Drágább mulatság lesz a Champagne-i pezsgő

Az első osztályú, ún. grand cru területekről származó szőlőre egyre nagyobb az igény, így az elmúlt években a champagne-i pezsgőházaknak a korábbiakhoz képest akár 3-4,5 százalékkal is többet kellett fizetniük a szőlőért. A Decanter magazinnak nyilatkozó pincemesterek szerint egy kg szőlőért már 5-6 eurót is elkérnek a termelők - adta hírül a Luxorium.

A szőlő drágulását eddig nem érezték meg a fogyasztók. David Hesketh MW, a Laurent-Perrier UK ügyvezetője elmondta, hogy a pezsgőházak 2010-ben nem emelték az árakat a piaci helyzetre való tekintettel, de ez a továbbiakban nem járható út, mert „fenntarthatatlanná” tenné az üzletet.

Carol Duval-Leroy Duval-Leroy pezsgőház elnöke „kollektív öngyilkosságnak” nevezte az áremelést a 2000-es presztízs cuvée, a Femme de Champagne piacra kerülése alkalmából rendezett eseményen. A szőlő drágulása csak az Egyesült Királyságban 3-6 százalékos áremelkedést jelenthet palackonként.

Lehet, hogy a vásárlók nem lesznek hajlandóak ennyit kifizetni, és inkább proseccót vesznek, hiszen két üveg champagne áráért egy rekesznyi eredetvédett, olasz habzóbort is hazavihetnek.

Champagne-nak kizárólag a franciaországi Reims és Epernay városok körül pontosan behatárolt területen termesztett szőlőkből, hagyományos eljárással készült pezsgőket lehet nevezni. A champagne alapborai chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlőfajtákból készülnek. A legdrágábbak a híres pincészetek öreg, vintage palackjai, amelyek egy-egy, különösen jó évjárat boraiból készülnek, szemben a non vintage (több évjárat boraiból házasított) champagne-okkal - emlékeztet a Luxorium. 


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.