Páll István, a skanzen igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy Felvidékről, Kárpátaljáról, a Partiumból, valamint a Vajdaságból is érkeznek séfek, akik elkészítik és kóstolásra kínálják az ottani régi ételeket. A kelet-szlovákiai Iskies szakácsai knédlit, az ukrajnai ungváriak hucul borscsot, a romániai érmellékiek meselevest, a szerbiai tornyosiak pedig pánkóját főznek.
A hazai kisebbségek, így a németek és a tirpákok szintén jelentkeztek a show-ra, a rakamaziak kapros keszegével, valamint a kovács kohóján készült kakastaréjjal, a sóstóhegyiek pedig dübbenccsel lepik meg az ínyenceket.
Nem mindennapi ízeket ígér az egri Vitkovits-ház macokja, illetve a nyíregyházi veterán járműveket gyűjtők motoros egytálétele is. Összesen mintegy száz féle étel fő és sül majd a múzeumfaluban. Az ínyencek kóstolójeggyel kereshetik majd fel a sátrakat.
És hogy a régi, talán már el is felejtett vagy ritkán főzött étkek ne csak egy pillanat erejéig térjenek vissza, receptfüzetben örökítik meg a főzés, sütés módját, így a későbbiekben otthon bárki újra és újra elkészítheti nagyanyáink főztjét.
A program szombaton 10.00 órától, 18.00 óráig tart a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, ahol az érmelléki sásfonásos bútorokat is bemutatják, illetve feldolgozott agrártermékekből rendeznek kiállítást (az utóbbin a híres szatmári pálinkákat is meglehet ízlelni).
A Slow Food, a komótos étkezés hívei, valamint a Szabadtűzön Főzők és Sütők-, illetve a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai is találkoznak a nyírségi skanzen rendezvényén - felvonulásuk igazi látványosságot ígér.
Forrás: MTI