Ételkuriózumok a sóstógyógyfürdői menüben

Ételkuriózumok sorával bővült a Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu szombati gasztronómiai show-jának, a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű rendezvénynek a menülistája, hiszen határokon túli szakácscsapatok is bejelentkeztek különlegességeikkel a versenyre.

Páll István, a skanzen igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy Felvidékről, Kárpátaljáról, a Partiumból, valamint a Vajdaságból is érkeznek séfek, akik elkészítik és kóstolásra kínálják az ottani régi ételeket. A kelet-szlovákiai Iskies szakácsai knédlit, az ukrajnai ungváriak hucul borscsot, a romániai érmellékiek meselevest, a szerbiai tornyosiak pedig pánkóját főznek.

A hazai kisebbségek, így a németek és a tirpákok szintén jelentkeztek a show-ra, a rakamaziak kapros keszegével, valamint a kovács kohóján készült kakastaréjjal, a sóstóhegyiek pedig dübbenccsel lepik meg az ínyenceket.

Nem mindennapi ízeket ígér az egri Vitkovits-ház macokja, illetve a nyíregyházi veterán járműveket gyűjtők motoros egytálétele is. Összesen mintegy száz féle étel fő és sül majd a múzeumfaluban. Az ínyencek kóstolójeggyel kereshetik majd fel a sátrakat.

És hogy a régi, talán már el is felejtett vagy ritkán főzött étkek ne csak egy pillanat erejéig térjenek vissza, receptfüzetben örökítik meg a főzés, sütés módját, így a későbbiekben otthon bárki újra és újra elkészítheti nagyanyáink főztjét.

 A program szombaton 10.00 órától, 18.00 óráig tart a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, ahol az érmelléki sásfonásos bútorokat is bemutatják, illetve feldolgozott agrártermékekből rendeznek kiállítást (az utóbbin a híres szatmári pálinkákat is meglehet ízlelni).

A Slow Food, a komótos étkezés hívei, valamint a Szabadtűzön Főzők és Sütők-, illetve a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai is találkoznak a nyírségi skanzen rendezvényén - felvonulásuk igazi látványosságot ígér.

Forrás: MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.