Csökkenő cafeteria a minisztériumokban

Évi kétszázezer forintban maximálnák jövőre a köztisztviselők éves cafeteria-keretét, ami a minisztériumok többségénél a gyakorlatban jelentős csökkentést takar. A szakszervezet eközben a közalkalmazottakra is kiterjesztené az egységes cafeteriát - írja a Napi Gazdaság.

Az állami bürokrácia költéseinek visszafogása is szerepel a 2011-es büdzsé tervezetének indoklásában. A dokumentum szerint a kiadásokat 2011-ben legalább 5 százalékkal kell csökkenteni, több tízmilliárd forintos megtakarítást érve el ezzel. A takarékoskodás jegyében jövőre nem tervezhető jutalom, a külső személyi juttatásokat a lehető legminimálisabb mértékre kell csökkenteni, az éves cafeteria juttatás pedig legfeljebb 200 ezer forint lehet fejenként, azaz havi kevesebb, mint 17 ezer forint - írja a Napi Gazdaság.

Ez a minisztériumok nagy részénél csökkenést jelent a dolgozók számára. Van, ahol az eddigi felére csökken a cafeteria juttatás, azonban például a volt gazdasági tárca munkatársai esetében az eddigi bő 800 ezer forintos keret csökken a negyedére. Az APEH esetében viszont lehetőség nyílna emelésre, ugyanis az adóhatóság 15,6 ezer dolgozója jelenleg a minimális 192,5 ezer forintot kapja, ami miatt korábban demonstrációt is terveztek.

Az egységesítés elvét elfogadjuk, a mértékét nem - kommentálta a kormányzati terveket a lapnak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Fehér József elmondása szerint a cafeteria-rendszer bevezetésekor a szakszervezet ragaszkodott ahhoz, hogy a közszféra minden dolgozója ugyanakkora csomagot kapjon, bár ne a tervezett alacsony szinten. Fehér szerint igazságtalanság, hogy "míg egy óvónőnek köpeny sem jut, másutt 200 ezer forint a cafeteria". Persze arról nincs szó, hogy azoktól kellene elvenni, akik már kapnak ilyen juttatás - tette hozzá.(forrás: Napi Gazdaság / Origo)


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.