Egy teljes liba felhasználásának fortélyai

Közeledik a Márton-nap, amikor hagyományosan libaételek kerülnek a magyar asztalokra. A régi szokás szerint „aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik” – így ez az időszak kiváló alkalom, hogy megismerjük a teljes liba felhasználásának lehetőségeit. A teljes liba vásárlása nemcsak hagyománytisztelő, hanem fenntartható és gazdaságos választás is, hiszen minden része ízletes fogások alapja lehet.

A fenntarthatóság és a pazarlásmentes konyha egyre nagyobb szerepet kap a mindennapokban.  Egy egész liba beszerzése a piacon elsőre nagy vállalkozásnak tűnhet, de számos praktikus lehetőség kínálkozik arra, hogy minden részét maradéktalanul felhasználjuk, így sokféle, ízletes fogás kerülhet az asztalra. Az N28 séfjének, Nagy Szabolcsnak a vérében van a húsfeldolgozás, hiszen hentesként dolgozó édesapja mellett már gyerekként is tapasztalatot szerzett ezen a területen.

Mindig is természetes volt számára, hogy a felnevelt és levágott állatok minden részét elfogyasszák, hiszen ő maga vidéken, állattartó nagyszülők mellett nevelkedett.

Talán emiatt is alakult úgy, hogy kiemelt küldetésének éli meg, hogy megismertesse és megszerettesse az emberekkel a belsőségeket, így ezek a részek jelentik hagyományőrző konyhájának egyik alapkövét.

„A belsőségekben rengeteg vitamin és tápanyag van, de nem csak emiatt érdemes utánuk nyúlni, hanem a gazdag és egyedi ízélmény miatt is”

- vallja a séf.

Nagy Szabolcs séf
Nagy Szabolcs séf
Fotó: N28

A liba mellét és a combját egy, a konyháját valamennyire is ismerő háziasszonynak már nem kell bemutatni. A liba melle omlós, ízes hús, amely tökéletes választás önálló fogásként, például egészben sütve. A libacomb lassú sütésre alkalmas, így az eredmény egy szaftos, omlós hús lesz, ami akár burgonyapürével, akár káposztás körettel tökéletes Márton-napi fogásként, hiszen a combok zamatossága bármilyen lakomát megkoronáz. Az izgalom itt következik.

„A libamáj kiemelkedő alapanyag, amelyből mennyei pástétomot, vagy akár brülée-t is készíthetünk, de serpenyőben sütve is krémes, gazdag ízű ételt varázsolhatunk az ünnepi asztalra. A liba csontjairól sem szabad elfeledkeznünk, mert az aprólékokkal összefőzve ízletes alaplevet készíthetünk belőle, amely kiváló alapot adhat levesekhez, mártásokhoz vagy egy gazdag ragus fogáshoz is. Számomra igazi ínyencségnek számít a liba bőre és hája is, hiszen a libabőr megsütve ropogós tepertőként szolgálhat előételként vagy különleges köretként, míg a libaháj olvasztásával nyert zsír sokféle fogáshoz – például pirított zöldségekhez vagy sült ételekhez – ideális ízesítést biztosít.” – javasolja a séf.

 


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.