Engedte a dohányzást: bezáratták az éttermét

Bezárattak két hónapra a spanyol hatóságok Marbella tengerparti üdülővárosban egy éttermet, amelynek tulajdonosa nyíltan dacol az év eleje óta a vendéglátóhelyekre is teljes szigorával érvényes dohányzási tilalommal.

A tilalom január 2-i életbe lépése óta először alkalmazzák a legszigorúbb büntetést Spanyolországban, ahol a vendéglátóhelyek még külön helyiségben sem engedhetik meg a dohányzást.
    Két hatósági ember személyesen kézbesítette csütörtökön az Asador Guadalmina étteremnek az andalúziai tartományi közegészségügyi hatóságok bezárási parancsát. Ha a tulajdonos önként nem zárja be vendéglőjét, a hatóságok fogják lelakatolni az intézményt.
    José Eugenio Arias Camison marbellai étteremtulajdonos a vendéglátóhelyekre vonatkozó dohányzási tilalom legismertebb ellenzője, nyílt megsértője Spanyolországban. Az andalúz tartományi kormány 145 ezer euró bírsággal fenyegette meg a héten, de Camison fennen hangoztatta, hogy esze ágában sincs kifizetni a büntetést.
    A vendéglős szerint naponta kapja a gratulációkat azért, mert a törvénnyel is dacolva megengedi vendégeinek a cigarettázást. Kijelentette, hogy nyíltan harcba száll az egészségügyi minisztériummal.
    A legjelentősebb spanyol vendéglátóipari egyesület azt jósolta, hogy a munkahelyekre, közintézményekre és a közterületek egy részére vonatkozó 2006-os dohányzási tilalom hatályának a vendéglátásra való teljeskörű kiterjesztése miatt 145 ezer munkahely vész el és 10 százalékkal fog csökkenni az árbevétel az ágazatban, az egészségügyi minisztérium viszont azzal érvel, hogy más országok tapasztalatai szerint a dohányzás korlátozása nem okoz komolyabb károkat a vendéglátóiparnak.
    Az Európai Unió több más tagállamától eltérően Spanyolországban az éttermek még elkülönített helyen sem engedélyezhetik a dohányzást, emiatt a nagyobb vendéglők kénytelenek felszámolni a dohányosok számára korábban - a 2006-os jogszabály alapján törvényesen - elkülönített részlegeket.
    A spanyol egészségügyi hatóságok emberéletek ezreinek megmentését várja a vendéglátóhelyi füstölési tilalomtól.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.