Cukrász-berkekben ismert személyiség kapja idén az MKVM-emlékérmet

Az idei díjazott nagy népszerűségnek örvend cukrász berkekben, önzetlenül és rengeteget tett és tesz a szakmáért, pedig saját bevallása szerint még sütni sem tud.

Az MKVM-emlékérmet olyan személyek (a múzeum korábbi munkatársai, szakmabeli-, illetve tudományos szakemberek, partnerek) kaphatják meg, akik kiemelkedő jelentőségű, több éven át átívelő tevékenységet folytattak az intézményért, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumért. A díjat a múzeum mindenkori munkatársai ítélik oda a kitüntetetteknek.

A díj alapjául szolgáló, eredeti érmet 1970-ben a múzeum alapítói, illetve az alapítási tevékenységben részt vevő fontos személyek kapták meg. Az érmet Győry Miklós grafikus tervezte, Halász Antal öntötte; a Musaeum Artis Hospites Excipiendi In Hungaria (Magyar Vendéglátóipari Múzeum) latin felirat, valamint az idegenforgalom és a vendéglátás jelképei díszítik. Az MKVM-emlékérmet 2020 óta, minden év augusztus 20-án, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum alapításának évfordulóján, a múzeum születésnapi rendezvényén osztják ki.

Az idei díjazott Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője, nevét a Magyar Cukrász Ipartestület berkein belül mindenki ismeri, pedig nem cukrász, nincs cukrászdája sem, és saját bevallása szerint még sütni sem tud. Mégis, aki ismeri, tudja, hogy milyen elkötelezettje a tradicionális magyar cukrászatnak és annak népszerűsítését, fejlesztését tekinti hosszú évek óta önnön vállalt feladatának.

Az ismeretterjesztő reformer

Pályája kezdetén híres cukrászdákban, szállodában dolgozott, pár évtizeddel ezelőtt kiállításokat szervezett belföldön, magyar cukrászati napokat külföldön, hogy így népszerűsítse a magyar cukrászatot. Több évtizede szervezi, koordinálja, mentorálja szakmunkások, szakoktatók, fiatal pályakezdő cukrászok szakmai tovább fejlődését, tevékenysége elismeréseként vehette át a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.
Az ezredforduló elején külföldi tapasztalatai során látta, hogy a francia cukrászok nagy megújulása és a forradalmi változások annak köszönhetők, hogy az új ismereteket megosztották egymás között és műhelyeiket megnyitották. Emellett elindultak világjáró körutakra, hogy megismerkedjenek más nemzetek cukrászatával, amit nagyon szakavatottan ötvöztek a hazai ízekkel, technológiával. Több éves külföldi kinn tartózkodása során komoly kapcsolatokat épített ki szakmai szervezetekkel, szakiskolákkal és úgy gondolta, hogy ezt a kapcsolati tőkét felhasználva, itthon elindítja ugyanezt a folyamatot, az új trendek megismerésével hozzásegítve a magyar cukrászokat és a magyar cukrászatot a szükséges megújuláshoz.

Kiváló kapcsolatteremtő készségét és közösségépítő munkásságát jelzi több hazai és nemzetközi esemény szervezése. Ötlete nyomán indította el az Ipartestület 2018-ban a sweeTEN elnevezésű pilot programot, amely a tehetséges/eredményt már felmutató fiatalok továbbképzését szolgálja.
Vojtek Éva főszerkesztője a Cukrász Ipartestület Cukrász Mester magazinjának – tudósításokban, riportokban számol be a hazai cukrászvilág híreiről, eredményeiről. Emellett önkéntes pályázatírója az Ipartestületnek, segítségével több száz szakember és pályakezdő fiatal jutott ki külföldre, számos hazai és nemzetközi versenyeken vehettek részt.

A tortalapátgyűjtő múzeumpedagógus

Kortárs Cukrászat címmel 2014-ben népszerű rendezvénysorozatot indított a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely havi rendszerességgel, több mint öt éven keresztül mutatta be a jelenlegi hazai cukrászok munkásságát. Vojtek Éva aktívan segíti az intézmény műtárgy-célgyűjtési tevékenységét, közreműködik a múzeum cukrász-tematikájú időszaki kiállításainak létrejöttében – mint pl. a szintén augusztus 20-án nyíló, Spelter Henrik cukrászmester életművét bemutató időszaki tárlat. Az intézmény bevonásával szervezi idén a Spelter Henrik Emlékévet, valamint a Rákóczi János Emlékévet. Szenvedélyesen gyűjti a tortalapátokat, magánygyűjteményének válogatott darabjait 2013-ban mutatta be az MKVM időszaki tárlat keretében.

Munkásságát évek óta önzetlenül, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzi, megszállottja a magyar cukrászatnak. Tevékenységének fő célja a cukrászok szakmaszeretetének és kooperatív szemléletének erősítése, a tradíciók tiszteletének átültetése és a hazai cukrászat társadalmi elismertségének növelése.
Az MKVM-emlékérem ünnepélyes díjátadására 2022. augusztus 20-án, a múzeum fennállásának 56. évfordulója alkalmából rendezett születésnapi rendezvény keretében kerül sor.

További információ és részletes program: https://mkvm.hu/mkvm56



Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.