Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában?

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, mit is jelent, kik ők valójában, vajon meg tudja mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatunkat folytatjuk. Íme, itt van most az ezerszemű felírónő...

Az éttermek láthatatlan „uralkodónője” a 60-as, 70-es években az ezerszemű felírónő volt. Trónusa a hatalmas felíróívvel, a blokkok felszúrására szolgáló kiálló szögekkel általában a konyhai lengőajtó mögött helyezkedett el, ahol szigorúan feljegyzett minden ételt, amely a konyhát elhagyta. Az úgynevezett szoros üzletekben dolgoztak így, ám a szerződéses világban is számos étteremben megmaradt a státuszuk.

Jaj a kásának, ha nem elég ludas!

A Dunakorzó régi törzsvendégei ma is emlékeznek a tulajdonos feleségére, aki felírónőként kivételesen mindig a vendégtérben ült, elegáns dámaként ügyelt a forgalomra, és bizony visszaküldte a pincért a tálalószakácshoz, ha a ludaskása nem volt elég „ludas”. Ennek is lassan húsz éve már, így nem véletlen, hogy felírónő-keresési kutatómunkánk nem járt sikerrel, e foglalkozás a művelőivel egyetemben már az égi éttermekbe költözött.

„Igazi felírónőt ma már nem találni” – erősít meg ebben Meződi Alice, a Remíz és a Kisbuda Gyöngye tulajdonosnője. Pedig ha valaki, akkor ő biztos segítőtársunk lehetne, hiszen a szakmában, a szakmáról ő az, aki mindent tud. (Amit nem, az nincs is…) Mint mondja, negyven évvel ezelőtt sem a fiatalabbja vállalta ezt a munkát. Egy biztos: a lelkiismeretes felírónő aranyat ért, hiszen afféle belső ellenőrként dolgozott.

A konyha az ő háza, a vára

Mivel pályafutása során több üzletben megfordult, emlékeiből tud idézni a felírónős korszakról. Egyikük különösen megmaradt sok évvel ezelőttről, még a régi Síposból. „Olyan hölgy volt – mondja Alice –, akit soha semmivel sem lehetett kicselezni, pedig próbálkoztunk, hiszen a pincér már csak ilyen. Úgy kezelte a konyhát, mintha a sajátja lenne. Előfordult, hogy egy-egy délután ültében elbóbiskolt, mi pedig óvatosan elsettenkedtünk mellette a megpakolt tányérokkal. Azonnal felébredt. Máskor, ha leesett egy kanál, meg sem rebbent.” Bár az idő megszépíti az emlékeket, a régi Royal szállós időszak azért mély nyomokat hagyott benne. „Két éttermünk volt egy konyhával és két felíróval – emlékezik vissza –, egy első osztályú, főleg a szállóvendégeknek, és egy fapados söröző-étterem a menüsöknek és a »plebsznek«. Zsetonrendszerben dolgoztunk, ami azt jelentette, hogy a 14 forint 60 filléres menühöz más zsetonok jártak, mint mondjuk a 18 forintos, két főételes desszerteshez vagy a 3 főételes, két desszertes ételsorhoz.”

Nagy kincs, ami már nincs


„Képzeljük el: a rendeléssel irány a konyha, blokk leadva, többféle zseton felvéve, tányérokkal megpakolva kifelé sorakozás a felírónál, zsetonok átadva, étel szervírozva. Nem ártott volna néha több kéz a kettőnél, de a munka dandárja a felíróra várt. Hiszen ő volt az, aki elvette a zsetonokat, rendszerezte, rögzítette a felíróíven, majd műszak végén darabra leadta az irodán. Ott még egyeztettek blokkot, zsetont, ívet, mert így működött olajozottan a rendszer. Ennek ellenére ma is azt vallom, hogy felíró nélkül sok helyen a házat is ellopták volna. Szerintem a sok nehézkesség, döccenő ellenére is jobb volt, mint a mai komputerizált világ…” Azért senki se higgye, hogy a felírókat az élelmes személyzet nem tudta megvezetni: a hátszín–bélszín varázslat például már a szakácstanulók előtt sem volt ismeretlen. De ez már egy másik világ.

Somogyi Márta, Vendég & Hotel

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.