Elképesztően jó az idei Beaujolais

Borszakemberek szerint "elképesztően" jó az idei Beaujolais, és azt remélik, hogy az elmúlt években tapasztalt visszaélések miatt megkopott hírnevű francia bor eladása ettől ismét új lendületet kaphat - tudósította az Inforádiót S.Ráduly János Franciaországból. A borászok "most vagy soha" felkiáltással mutatták be az idei Beaujolais Nouveau-t, azaz az új Beaujolais-t, melyet az immár közel ötven éves hagyománynak megfelelően november harmadik csütörtökén, pontban éjfélkor lehetett először megkóstolni.

Hogy egészen pontosan mi a gond az ötvenes évek óta világhírűvé vált, amúgy lilás színárnyalatú, fiatalos, könnyed és derűs borral? A "becsületes" bortermelők szerint a marketing stratégia, és az azzal járó "tisztességtelen" termelői eljárások. A november első csütörtökjére kihegyezett reklámkampány például azt eredményezte, hogy a Beaujolais-t immár mindössze néhány héten át, nagyjából december harmadik hetéig lehet értékesíteni, az érettebb, csak hónapokkal később piacra kerülő minőségi változat pedig alig érdekel valakit. A bor hírnevét az erdei gyümölcsöket, elsősorban a málnát idéző ízének "manipulálása" is alaposan megtépázta: a gyors meggazdagodást kereső termelők ugyanis különféle élesztőket vetettek be e célra, egyebek mellett ennek köszönhető például a banán ízű Beaujolais előállítása is, amelyen a hozzáértők immár évek óta viccelődnek. Nem véletlen tehát, hogy a még mindig meglehetősen erőteljes reklámkampány ellenére az új Beaujolais "bemutatása" egyre kevésbé számít eseménynek, az eladások pedig belföldön és külföldön egyaránt évek óta zsugorodnak. Japánban például, ahol ez a francia borfajta kifejezetten nagy népszerűségnek örvend, az eladások tavaly nem kevesebb, mint húsz százalékkal estek vissza. A termelők a 2009-es évjárattal most valóságos offenzívára készülnek, és nem csupán a bor részben elveszett becsületét igyekeznek visszaszerezni, hanem azt is be akarják bizonyítani, hogy a Franciaországban az eddigi sikerei ellenére továbbra is meglehetősen lenézett Beaujolais vidékén nem csupán néhány hetes, kizárólag azonnali fogyasztásra alkalmas, hanem komoly borokat is lehet készíteni. A szakértők azt mondják, erre még mindig van remény, amit szerintük az is jelez, hogy az utóbbi néhány évben az igazán nagy borokat adó szomszédos Burgund vidékén működő termelők közül többen szőlőt vásároltak Beaujolais-ban.

Járatlan utakon - elindult az új boros kampány

Járatlan utakon - elindult az új boros kampány 

Az idei kampány keretében a három kiemelt borvidékről készült videóban mutatják be az egyes vidékek ikonikus fajtáit.
Badacsonyi borokat díjaztak a Winelovers Wine Awards-on

Badacsonyi borokat díjaztak a Winelovers Wine Awards-on 

Kilenc borvidéki bor hamarosan a 100 Legjobb bor kiadványban is megjelenik.
Már az Oktoberfest sem a régi - egyre jobban fogy az alkoholmentes sör!

Már az Oktoberfest sem a régi - egyre jobban fogy az alkoholmentes sör! 

A Nemzeti Sörfőzdék Szövetségének statisztikái is azt mutatják, hogy 2015 óta folyamatosan csökken a sörértékesítés.
Változó alkoholfogyasztás a világ legnépesebb generációjánál

Változó alkoholfogyasztás a világ legnépesebb generációjánál 

A Z generáció a fejlődés és a jövő egyik kulcsa, és most kiderült, hogy lényegesen kevesebb alkoholt fogyaszt, mint az idősebb korosztályok.
Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat

Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat 

2024. szeptember 20-án hivatalosan bejelentésre került, kik az idei év díjazottjai.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza

Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza 

Az 50 Top Pizza Awards listája a  világ legjobb pizzáit rangsorolja. A győztes ezúttal azonban nem egy olasz étterem lett!
A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.