Dobos C. dobostortája, Csapodyval

A legendás dobostortát is megidézték a hazai éttermesek toprendezvényén, az MVI november 19-én tartott évzáró gálaebédjén, ahol a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát is kitüntették.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) idén 7. alkalommal rendezték meg évzáró gálaebédjüket – a már jól bevált helyszínen, az Öbölház Rendezvényközpontban -, amelyet idén a 170 éve született Dobos C. József emlékének szenteltek. Méghozzá úgy, hogy hazai topséfeketek kértek fel a menüsor elékészítésére, és mindannyiukat egységesen arra kérték, hogy Dobos mester Magyar-francia szakácskönyve (1881) receptjeiből válogatva, azokat az ételeket újragondolva alkossák meg az idei gálaebéd ételsorát.

A meghívottak és a gasztroprogramra jegyet váltók a 2017. évi gálaebéd közben kiemelkedő programnak is részesei lehettek: a főételt követően Csapody Balázst, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát hívta ki Kovács László, az MVI elnöke a pulpitusra, méghozzá azért, mert az MVI által négy éve alapított rangos szakmai elismerést, a Gundel Károly-díjat ezúttal a kiváló szakembernek ítélte a szakmai grémium.

Az MVI évvégi – mindig vasárnap tartott – gálaebédjén különben nemcsak az a jó, hogy tökéletesen megálmodott és összerakott a menüsor, és hozzá fantasztikusan passzoló borsort kóstolhat a szakmai közönség, hanem azért is, mert ez a gálaebéd mindig egy fontos találkozási pont, jóízű és jókedvű baráti beszélgetések színhelye a szakma folyton rohanó, amúgy éjt napallá téve dolgozó képviselőinek számára.

Íme, az idei, a nagy elődök előtt is tisztelgő meüsor:

Üdvözlő italok
Kreinbacher Prestige Brut
Sauska Extra Brut Rosé

Executive chef: Bicsár Attila - Sauska 48 Étterem, Villány

Amuse bouche
Nyurga ponty, rákszirom, zeller és gyömbér
„Túrós csusza” 2017
Jahni László, Pohner Ádám - Kistücsök Étterem, Balatonszemes
Mangalicasonka kóstoló
Gódor András a „Sonkás” – Fény utcai piac, Budapest

Hideg előétel
Siroki mangalica fermentált őszi zöldségekkel
Nagy Attila - Bori Mami, Gyöngyös
Mátrai zenit 2017 Centurio szőlőbirtok - Ludányi Balázs

Leves
Tápla leves Nábob módra
Jászai Tibor - Gerlóczy Kávéház és Czakó Kert, Budapest
Kő Kövön Furmint 2016 - Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj

Meleg előétel
Pacal kolbász „véres” rakott burgonyával
Sallai Zoltán - La Fiesta Party Service, Budapest
Heimann Kékfrankos Alte Reben 2015

Főétel
Posírozott fácánmell velős barna kenyérmorzsával, vörösboros boróka jus-sal
Szilvási Mihály - Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj
St. Andrea Bikavér Áldás 2015

Pre desszert
Begónia sorbet csipkebogyó teával
Jahni László és Pohner Ádám - Kistücsök Étterem, Balatonszemes

Tányérdesszert
Dobos torta Revolution fügével, birsalmalekvárral
Pereszlényi Alexandra - Bagolyvár Étterem, Budapest

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013, Kiss István Családi Pincészet

Petit fours

Bodonyi István - Platán Restaurant, Tata

Barista: Bősze Viktor - Platán Restaurant, Tata

Sommeliére: Varga Norbert – Onyx, Budapest

 

 

Forrás: Fotó: Csárdás Ferenc


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.