„Nagyon tetszenek Koch Csaba borai, remélem, legalább olyan jó minőségű bor készül az általunk szedett szőlőből, mint amiket nála lehet kóstolni” – nyilatkozta Roland Galharague, Franciaország nagykövete a szüretelést követően. A bornagyhatalom képviselőjének dicsérete sokat számít – különösen egy külföldön talán kevésbé ismert borvidékkel, Hajós-Bajával kapcsolatban.
A szüret – mint Koch Csaba elmondta – nemcsak afféle reprezentációs esemény volt, a nagykövetek közel két órán keresztül szüreteltek, így több mázsa chardonnay került a kosarakba, majd a présbe. Fazekas Sándor miniszter megemlékezett arról, hogy „a magyar borászat a minőségi korszakváltás időszakát éli”, valamint hogy az idei, 2016-os évjárat kiváló borai is Magyarország imázsát tudják erősíteni a világban.
A tárcavezető azt is felvetette, ha már ennyit dolgoztatták a külképviseletek vezetőit, érdemes lehet munkájuk gyümölcséből – akár hagyományteremtő módon – elkészíteni a „diplomatabort”. Az ötletet felkarolta Koch Csaba is, aki a nagykövetek által leszedett szőlőből külön palackozza majd le az exkluzív chardonnay-t. Ez a bor nem kerül kereskedelmi forgalomba, hanem különleges presztízstétel készül belőle, amelyből a pincészetben, az arra méltó alkalmakkor bontanak fel majd egy-egy palackkal.
Természetesen mindenki, aki a szüreten részt vett, megkóstolhatja munkája eredményét. A borotai kádármúzeumot és kádárlakást nagy élvezettel szemléző diplomatákról azt is lehet tudni, hogy szeretik a jó magyar borokat. Sok diplomata, köztük Colleen Bell amerikai nagykövet nemcsak a szőlőben állt helyt derekasan, hanem vásárolt Koch Csaba hazai és nemzetközi versenyeken kitüntetett Kadarkájából, a 2013-as késői szüretelésű Chardonnay-ból és a borvidéki elnök villányi Koch Vin Art Pincéjének zászlósborából, a Csanádból is.
A Koch borászatról:
A borotai központú Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidékhez tartozik, VinArt néven működő pincészetük Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található, összesen 120 hektáron termel szőlőt. Koch Csaba bajai hegyközségi elnök, a Hajós-Bajai Borvidék elnöke, elnökségi tagja a Hegyközségek Országos Tanácsának, tagja a Magyar Bor Akadémiának, borai számtalan külföldi és hazai borversenyen nyertek aranyérmet, munkáját az Év Pincészete 2014-díjjal is elismerték.
Forrás: Vendég&Hotel Online