Élménypince lesz Szekszárd legrégebbi borospincéjéből

Élménypincét alakítanak ki Szekszárd legrégebbi borospincéjéből; a borkészítést, a szekszárdi borvidéket, a borfogyasztás kultúráját, trendjeit bemutató interaktív kiállítás várhatóan jövő év júliusában készül el - mondta Horváth István, a tolnai megyeszékhely polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.

Az országban egyedülálló turisztikai attrakciónak szánt Garay-élménypince megvalósításához 198 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv forrásaiból az önkormányzati tulajdonú Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. A közönség előtt 2012 tavaszán nyitották meg a város történelmi főterén álló pincét, ahol jelenleg vinotéka és 40 férőhelyes vendéglátóhely működik.

A tervek szerint a pincerendszer átalakításával 680 négyzetméteres térben építik ki az interaktív kiállítást, amelynek látogatóit a bejáratnál híres szekszárdi borászok üzenetével és borral köszöntik majd. A tárlat a bor és a szőlő, a borkészítés, a borkultúra, valamint a szekszárdi borvidék témáját dolgozza fel.

A Garay-élménypince programjából nem marad ki a borkóstolás sem, az elképzelések szerint a vendégek egy számítógépes program segítségével azt is megtudhatják, milyen bort fogyasztanak, igény szerint a közönség bordalokat vagy borszakértők előadásait is meghallgathatja.

Az épület tervezésénél fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vettek: a pincét hatékonyan működtethető hőszivattyús rendszer hűti és fűti majd.

A török hódoltság korában épült egykori bencés apátsági pincét a szekszárdi borászat szentélyének tartják. A Garay János költőről az 1990-es években elnevezett pince arról is nevezetes, hogy 1856-ban itt alakult az első hazai borkereskedő részvénytársaság.

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.