, hogy "míg egy óvónőnek köpeny sem jut, másutt 200 ezer forint a cafeteria". Persze arról nincs szó, hogy azoktól kellene elvenni, akik már kapnak ilyen juttatás - tette hozzá.(forrás: Napi Gazdaság / Origo)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.