Élre törtek a szlovák borok...

(MTI) - Könnyű boraival Szlovákia váratlan sikert ért el az exkluzív borászat világában: a nagy bortermelő országok nyomába ért a brüsszeli székhelyű Concours mondial nemzetközi borversenyen (CMB), amely első alkalommal került megrendezésre Kelet-Európában, a szlovák fővárosban.

Franciaország megőrizte vezető helyét a 20. CMB-n, amelyen mintegy negyven ország 305 hivatásos borkóstolója vett rész.

Szlovákia meglepetésre a hatodik lett, a 214 bemutatott szlovák borminta 60 érmet nyert. Az éremlistán előtte álló Franciaország 709 érmet nyert 2489 mintával, Spanyolország 524, Portugália 288, Olaszország 276, Chile pedig 109 érmet vihetett haza.

Az ötven országból érkezett 8168 bor alig 1 százaléka nyert nagy aranyérmet, ebből hárommal szlovák borokat díjaztak. Szlovákia emellett 19 arany és 38 ezüstérmet nyert. Annak ellenére, hogy a szlovák borok Nyugat-Európában kevéssé ismertek, szlovák borászok a legutóbbi párizsi Vitalies internationales borversenyen május elején 9 arany és 38 ezüstérmet nyertek.

Szlovákia hagyományos bortermelő ország, bár az északabbra fekvő országok közé tartozik, a gazdaságosan művelhető borászat határán – mondta Edita Durcová szlovák borász, a zsűri tagja. A borászat hagyománya igen régi az országban, de a kommunizmus ötven éve alatt a szőlőket államosították, és a hangsúly a tömegtermelésen volt, a minőség kárára.

"Amikor valaki Szlovákiára gondol, nem jut eszébe a bor" – mondta a brazil Luíz Alberto, a zsűri tagja, aki a szomszédos Csehország morvaországi borainak ismertségét emlegeti. Ma már a szlovák borászok is hallatni kívánják a hangjukat, hangsúlyozva, hogy az ország egyedülálló bortermelő vidékkel rendelkezik a magyarországi Tokaj közelében.

"Szlovákiában talán nincs elegendő nap a fekete szőlő beéréséhez, de az éghajlata tökéletes a kellemes aromájú, gyümölcsös fehérborhoz – mondta Roman Milata, a Pozsonytól 30 kilométerre északra fekvő Modorban (Modra) működő Elesko (Éleskő) borgazdaságnak, a CMB egyik díjazottjának az ügyvezetője. Modor a legnagyobb európai Andy Warhol-gyűjteményéről is ismert.

"Ha a szlovák bor nő lenne, Cameron Diazra hasonlítana – nagyon könnyű, élénk és sokat képes adni" – mondta az AFP francia hírügynökségnek Daniel Berger francia borkedvelő blogger. "Érettségükkel és kortalanságukkal a francia borok inkább a Mona Lisára emlékeztetnek, de még a legkonzervatívabb francia borbarátok is lassan nyitottabbá válnak a külföldi ízek előtt" – tette hozzá.

Szlovákiában évente mintegy 340 ezer hektoliter bort készítenek, elsősorban a belföldi piac számára, a Szlovák Borászok és Szőlészek Szövetsége szerint a szlovákok évente átlagosan 15 liter bort fogyasztanak el.

Forrás: MTI


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.