Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból. A világ legrangosabb bor- és pezsgőversenyét idén 21. alkalommal rendezték meg, ahová több mint 18 ezer tételt neveztek 57 országból.

Idén 21. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb és legtekintélyesebb bor- és pezsgőversenyét, a Decanter World Wine Awards-ot.  A június 19-ei eredményhirdetésen

a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgőjét is aranyéremmel díjazták. A Kreinbacher mind az öt nevezett tétele érmet hozott: a két arany mellett a Rosé Brut pezsgő ezüstéremmel és a Juhfark 2022, valamint az Öreg Tőkék Bora 2021 bronzéremmel tért haza a versenyről, derül ki ezzel kapcsolatos közleményükből.

A két aranyérmes tétel / Forrás: Kreinbacher birtok
A két aranyérmes tétel / Forrás: Kreinbacher birtok

A rangos megmérettetésre idén több mint 18 ezer tételt neveztek 57 országból, amelyek elbírálására mintegy 250 borszakértő gyűlt össze Londonban, köztük 61 Master of Wine és 20 Master Sommelier szakember. A rendkívül szigorú szabályok szerint folyó zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platina díjjal az aranyérmeseket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont). Best in Show minősítést pedig ezeken a fordulókon túljutott tételek közül csak azok kaphatnak, amelyek kategóriájukban valóban a legkiemelkedőbbek.

Magyarország kiválóan szerepelt a versenyen, hiszen a rangos zsűri számos elismerést, egy Best in Show-t, 4 platina-, 13 arany-, 56 ezüst- és 67 bronzérmet osztott ki a hazánkból érkező tételek között. Az eseményen összesen 50 Best in Show-t ítéltek meg, így különösen nagy érdem, hogy hazai színekben is sikerült egy ilyen elismeréssel hazatérni, amely

a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es Aszújának érdeme. A négy platinaérem szintén tokaji borokhoz került, 2-t szerzett a Balassa, egyet a Pajzos Tokaj, valamint egy továbbit a Sauska Tokaj. Az aranyérmesek mezőnyében – a Kreinbacher pezsgőin kívül ─ a Balatonfüred-Csopaki, Tokaji, Somlói és a Szekszárdi Borvidékről származó borok szerepeltek


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.