Engedte a dohányzást: bezáratták az éttermét

Bezárattak két hónapra a spanyol hatóságok Marbella tengerparti üdülővárosban egy éttermet, amelynek tulajdonosa nyíltan dacol az év eleje óta a vendéglátóhelyekre is teljes szigorával érvényes dohányzási tilalommal.

A tilalom január 2-i életbe lépése óta először alkalmazzák a legszigorúbb büntetést Spanyolországban, ahol a vendéglátóhelyek még külön helyiségben sem engedhetik meg a dohányzást.
    Két hatósági ember személyesen kézbesítette csütörtökön az Asador Guadalmina étteremnek az andalúziai tartományi közegészségügyi hatóságok bezárási parancsát. Ha a tulajdonos önként nem zárja be vendéglőjét, a hatóságok fogják lelakatolni az intézményt.
    José Eugenio Arias Camison marbellai étteremtulajdonos a vendéglátóhelyekre vonatkozó dohányzási tilalom legismertebb ellenzője, nyílt megsértője Spanyolországban. Az andalúz tartományi kormány 145 ezer euró bírsággal fenyegette meg a héten, de Camison fennen hangoztatta, hogy esze ágában sincs kifizetni a büntetést.
    A vendéglős szerint naponta kapja a gratulációkat azért, mert a törvénnyel is dacolva megengedi vendégeinek a cigarettázást. Kijelentette, hogy nyíltan harcba száll az egészségügyi minisztériummal.
    A legjelentősebb spanyol vendéglátóipari egyesület azt jósolta, hogy a munkahelyekre, közintézményekre és a közterületek egy részére vonatkozó 2006-os dohányzási tilalom hatályának a vendéglátásra való teljeskörű kiterjesztése miatt 145 ezer munkahely vész el és 10 százalékkal fog csökkenni az árbevétel az ágazatban, az egészségügyi minisztérium viszont azzal érvel, hogy más országok tapasztalatai szerint a dohányzás korlátozása nem okoz komolyabb károkat a vendéglátóiparnak.
    Az Európai Unió több más tagállamától eltérően Spanyolországban az éttermek még elkülönített helyen sem engedélyezhetik a dohányzást, emiatt a nagyobb vendéglők kénytelenek felszámolni a dohányosok számára korábban - a 2006-os jogszabály alapján törvényesen - elkülönített részlegeket.
    A spanyol egészségügyi hatóságok emberéletek ezreinek megmentését várja a vendéglátóhelyi füstölési tilalomtól.

Forrás: MTI


Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.