Drágább mulatság lesz a Champagne-i pezsgő

Az első osztályú, ún. grand cru területekről származó szőlőre egyre nagyobb az igény, így az elmúlt években a champagne-i pezsgőházaknak a korábbiakhoz képest akár 3-4,5 százalékkal is többet kellett fizetniük a szőlőért. A Decanter magazinnak nyilatkozó pincemesterek szerint egy kg szőlőért már 5-6 eurót is elkérnek a termelők - adta hírül a Luxorium.

A szőlő drágulását eddig nem érezték meg a fogyasztók. David Hesketh MW, a Laurent-Perrier UK ügyvezetője elmondta, hogy a pezsgőházak 2010-ben nem emelték az árakat a piaci helyzetre való tekintettel, de ez a továbbiakban nem járható út, mert „fenntarthatatlanná” tenné az üzletet.

Carol Duval-Leroy Duval-Leroy pezsgőház elnöke „kollektív öngyilkosságnak” nevezte az áremelést a 2000-es presztízs cuvée, a Femme de Champagne piacra kerülése alkalmából rendezett eseményen. A szőlő drágulása csak az Egyesült Királyságban 3-6 százalékos áremelkedést jelenthet palackonként.

Lehet, hogy a vásárlók nem lesznek hajlandóak ennyit kifizetni, és inkább proseccót vesznek, hiszen két üveg champagne áráért egy rekesznyi eredetvédett, olasz habzóbort is hazavihetnek.

Champagne-nak kizárólag a franciaországi Reims és Epernay városok körül pontosan behatárolt területen termesztett szőlőkből, hagyományos eljárással készült pezsgőket lehet nevezni. A champagne alapborai chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlőfajtákból készülnek. A legdrágábbak a híres pincészetek öreg, vintage palackjai, amelyek egy-egy, különösen jó évjárat boraiból készülnek, szemben a non vintage (több évjárat boraiból házasított) champagne-okkal - emlékeztet a Luxorium. 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.