Élménypince lesz Szekszárd legrégebbi borospincéjéből

Élménypincét alakítanak ki Szekszárd legrégebbi borospincéjéből; a borkészítést, a szekszárdi borvidéket, a borfogyasztás kultúráját, trendjeit bemutató interaktív kiállítás várhatóan jövő év júliusában készül el - mondta Horváth István, a tolnai megyeszékhely polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.

Az országban egyedülálló turisztikai attrakciónak szánt Garay-élménypince megvalósításához 198 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv forrásaiból az önkormányzati tulajdonú Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. A közönség előtt 2012 tavaszán nyitották meg a város történelmi főterén álló pincét, ahol jelenleg vinotéka és 40 férőhelyes vendéglátóhely működik.

A tervek szerint a pincerendszer átalakításával 680 négyzetméteres térben építik ki az interaktív kiállítást, amelynek látogatóit a bejáratnál híres szekszárdi borászok üzenetével és borral köszöntik majd. A tárlat a bor és a szőlő, a borkészítés, a borkultúra, valamint a szekszárdi borvidék témáját dolgozza fel.

A Garay-élménypince programjából nem marad ki a borkóstolás sem, az elképzelések szerint a vendégek egy számítógépes program segítségével azt is megtudhatják, milyen bort fogyasztanak, igény szerint a közönség bordalokat vagy borszakértők előadásait is meghallgathatja.

Az épület tervezésénél fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vettek: a pincét hatékonyan működtethető hőszivattyús rendszer hűti és fűti majd.

A török hódoltság korában épült egykori bencés apátsági pincét a szekszárdi borászat szentélyének tartják. A Garay János költőről az 1990-es években elnevezett pince arról is nevezetes, hogy 1856-ban itt alakult az első hazai borkereskedő részvénytársaság.

Forrás: MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.