Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben

Mi vár a vendéglátóiparra 2024-ben? Bár jósgömbünk nincs, a kurrens vendéglátóipari és gazdasági folyamatok, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján tudunk prognosztizálni bizonyos trendeket. Ezekből az tud profitálni, aki az elengedés, finomítás és felkészülés alkotta triangulumon képes elérni az összhangzatot. Bősze Ákos, a METRO HoReCa ágazatfejlesztési vezetőjének véleménye.

A világ turisztikai összadatai óvatos optimizmusra adnak okot: 2023-ban a turisták és a vendégéjszakák száma elérte a 2019-es „arany év” 88 százalékát. Az előzetes foglalások és ajánlatkérések, valamint az általános közhangulat azt mutatja, hogy 2024-ben még a tavalyinál is többen készek útra kelni. Az utazási szokások azonban változtak: a turisták gyorsabb reakciót, kevesebb kompromisszumot várnak el, és sokkal több információhoz férnek hozzá.

Bősze Ákos
Bősze Ákos

Engedd el!

A Covid-időket. Az új normalitás már nem referenciapont, az élet visszatér a közel rendes kerékvágásba.

A pandémia alatt és után sok minden átalakult, és már ezekhez kell alkalmazkodni – ne mutogass hátrafelé!

A silányságot. A vendégek érzékenyen reagálnak a korábbi „jól van az úgy” szolgáltatásokra: az olcsó, rossz minőségű ajánlatokra lényegében nincs fogadókészség, a vendég méltán szeretné azt érezni, hogy a kitüntetett bánásmódot kap, azaz az érték a kapott termékért még fontosabb lett.

Azt, hogy mindenki pótolható. A vendéglátóiparból kiáramlott nagyszámú munkavállaló továbbra sem tér vissza,

a munkaerőhiány ebben az évben is égető probléma lesz.

A csapat fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, ezért a dolgozók munkakörülményeire és munkamennyiségére nagyon oda kell figyelni. A METRO Gasztroakadémián induló gasztronómiai továbbképzések és csapatépítők segítenek, hogy a kollégák nemcsak képben legyenek, hanem motiváltak is!

Finomítsd!

Az alternatív protein választékot. Továbbra is

meghatározzák a piacot a vegán, vegetáriánus, flexitáriánus igények, amelyek az elmúlt években a húshelyettesítők piacán idéztek elő a Clondike-i aranylázat idéző robbanást.

A gyártó cégek nagy száma miatt azonban túl telítődött a piac – ha majd kevesebb gyártó tud nagyobb mennyiségben húshelyettesítő alternatívát előállítani, az árak is csökkennek, és a fogyasztás ismét felível.

Az ízeket. A vegán, vegetáriánus és flexitáriánus vendégek igényeinek kiszolgálása meghatározó marad

– hosszú távon az a szakács fog jól járni, aki megtanul zöldségekből ízletes fogásokat alkotni.

Érdekes megfigyelés, hogy azokban az országokban, ahol magas az elhízottak aránya, alacsony a rostban és fehérjében dús hüvelyesek fogyasztása. Ideje felfedezni ezeket a „táriánus” superfoodokat!

A kínálatot. Az újabb generációkból kikerülő vendégek egészség és impulzusközpontúak: szó szerint éheznek az élményekre. Kifinomultabb ízeket, élményszerű környezetet és kiszolgálást, és vibráló, intenzív, a fantáziáját megmozgató ajánlatokat vár el – és ha megkapja, meg is osztja a közösségi médiában.

Az italokat. Nyugaton egyértelmű tendencia mutatkozik a fiatalok alkoholfogyasztásának csökkenésére nézve. Az alkoholos italok ugyan maradnak a terítéken, de a mennyiségi fogyasztás helyett a minőség kerül fókuszba. Kísérletezz alkoholmentes koktélokkal, frissen préselt zöldségek, gyümölcsök leveivel!

Készülj fel!

A fiatal vendégekre. A vendéglátásban meghatározóvá válnak a kötetlen munkaidőben dolgozó, jól kereső „Z” generációsok igényei: ezek

a fiatalok folyamatosan keresik az új, izgalmas impulzusokat, nagyon türelmetlenek, és nem erősségük a lojalitás –

ha az adott vendéglátóhely nem kínál számukra instant élményeket, és nem gyorsul fel az ő ritmusukra, könnyedén elpártolnak tőle. 

Az egyensúlyteremtésre. A tömegturizmus újraindulásával ismét megjelentek a külföldi vendégek, és a szolgáltatásokat, kínálatot úgy kell összeállítani, hogy egyensúlyban legyenek a hazai és a külföldi turisták számára kínált szolgáltatások.

A klímaváltozásra. Az éghajlati változások elérték a vendéglátás alapanyagait is – megjelentek a piacon olyan helyi egzotikumok, amelyek eddig nem teremtek meg az adott tájon (pl. füge, kivi, földimogyoró), s különleges színfoltjai lehetnek a lokális kínálatnak. Ugyanígy viszont hagyományos termékek eltűnésére is fel kell készülni (pl. málna, sárgabarack). A magyar vendéglátás számára azonban mindenekelőtt elengedhetetlen a fenntartható üzleti modell megteremtése a működtetésben – minden egyéb részfeladattal csak ezután érdemes foglalkozni.

https://www.metro.hu/gasztroakademia

A METRO Gasztroakadémián induló gasztronómiai továbbképzések és csapatépítők segítenek, hogy a kollégák nemcsak képben legyenek, hanem motiváltak is!


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?