Élre törtek a szlovák borok...

(MTI) - Könnyű boraival Szlovákia váratlan sikert ért el az exkluzív borászat világában: a nagy bortermelő országok nyomába ért a brüsszeli székhelyű Concours mondial nemzetközi borversenyen (CMB), amely első alkalommal került megrendezésre Kelet-Európában, a szlovák fővárosban.

Franciaország megőrizte vezető helyét a 20. CMB-n, amelyen mintegy negyven ország 305 hivatásos borkóstolója vett rész.

Szlovákia meglepetésre a hatodik lett, a 214 bemutatott szlovák borminta 60 érmet nyert. Az éremlistán előtte álló Franciaország 709 érmet nyert 2489 mintával, Spanyolország 524, Portugália 288, Olaszország 276, Chile pedig 109 érmet vihetett haza.

Az ötven országból érkezett 8168 bor alig 1 százaléka nyert nagy aranyérmet, ebből hárommal szlovák borokat díjaztak. Szlovákia emellett 19 arany és 38 ezüstérmet nyert. Annak ellenére, hogy a szlovák borok Nyugat-Európában kevéssé ismertek, szlovák borászok a legutóbbi párizsi Vitalies internationales borversenyen május elején 9 arany és 38 ezüstérmet nyertek.

Szlovákia hagyományos bortermelő ország, bár az északabbra fekvő országok közé tartozik, a gazdaságosan művelhető borászat határán – mondta Edita Durcová szlovák borász, a zsűri tagja. A borászat hagyománya igen régi az országban, de a kommunizmus ötven éve alatt a szőlőket államosították, és a hangsúly a tömegtermelésen volt, a minőség kárára.

"Amikor valaki Szlovákiára gondol, nem jut eszébe a bor" – mondta a brazil Luíz Alberto, a zsűri tagja, aki a szomszédos Csehország morvaországi borainak ismertségét emlegeti. Ma már a szlovák borászok is hallatni kívánják a hangjukat, hangsúlyozva, hogy az ország egyedülálló bortermelő vidékkel rendelkezik a magyarországi Tokaj közelében.

"Szlovákiában talán nincs elegendő nap a fekete szőlő beéréséhez, de az éghajlata tökéletes a kellemes aromájú, gyümölcsös fehérborhoz – mondta Roman Milata, a Pozsonytól 30 kilométerre északra fekvő Modorban (Modra) működő Elesko (Éleskő) borgazdaságnak, a CMB egyik díjazottjának az ügyvezetője. Modor a legnagyobb európai Andy Warhol-gyűjteményéről is ismert.

"Ha a szlovák bor nő lenne, Cameron Diazra hasonlítana – nagyon könnyű, élénk és sokat képes adni" – mondta az AFP francia hírügynökségnek Daniel Berger francia borkedvelő blogger. "Érettségükkel és kortalanságukkal a francia borok inkább a Mona Lisára emlékeztetnek, de még a legkonzervatívabb francia borbarátok is lassan nyitottabbá válnak a külföldi ízek előtt" – tette hozzá.

Szlovákiában évente mintegy 340 ezer hektoliter bort készítenek, elsősorban a belföldi piac számára, a Szlovák Borászok és Szőlészek Szövetsége szerint a szlovákok évente átlagosan 15 liter bort fogyasztanak el.

Forrás: MTI


Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.