Drágább mulatság lesz a Champagne-i pezsgő

Az első osztályú, ún. grand cru területekről származó szőlőre egyre nagyobb az igény, így az elmúlt években a champagne-i pezsgőházaknak a korábbiakhoz képest akár 3-4,5 százalékkal is többet kellett fizetniük a szőlőért. A Decanter magazinnak nyilatkozó pincemesterek szerint egy kg szőlőért már 5-6 eurót is elkérnek a termelők - adta hírül a Luxorium.

A szőlő drágulását eddig nem érezték meg a fogyasztók. David Hesketh MW, a Laurent-Perrier UK ügyvezetője elmondta, hogy a pezsgőházak 2010-ben nem emelték az árakat a piaci helyzetre való tekintettel, de ez a továbbiakban nem járható út, mert „fenntarthatatlanná” tenné az üzletet.

Carol Duval-Leroy Duval-Leroy pezsgőház elnöke „kollektív öngyilkosságnak” nevezte az áremelést a 2000-es presztízs cuvée, a Femme de Champagne piacra kerülése alkalmából rendezett eseményen. A szőlő drágulása csak az Egyesült Királyságban 3-6 százalékos áremelkedést jelenthet palackonként.

Lehet, hogy a vásárlók nem lesznek hajlandóak ennyit kifizetni, és inkább proseccót vesznek, hiszen két üveg champagne áráért egy rekesznyi eredetvédett, olasz habzóbort is hazavihetnek.

Champagne-nak kizárólag a franciaországi Reims és Epernay városok körül pontosan behatárolt területen termesztett szőlőkből, hagyományos eljárással készült pezsgőket lehet nevezni. A champagne alapborai chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlőfajtákból készülnek. A legdrágábbak a híres pincészetek öreg, vintage palackjai, amelyek egy-egy, különösen jó évjárat boraiból készülnek, szemben a non vintage (több évjárat boraiból házasított) champagne-okkal - emlékeztet a Luxorium. 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.