Engedte a dohányzást: bezáratták az éttermét

Bezárattak két hónapra a spanyol hatóságok Marbella tengerparti üdülővárosban egy éttermet, amelynek tulajdonosa nyíltan dacol az év eleje óta a vendéglátóhelyekre is teljes szigorával érvényes dohányzási tilalommal.

A tilalom január 2-i életbe lépése óta először alkalmazzák a legszigorúbb büntetést Spanyolországban, ahol a vendéglátóhelyek még külön helyiségben sem engedhetik meg a dohányzást.
    Két hatósági ember személyesen kézbesítette csütörtökön az Asador Guadalmina étteremnek az andalúziai tartományi közegészségügyi hatóságok bezárási parancsát. Ha a tulajdonos önként nem zárja be vendéglőjét, a hatóságok fogják lelakatolni az intézményt.
    José Eugenio Arias Camison marbellai étteremtulajdonos a vendéglátóhelyekre vonatkozó dohányzási tilalom legismertebb ellenzője, nyílt megsértője Spanyolországban. Az andalúz tartományi kormány 145 ezer euró bírsággal fenyegette meg a héten, de Camison fennen hangoztatta, hogy esze ágában sincs kifizetni a büntetést.
    A vendéglős szerint naponta kapja a gratulációkat azért, mert a törvénnyel is dacolva megengedi vendégeinek a cigarettázást. Kijelentette, hogy nyíltan harcba száll az egészségügyi minisztériummal.
    A legjelentősebb spanyol vendéglátóipari egyesület azt jósolta, hogy a munkahelyekre, közintézményekre és a közterületek egy részére vonatkozó 2006-os dohányzási tilalom hatályának a vendéglátásra való teljeskörű kiterjesztése miatt 145 ezer munkahely vész el és 10 százalékkal fog csökkenni az árbevétel az ágazatban, az egészségügyi minisztérium viszont azzal érvel, hogy más országok tapasztalatai szerint a dohányzás korlátozása nem okoz komolyabb károkat a vendéglátóiparnak.
    Az Európai Unió több más tagállamától eltérően Spanyolországban az éttermek még elkülönített helyen sem engedélyezhetik a dohányzást, emiatt a nagyobb vendéglők kénytelenek felszámolni a dohányosok számára korábban - a 2006-os jogszabály alapján törvényesen - elkülönített részlegeket.
    A spanyol egészségügyi hatóságok emberéletek ezreinek megmentését várja a vendéglátóhelyi füstölési tilalomtól.

Forrás: MTI


NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.