Élre törtek a szlovák borok...

(MTI) - Könnyű boraival Szlovákia váratlan sikert ért el az exkluzív borászat világában: a nagy bortermelő országok nyomába ért a brüsszeli székhelyű Concours mondial nemzetközi borversenyen (CMB), amely első alkalommal került megrendezésre Kelet-Európában, a szlovák fővárosban.

Franciaország megőrizte vezető helyét a 20. CMB-n, amelyen mintegy negyven ország 305 hivatásos borkóstolója vett rész.

Szlovákia meglepetésre a hatodik lett, a 214 bemutatott szlovák borminta 60 érmet nyert. Az éremlistán előtte álló Franciaország 709 érmet nyert 2489 mintával, Spanyolország 524, Portugália 288, Olaszország 276, Chile pedig 109 érmet vihetett haza.

Az ötven országból érkezett 8168 bor alig 1 százaléka nyert nagy aranyérmet, ebből hárommal szlovák borokat díjaztak. Szlovákia emellett 19 arany és 38 ezüstérmet nyert. Annak ellenére, hogy a szlovák borok Nyugat-Európában kevéssé ismertek, szlovák borászok a legutóbbi párizsi Vitalies internationales borversenyen május elején 9 arany és 38 ezüstérmet nyertek.

Szlovákia hagyományos bortermelő ország, bár az északabbra fekvő országok közé tartozik, a gazdaságosan művelhető borászat határán – mondta Edita Durcová szlovák borász, a zsűri tagja. A borászat hagyománya igen régi az országban, de a kommunizmus ötven éve alatt a szőlőket államosították, és a hangsúly a tömegtermelésen volt, a minőség kárára.

"Amikor valaki Szlovákiára gondol, nem jut eszébe a bor" – mondta a brazil Luíz Alberto, a zsűri tagja, aki a szomszédos Csehország morvaországi borainak ismertségét emlegeti. Ma már a szlovák borászok is hallatni kívánják a hangjukat, hangsúlyozva, hogy az ország egyedülálló bortermelő vidékkel rendelkezik a magyarországi Tokaj közelében.

"Szlovákiában talán nincs elegendő nap a fekete szőlő beéréséhez, de az éghajlata tökéletes a kellemes aromájú, gyümölcsös fehérborhoz – mondta Roman Milata, a Pozsonytól 30 kilométerre északra fekvő Modorban (Modra) működő Elesko (Éleskő) borgazdaságnak, a CMB egyik díjazottjának az ügyvezetője. Modor a legnagyobb európai Andy Warhol-gyűjteményéről is ismert.

"Ha a szlovák bor nő lenne, Cameron Diazra hasonlítana – nagyon könnyű, élénk és sokat képes adni" – mondta az AFP francia hírügynökségnek Daniel Berger francia borkedvelő blogger. "Érettségükkel és kortalanságukkal a francia borok inkább a Mona Lisára emlékeztetnek, de még a legkonzervatívabb francia borbarátok is lassan nyitottabbá válnak a külföldi ízek előtt" – tette hozzá.

Szlovákiában évente mintegy 340 ezer hektoliter bort készítenek, elsősorban a belföldi piac számára, a Szlovák Borászok és Szőlészek Szövetsége szerint a szlovákok évente átlagosan 15 liter bort fogyasztanak el.

Forrás: MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.