Élménypince lesz Szekszárd legrégebbi borospincéjéből

Élménypincét alakítanak ki Szekszárd legrégebbi borospincéjéből; a borkészítést, a szekszárdi borvidéket, a borfogyasztás kultúráját, trendjeit bemutató interaktív kiállítás várhatóan jövő év júliusában készül el - mondta Horváth István, a tolnai megyeszékhely polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.

Az országban egyedülálló turisztikai attrakciónak szánt Garay-élménypince megvalósításához 198 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv forrásaiból az önkormányzati tulajdonú Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. A közönség előtt 2012 tavaszán nyitották meg a város történelmi főterén álló pincét, ahol jelenleg vinotéka és 40 férőhelyes vendéglátóhely működik.

A tervek szerint a pincerendszer átalakításával 680 négyzetméteres térben építik ki az interaktív kiállítást, amelynek látogatóit a bejáratnál híres szekszárdi borászok üzenetével és borral köszöntik majd. A tárlat a bor és a szőlő, a borkészítés, a borkultúra, valamint a szekszárdi borvidék témáját dolgozza fel.

A Garay-élménypince programjából nem marad ki a borkóstolás sem, az elképzelések szerint a vendégek egy számítógépes program segítségével azt is megtudhatják, milyen bort fogyasztanak, igény szerint a közönség bordalokat vagy borszakértők előadásait is meghallgathatja.

Az épület tervezésénél fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vettek: a pincét hatékonyan működtethető hőszivattyús rendszer hűti és fűti majd.

A török hódoltság korában épült egykori bencés apátsági pincét a szekszárdi borászat szentélyének tartják. A Garay János költőről az 1990-es években elnevezett pince arról is nevezetes, hogy 1856-ban itt alakult az első hazai borkereskedő részvénytársaság.

Forrás: MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.