Dübörög a reggeliztetés 2. rész Fügekert

A mai X-, és Z-generáció szeret másutt reggelizni, nem otthon. A hazai gasztrotársadalomnak is lassan rá kellene ébrednie: ha új vendégkört szeretne bevonzani, akkor ideje reggeliztetést kínálni, méghozzá minőségi színvonalon. Van erre már jónéhány példa idehaza. Folytatjuk e témában Káli-medencei körsétánkat. Egy különleges slow breakfast koncepciót mutatunk most be.

Évekig kint lógott az „Eladó” tábla annak a zánkai háznak a teraszán, amelyet a helybéliek közül mindenki csak Zotyó kocsmájaként ismert. Zotyó nincs többé, egykori birodalma lakatlanul és céltalanul árválkodott sokáig. Pedig tökéletes lokációval fekszik: épp annak az útnak mentén, amely a Káli-medence szívébe vezet.

Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy egy évek óta Zánkán nyaraló pesti vállalkozó, Havas Miklós osztott, szorzott, és úgy döntött, lép: családjával közösen tavaly megvették a házat, ahol idén nyár indulásra Fügekert néven egy kedves, családias, csupán néhány szobából álló, skandináv világú szálláshelyet alakított ki, különleges koncepciójú reggeliztetést is kínálva – akár külső vendégeknek is.

Ami elsőre szembetűnő: nincs a szokásos svédasztalos kínálat, és semmiféle tojásétel sincs a reggeli ételsorban. Mert itt amúgy valóban ételsorról beszélünk, a vintage hangulatú teraszra egymás után hozzák ki a konyháról a reggelire szánt különlegességeket, gyönyörűen tálalva.

Már az üdvözlő ital is azt jelzi, valahol egész másutt járunk, mint ahol eddig reggeli címén ettünk bármit is idehaza: gránátalma-lime és szőlő keverékéből készített dzsúzzal kínálják elsőként a vendéget. Aztán folytatják ezt a „valami mást” reggeli koncepciót: a joghurtokat juharsziruppal és mézzel ízesítik, a spanyol tapasokat, rakott nyers zöldségek, spanyol és olasz felvágottak, sonkák, szalámik, mortadellák, céklakrémek és különleges sajtösszeállítás (lazacos sajtkrém és különbőző kecskesajt is van a tálon) kíséri.

Persze mindezt látva és kóstolva nyújtogatjuk a nyakunkat a házban lévő konyha felé – ugyan ki „követi el” ezt a különleges felfogású reggeli választékot? Idővel meg is jelenik a „tettes”, a hazai gasztronómiai élet egyi ismert alakja, Tóth Attila, aki a gasztrománoknak akár a közeli Mi a kő vagy a Zománc konyhájáról ismerős lehet. „Vállaltan nemcsak helyi alapanyagokkal dolgozunk, hanem mindig azt kínáljuk, ami aznap éppen a legjobb, a legkülönlegesebb és beszerezhető a Fügekert reggeli aktuális kínálatába. Én alakítottam ki a koncepciót, naponta járok ide segíteni, amíg be nem indul úgy ez a vállalkozás, hogy már magára hagyhatom a konyhán dolgozókat. És Miki maximálisan partner volt ebben a különleges gasztronómiai koncepcióban, együtt döntöttük el: kipróbáljuk, hátha működik.”

Amúgy a Fügekertben is – mint minden magára adó vendéglátóhelyen a mai világban – bármilyen mentes ételt, italt igénylő, érzékeny, allergia formára fel vannak készülve, szemük se rebben, ha valaki például olyan vajat kér, amiben azt szeretné, hogy ne legyen tejfehérje, van mindig a konyhán rizstej, szójatej.

Isteni levendulás baracklekvár kerül közben elénk, gazdag reggelink méltó lezárásaként, mellé házias péksütemények, ír vaj és egy olyan kávéalkotás csatlakozik, ami akár egy nemzetközi kávéversenyen is korrektül megállná a helyét. Pont másfél órája ülünk a reggelizőasztalnál, körülöttünk már cserélődtek a vendégek, de nem mennénk még tovább. Inkább a házigazdával beszélgetünk, aki idáig felszolgált, fel-alá robogott a konyha és a terasz közt, most azonban egy szusszanásra leül mellénk.

Miklós meséli, népes családjával korábban is gyakran nyaralt Zánkán, míg aztán feleségével, Timivel sikerült venniük egy part menti házat, és így megoldódott az évről évre való bérelés nyűge. Aztán, amikor a Káli-medencében barangolva mindig elmentek Zotyó egykori kocsmája mellett, bementek a községházára, és érdeklődtek, hogy lehetne birtokba venni a falu egykori kocsmáját?

Miklós azt mondja, ő pont olyan házat alakít ki – még nincs kész, teszi hozzá, jövőre is tervez egy-két fejlesztést -, amilyenben ő is szívesen nyaralna. Ahol nem kell főzni, mosni, vasalni, vásárolni, ahol kiszolgálják, és ahol csak egy fontos: a pihenés. És ahol olyan reggelit kap a náluk szállást kérő vendég, amivel akár egész nap elvan, lemehet a strandra, kirándulhat a környéken, és csak estefelé jut eszébe: kéne enni is valamit.

Végül feltesszük házigazdánknak a nyilván elmaradhatatlan kérdést: honnan a ház neve? Egy gyönyörű, százéves fára mutat a ház oldalában, ami roskadozik az édes fügétől, hamarosan vendégeikkel együtt szedik le majd a második termést.

Forrás: Vendég & Hotel


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.