Cukrász-berkekben ismert személyiség kapja idén az MKVM-emlékérmet

Az idei díjazott nagy népszerűségnek örvend cukrász berkekben, önzetlenül és rengeteget tett és tesz a szakmáért, pedig saját bevallása szerint még sütni sem tud.

Az MKVM-emlékérmet olyan személyek (a múzeum korábbi munkatársai, szakmabeli-, illetve tudományos szakemberek, partnerek) kaphatják meg, akik kiemelkedő jelentőségű, több éven át átívelő tevékenységet folytattak az intézményért, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumért. A díjat a múzeum mindenkori munkatársai ítélik oda a kitüntetetteknek.

A díj alapjául szolgáló, eredeti érmet 1970-ben a múzeum alapítói, illetve az alapítási tevékenységben részt vevő fontos személyek kapták meg. Az érmet Győry Miklós grafikus tervezte, Halász Antal öntötte; a Musaeum Artis Hospites Excipiendi In Hungaria (Magyar Vendéglátóipari Múzeum) latin felirat, valamint az idegenforgalom és a vendéglátás jelképei díszítik. Az MKVM-emlékérmet 2020 óta, minden év augusztus 20-án, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum alapításának évfordulóján, a múzeum születésnapi rendezvényén osztják ki.

Az idei díjazott Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője, nevét a Magyar Cukrász Ipartestület berkein belül mindenki ismeri, pedig nem cukrász, nincs cukrászdája sem, és saját bevallása szerint még sütni sem tud. Mégis, aki ismeri, tudja, hogy milyen elkötelezettje a tradicionális magyar cukrászatnak és annak népszerűsítését, fejlesztését tekinti hosszú évek óta önnön vállalt feladatának.

Az ismeretterjesztő reformer

Pályája kezdetén híres cukrászdákban, szállodában dolgozott, pár évtizeddel ezelőtt kiállításokat szervezett belföldön, magyar cukrászati napokat külföldön, hogy így népszerűsítse a magyar cukrászatot. Több évtizede szervezi, koordinálja, mentorálja szakmunkások, szakoktatók, fiatal pályakezdő cukrászok szakmai tovább fejlődését, tevékenysége elismeréseként vehette át a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.
Az ezredforduló elején külföldi tapasztalatai során látta, hogy a francia cukrászok nagy megújulása és a forradalmi változások annak köszönhetők, hogy az új ismereteket megosztották egymás között és műhelyeiket megnyitották. Emellett elindultak világjáró körutakra, hogy megismerkedjenek más nemzetek cukrászatával, amit nagyon szakavatottan ötvöztek a hazai ízekkel, technológiával. Több éves külföldi kinn tartózkodása során komoly kapcsolatokat épített ki szakmai szervezetekkel, szakiskolákkal és úgy gondolta, hogy ezt a kapcsolati tőkét felhasználva, itthon elindítja ugyanezt a folyamatot, az új trendek megismerésével hozzásegítve a magyar cukrászokat és a magyar cukrászatot a szükséges megújuláshoz.

Kiváló kapcsolatteremtő készségét és közösségépítő munkásságát jelzi több hazai és nemzetközi esemény szervezése. Ötlete nyomán indította el az Ipartestület 2018-ban a sweeTEN elnevezésű pilot programot, amely a tehetséges/eredményt már felmutató fiatalok továbbképzését szolgálja.
Vojtek Éva főszerkesztője a Cukrász Ipartestület Cukrász Mester magazinjának – tudósításokban, riportokban számol be a hazai cukrászvilág híreiről, eredményeiről. Emellett önkéntes pályázatírója az Ipartestületnek, segítségével több száz szakember és pályakezdő fiatal jutott ki külföldre, számos hazai és nemzetközi versenyeken vehettek részt.

A tortalapátgyűjtő múzeumpedagógus

Kortárs Cukrászat címmel 2014-ben népszerű rendezvénysorozatot indított a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely havi rendszerességgel, több mint öt éven keresztül mutatta be a jelenlegi hazai cukrászok munkásságát. Vojtek Éva aktívan segíti az intézmény műtárgy-célgyűjtési tevékenységét, közreműködik a múzeum cukrász-tematikájú időszaki kiállításainak létrejöttében – mint pl. a szintén augusztus 20-án nyíló, Spelter Henrik cukrászmester életművét bemutató időszaki tárlat. Az intézmény bevonásával szervezi idén a Spelter Henrik Emlékévet, valamint a Rákóczi János Emlékévet. Szenvedélyesen gyűjti a tortalapátokat, magánygyűjteményének válogatott darabjait 2013-ban mutatta be az MKVM időszaki tárlat keretében.

Munkásságát évek óta önzetlenül, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzi, megszállottja a magyar cukrászatnak. Tevékenységének fő célja a cukrászok szakmaszeretetének és kooperatív szemléletének erősítése, a tradíciók tiszteletének átültetése és a hazai cukrászat társadalmi elismertségének növelése.
Az MKVM-emlékérem ünnepélyes díjátadására 2022. augusztus 20-án, a múzeum fennállásának 56. évfordulója alkalmából rendezett születésnapi rendezvény keretében kerül sor.

További információ és részletes program: https://mkvm.hu/mkvm56



Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.