Ételkuriózumok a sóstógyógyfürdői menüben

Ételkuriózumok sorával bővült a Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu szombati gasztronómiai show-jának, a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű rendezvénynek a menülistája, hiszen határokon túli szakácscsapatok is bejelentkeztek különlegességeikkel a versenyre.

Páll István, a skanzen igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy Felvidékről, Kárpátaljáról, a Partiumból, valamint a Vajdaságból is érkeznek séfek, akik elkészítik és kóstolásra kínálják az ottani régi ételeket. A kelet-szlovákiai Iskies szakácsai knédlit, az ukrajnai ungváriak hucul borscsot, a romániai érmellékiek meselevest, a szerbiai tornyosiak pedig pánkóját főznek.

A hazai kisebbségek, így a németek és a tirpákok szintén jelentkeztek a show-ra, a rakamaziak kapros keszegével, valamint a kovács kohóján készült kakastaréjjal, a sóstóhegyiek pedig dübbenccsel lepik meg az ínyenceket.

Nem mindennapi ízeket ígér az egri Vitkovits-ház macokja, illetve a nyíregyházi veterán járműveket gyűjtők motoros egytálétele is. Összesen mintegy száz féle étel fő és sül majd a múzeumfaluban. Az ínyencek kóstolójeggyel kereshetik majd fel a sátrakat.

És hogy a régi, talán már el is felejtett vagy ritkán főzött étkek ne csak egy pillanat erejéig térjenek vissza, receptfüzetben örökítik meg a főzés, sütés módját, így a későbbiekben otthon bárki újra és újra elkészítheti nagyanyáink főztjét.

 A program szombaton 10.00 órától, 18.00 óráig tart a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, ahol az érmelléki sásfonásos bútorokat is bemutatják, illetve feldolgozott agrártermékekből rendeznek kiállítást (az utóbbin a híres szatmári pálinkákat is meglehet ízlelni).

A Slow Food, a komótos étkezés hívei, valamint a Szabadtűzön Főzők és Sütők-, illetve a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai is találkoznak a nyírségi skanzen rendezvényén - felvonulásuk igazi látványosságot ígér.

Forrás: MTI


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.