Diplomatabor - Ilyen még nem volt!

Szüret közben születnek a nagy ötletek. Mintegy hatvan diplomata szüretelt a Hajós-Bajai borvidéken, a Koch Borászat szőlőjében. A nagykövetek annyi chardonnay-t szedtek le, hogy Fazekas Sándor miniszter javaslatára külön bor készül belőle.

„Nagyon tetszenek Koch Csaba borai, remélem, legalább olyan jó minőségű bor készül az általunk szedett szőlőből, mint amiket nála lehet kóstolni” – nyilatkozta Roland Galharague, Franciaország nagykövete a szüretelést követően. A bornagyhatalom képviselőjének dicsérete sokat számít – különösen egy külföldön talán kevésbé ismert borvidékkel, Hajós-Bajával kapcsolatban.

A szüret – mint Koch Csaba elmondta – nemcsak afféle reprezentációs esemény volt, a nagykövetek közel két órán keresztül szüreteltek, így több mázsa chardonnay került a kosarakba, majd a présbe. Fazekas Sándor miniszter megemlékezett arról, hogy „a magyar borászat a minőségi korszakváltás időszakát éli”, valamint hogy az idei, 2016-os évjárat kiváló borai is Magyarország imázsát tudják erősíteni a világban.

A tárcavezető azt is felvetette, ha már ennyit dolgoztatták a külképviseletek vezetőit, érdemes lehet munkájuk gyümölcséből – akár hagyományteremtő módon – elkészíteni a „diplomatabort”. Az ötletet felkarolta Koch Csaba is, aki a nagykövetek által leszedett szőlőből külön palackozza majd le az exkluzív chardonnay-t. Ez a bor nem kerül kereskedelmi forgalomba, hanem különleges presztízstétel készül belőle, amelyből a pincészetben, az arra méltó alkalmakkor bontanak fel majd egy-egy palackkal.

Természetesen mindenki, aki a szüreten részt vett, megkóstolhatja munkája eredményét. A borotai kádármúzeumot és kádárlakást nagy élvezettel szemléző diplomatákról azt is lehet tudni, hogy szeretik a jó magyar borokat. Sok diplomata, köztük Colleen Bell amerikai nagykövet nemcsak a szőlőben állt helyt derekasan, hanem vásárolt Koch Csaba hazai és nemzetközi versenyeken kitüntetett Kadarkájából, a 2013-as késői szüretelésű Chardonnay-ból és a borvidéki elnök villányi Koch Vin Art Pincéjének zászlósborából, a Csanádból is.

A Koch borászatról:

A borotai központú Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidékhez tartozik, VinArt néven működő pincészetük Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található, összesen 120 hektáron termel szőlőt. Koch Csaba bajai hegyközségi elnök, a Hajós-Bajai Borvidék elnöke, elnökségi tagja a Hegyközségek Országos Tanácsának, tagja a Magyar Bor Akadémiának, borai számtalan külföldi és hazai borversenyen nyertek aranyérmet, munkáját az Év Pincészete 2014-díjjal is elismerték.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.