Étteremteszt Közép-Európa legjobb olasz helyén

Ami Magyarországon található, méghozzá a Bükk mélyén!. Ez az Avalon Ristorante Miskolctapolcán.

Mamma mia! A Bükk szívébe, a miskolctapolcai Avalon Park olasz éttermébe indulunk. Ami ott várt, az még tele tányérokon edződött párosunknak is meglepetésül szolgált: ilyen pazar olasz kaját nemigen ettünk idehaza eddigi életünk során.

DÍJAK, ÍRORSZÁGI MINIHÉTVÉGÉVEL

A miskolctapolcai Avalon Ristorante nyerte a World Luxury Restaurant Awardson a Közép-Európa legjobb étterme címet, amelyet Belfastban, egy elegáns díjátadó gálavacsora alkalmával vehetett át a Bükk mélyén meghúzódó éttermet vezető Albók Gyula és Szepesi Gábor séfpáros. E díjat minden évben a vendégek és a szakma szavazatai alapján ítélik oda a legjobbaknak. „Minket az előétel felszolgálása közben szólítottak a színpadra, alig hittük el, amikor hallottuk az Avalon Ristorante nevet” – meséli Szepesi Gábor, akitől azt is megtudjuk, Rolls Royce-szal szállították a részvevőket a díjátadás helyszínére, ahol vörös szőnyeg, elegáns fotófal és high-end menü fogadta a meghívottakat, akik a világ különféle tájairól érkezett étterem­tulajdonosok, séfek. „Ez a díj kétéves munkánk megkoronázása” – összegzi a tapasztaltakat Albók Gyula, majd hozzáteszi, azt igazolja vissza a nemzetközi siker, hogy jó az a koncepció, amelyet csapatukkal közösen kialakítottak. Az írországi díjátadó volt különben az első alkalom, amikor magára hagyták kollégáikat – pedig volt BBQ-est, kubai zenés élő koncert, a szálloda pedig a hétvégén full házzal üzemelt.

MAMMA KONYHÁJA

Ezeket hallva naná, hogy érdeklődve vártuk, mit tud felmutatni az immár rangos nemzetközi díjjal is büszkélkedő konyha. Bár már az előre vetítette, hogy nem járunk rossz helyen, amilyen olasz ízelítőkből álló fogadótál került elénk a Belfastban történteket felelevenítő beszélgetés során: topminőségű olasz sajtok, zöld és fekete olajbogyók társaságában, friss szedésű koktélparadicsommal, ropogós paprikával, házi készítésű grissinivel, focacciával, tejfölös, fokhagymás mártogatóssal, saját kertből szedett mikrozöldekkel kísérve. És csak ezután jött a java! A két séf eltűnt a konyhán, hogy összeüssön némi rizottót, tésztát, begyújtsák a fatüzelésű kemencét a pizzához, és sajnos az olasz ételek ízharmóniáját lezáró desszertekről sem feledkeztek meg.

Spagetti carbonara és Avalon Penne Arrabbiata sajtokkal érkezett, és bár mindkettő a Mamma konyhájáról szinte naponta kikerülő olasz ételnek tűnik, könnyen elronthatók. A spagettiben a tojásbetét nem a rántottasűrűséget hozta, hanem pont annyira krémes állagú volt, amennyi mennyei az ízlelőbimbóknak – a panchettának, a megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű olívaolajnak, fokhagymaolajnak és tojássárgájának köszönhetően. A penne arrabiata szintén egy végtelenül egyszerű olasz paradicsomos tésztaétel, de eddig azt gondoltuk, ahhoz, hogy finomat kóstoljunk, egészen Olaszországig kell menni, ahol az első, utunkba akadó kisvendéglőben jobbat készítenek, mint itthon a legtöbb helyen. Azonban úgy tűnik, az Albók–Szepesi páros a nyakába vette a nagyvilágot, elutaztak a Mamma konyhájának tájára, és az ott tapasztaltak alapján olyan tésztafélék kerülnek ki a kezük alól, ami idehaza a párját ritkítja. Időközben kisült a Pizza Primavera is: friss bivalymozarellával, pármai sonkával, ruccolával, koktélparadicsommal, parmezánnal gazdagon megszórva, a tészta pedig pont annyira vékony és olyan állagúra sült, ami a legjobb olasz stílust hozza. Most őszintén: ki tudna ennek ellenállni? Mi nem, az biztos.

GYULA GÁBOR KRÉMESE

Hallottunk már korábban másoktól ódákat zengeni az Avalon krémeséről, de hogy milyen a valóságban, az elmondhatatlan. „Igazi házilag főzött tejszínből készítjük, saját recept alapján a nyolcrétegű tésztát, és két évig kísérleteztünk vele, mire ráleltünk a tökéletes elkészítési módra” – mondja Albók Gyula az asztalunkhoz érve, ahol örömmel nyugtázza, nemcsak a mennyei krémesek, hanem a mellette magát felkínáló kókuszos, csokoládés, mangós tekercs, valamint a mascarponéval, roppanós kávémorzsával készült tiramisu és a desszertpálya egyik sztárja, a sós karamellás, igazi vaníliarúddal készült panna cotta is eltűnik a tálról egy szempillantás alatt. Na de a krémes! Miközben elköszönünk vendéglátóinktól, eldöntjük, megtesszük a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy ezt a krémest az alkotóiról nevezzék el, hogy így kerülhessen be a hazai gasztronómia nagykönyvébe.  

                                                                                                                 STAN és PAN

Forrás: Vendég


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?