A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) idén 7. alkalommal rendezték meg évzáró gálaebédjüket – a már jól bevált helyszínen, az Öbölház Rendezvényközpontban -, amelyet idén a 170 éve született Dobos C. József emlékének szenteltek. Méghozzá úgy, hogy hazai topséfeketek kértek fel a menüsor elékészítésére, és mindannyiukat egységesen arra kérték, hogy Dobos mester Magyar-francia szakácskönyve (1881) receptjeiből válogatva, azokat az ételeket újragondolva alkossák meg az idei gálaebéd ételsorát.
A meghívottak és a gasztroprogramra jegyet váltók a 2017. évi gálaebéd közben kiemelkedő programnak is részesei lehettek: a főételt követően Csapody Balázst, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát hívta ki Kovács László, az MVI elnöke a pulpitusra, méghozzá azért, mert az MVI által négy éve alapított rangos szakmai elismerést, a Gundel Károly-díjat ezúttal a kiváló szakembernek ítélte a szakmai grémium.
Az MVI évvégi – mindig vasárnap tartott – gálaebédjén különben nemcsak az a jó, hogy tökéletesen megálmodott és összerakott a menüsor, és hozzá fantasztikusan passzoló borsort kóstolhat a szakmai közönség, hanem azért is, mert ez a gálaebéd mindig egy fontos találkozási pont, jóízű és jókedvű baráti beszélgetések színhelye a szakma folyton rohanó, amúgy éjt napallá téve dolgozó képviselőinek számára.
Íme, az idei, a nagy elődök előtt is tisztelgő meüsor:
Üdvözlő italok
Kreinbacher Prestige Brut
Sauska Extra Brut Rosé
Executive chef: Bicsár Attila - Sauska 48 Étterem, Villány
Amuse bouche
Nyurga ponty, rákszirom, zeller és gyömbér
„Túrós csusza” 2017
Jahni László, Pohner Ádám - Kistücsök Étterem, Balatonszemes
Mangalicasonka kóstoló
Gódor András a „Sonkás” – Fény utcai piac, Budapest
Hideg előétel
Siroki mangalica fermentált őszi zöldségekkel
Nagy Attila - Bori Mami, Gyöngyös
Mátrai zenit 2017 Centurio szőlőbirtok - Ludányi Balázs
Leves
Tápla leves Nábob módra
Jászai Tibor - Gerlóczy Kávéház és Czakó Kert, Budapest
Kő Kövön Furmint 2016 - Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj
Meleg előétel
Pacal kolbász „véres” rakott burgonyával
Sallai Zoltán - La Fiesta Party Service, Budapest
Heimann Kékfrankos Alte Reben 2015
Főétel
Posírozott fácánmell velős barna kenyérmorzsával, vörösboros boróka jus-sal
Szilvási Mihály - Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj
St. Andrea Bikavér Áldás 2015
Pre desszert
Begónia sorbet csipkebogyó teával
Jahni László és Pohner Ádám - Kistücsök Étterem, Balatonszemes
Tányérdesszert
Dobos torta Revolution fügével, birsalmalekvárral
Pereszlényi Alexandra - Bagolyvár Étterem, Budapest
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013, Kiss István Családi Pincészet
Petit fours
Bodonyi István - Platán Restaurant, Tata
Barista: Bősze Viktor - Platán Restaurant, Tata
Sommeliére: Varga Norbert – Onyx, Budapest
Forrás: Fotó: Csárdás Ferenc