Ettél már bodzát, rózsaszirommal, mimózával?

A Four Seasons Hotel Gresham Palace új koncepciója, hogy még ismertebbé tegyék a hazai nagyközönség előtt Gresham Éttermüket, és ne az legyen az általános kép, hogy ott annyira topkategóriát képviselnek, amely szinte megfizethetetlen a magyar lakosság körében.

Ennek jegyében hívták el magukhoz március 8-án a hazai gasztromédia képviselőit egy hangulatos vacsorára. És mivel Nőnap volt – kizárólag hölgyeket invitáltak. A meghívás másik apropója, hogy a konyhára új séf érkezett. Bár Leonardo Di Clemente igazi olasz temperamentumával a dél-olasz Puglia szülötteként sok éven át dolgozott hazájában is, hozzánk egy hónappal ezelőtt Tokióból érkezett, a luxuslánc ottani konyháján dolgozott, előtte pedig a londoni Four Seasons-nél szerzett komoly szakmai tapasztalatokat.

A budai Vár panorámájával „tálalt” asztalnál Yves Giacometti, a szálloda igazgatója és Andrea Colla F & B igazgató is helyet foglalt, és mivel mindketten szintén a napsütötte Itália szerelmesei, így nem egy feszengős, álbeszélgetésekkel teli estén vehettünk részt, hanem igazi fesztelen hangulat uralkodott – ahol persze a feltálalt, kimondottan nőknek szánt fogások voltak az uralkodók.

Rizottó, a király

Elsőként „Bodzavirág” néven ráksaláta érkezett, amelyben szerepelt persze bodza is az alma és a burgonya mellett. Utána libamáj tiramisu második előételként, bár az eperben érlelt libamájnál a gyümölcs íze nem volt igazán érezhető, azonban cseresznyés balzsamecettel megbolondítva, mákos granola morzsával tálalva – isteni volt. De nálam a sáfrányos rizottó vitte a pálmát: folyami rákkal és pezsgős zselével a tetején olyan igazi különlegesség, hogy amikor az ételsor végén a séf megjelent az asztalunknál – rögvest elkértem a receptjét.

Mint a Séf asztalánál

Leonardo egyébként nem feszélyezetten állt egy-két percig az asztal szélén, hanem leült közénk, bort töltött magának, és fesztelenül csevegett. A receptkérésnek különösen örült, az F & B igazgatóval pedig külön sajátos stílusban „froclizták” egymást, hiszen, mint kiderült, Andrea Olaszország északi területéről érkezett – a déli születésű Leonardoval úgy látszik ennek kapcsán örökös csipkelődés van közöttük gasztronómia és a más-más szokások okán. Egyébként ők ketten, ez látszott is, jól megértik egymást. Például az F & B igazgató volt az, aki az új séf megérkezésekor körbevezette őt Budapest neves gasztronómiai pontjain, megkóstoltatva vele mindenütt, ahol csak lehetett a magyar konyhából. „Ezért tudok már akár becsukott szemmel is készíteni rántott húst, vagy csirkepaprikást”, összegzi tapasztalatait a Four Seasons új konyhafőnöke.

Ha jó az ötlet – megtelik az étterem

Akinek irányításával a királyi rizottó után rózsaszínre sütött kacsamell, gyömbéres sütőtökpürével, rózsaszirommártással érkezett a konyháról, a lakoma befejezéseként pedig mimóza tortát szolgáltak fel. A kiszolgálás is osztályon felüli volt: például olyan apróságra is ügyeltek, hogy kávét vagy teát (kívánság szerint) a desszerttel együtt hoztak, nem pedig utána, ahogy sok helyütt szokás.

Ja, és hogy el ne felejtsem: e nőnapi, kimondottan hölgyeket váró könnyű, kimondottan sok zöldséget és főként virágot felvonultató menüsorra akkora volt az érdeklődés, az étterem vendégtere ezen a péntek estén dugig megtelt. Ha egy jó, kedves, személyre szóló, kényeztető ajánlat szerepel egy étterem kínálatában- arra a magyar vendégkör is mindig vevő lesz.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.