Étteremteszt Közép-Európa legjobb olasz helyén

Ami Magyarországon található, méghozzá a Bükk mélyén!. Ez az Avalon Ristorante Miskolctapolcán.

Mamma mia! A Bükk szívébe, a miskolctapolcai Avalon Park olasz éttermébe indulunk. Ami ott várt, az még tele tányérokon edződött párosunknak is meglepetésül szolgált: ilyen pazar olasz kaját nemigen ettünk idehaza eddigi életünk során.

DÍJAK, ÍRORSZÁGI MINIHÉTVÉGÉVEL

A miskolctapolcai Avalon Ristorante nyerte a World Luxury Restaurant Awardson a Közép-Európa legjobb étterme címet, amelyet Belfastban, egy elegáns díjátadó gálavacsora alkalmával vehetett át a Bükk mélyén meghúzódó éttermet vezető Albók Gyula és Szepesi Gábor séfpáros. E díjat minden évben a vendégek és a szakma szavazatai alapján ítélik oda a legjobbaknak. „Minket az előétel felszolgálása közben szólítottak a színpadra, alig hittük el, amikor hallottuk az Avalon Ristorante nevet” – meséli Szepesi Gábor, akitől azt is megtudjuk, Rolls Royce-szal szállították a részvevőket a díjátadás helyszínére, ahol vörös szőnyeg, elegáns fotófal és high-end menü fogadta a meghívottakat, akik a világ különféle tájairól érkezett étterem­tulajdonosok, séfek. „Ez a díj kétéves munkánk megkoronázása” – összegzi a tapasztaltakat Albók Gyula, majd hozzáteszi, azt igazolja vissza a nemzetközi siker, hogy jó az a koncepció, amelyet csapatukkal közösen kialakítottak. Az írországi díjátadó volt különben az első alkalom, amikor magára hagyták kollégáikat – pedig volt BBQ-est, kubai zenés élő koncert, a szálloda pedig a hétvégén full házzal üzemelt.

MAMMA KONYHÁJA

Ezeket hallva naná, hogy érdeklődve vártuk, mit tud felmutatni az immár rangos nemzetközi díjjal is büszkélkedő konyha. Bár már az előre vetítette, hogy nem járunk rossz helyen, amilyen olasz ízelítőkből álló fogadótál került elénk a Belfastban történteket felelevenítő beszélgetés során: topminőségű olasz sajtok, zöld és fekete olajbogyók társaságában, friss szedésű koktélparadicsommal, ropogós paprikával, házi készítésű grissinivel, focacciával, tejfölös, fokhagymás mártogatóssal, saját kertből szedett mikrozöldekkel kísérve. És csak ezután jött a java! A két séf eltűnt a konyhán, hogy összeüssön némi rizottót, tésztát, begyújtsák a fatüzelésű kemencét a pizzához, és sajnos az olasz ételek ízharmóniáját lezáró desszertekről sem feledkeztek meg.

Spagetti carbonara és Avalon Penne Arrabbiata sajtokkal érkezett, és bár mindkettő a Mamma konyhájáról szinte naponta kikerülő olasz ételnek tűnik, könnyen elronthatók. A spagettiben a tojásbetét nem a rántottasűrűséget hozta, hanem pont annyira krémes állagú volt, amennyi mennyei az ízlelőbimbóknak – a panchettának, a megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű olívaolajnak, fokhagymaolajnak és tojássárgájának köszönhetően. A penne arrabiata szintén egy végtelenül egyszerű olasz paradicsomos tésztaétel, de eddig azt gondoltuk, ahhoz, hogy finomat kóstoljunk, egészen Olaszországig kell menni, ahol az első, utunkba akadó kisvendéglőben jobbat készítenek, mint itthon a legtöbb helyen. Azonban úgy tűnik, az Albók–Szepesi páros a nyakába vette a nagyvilágot, elutaztak a Mamma konyhájának tájára, és az ott tapasztaltak alapján olyan tésztafélék kerülnek ki a kezük alól, ami idehaza a párját ritkítja. Időközben kisült a Pizza Primavera is: friss bivalymozarellával, pármai sonkával, ruccolával, koktélparadicsommal, parmezánnal gazdagon megszórva, a tészta pedig pont annyira vékony és olyan állagúra sült, ami a legjobb olasz stílust hozza. Most őszintén: ki tudna ennek ellenállni? Mi nem, az biztos.

GYULA GÁBOR KRÉMESE

Hallottunk már korábban másoktól ódákat zengeni az Avalon krémeséről, de hogy milyen a valóságban, az elmondhatatlan. „Igazi házilag főzött tejszínből készítjük, saját recept alapján a nyolcrétegű tésztát, és két évig kísérleteztünk vele, mire ráleltünk a tökéletes elkészítési módra” – mondja Albók Gyula az asztalunkhoz érve, ahol örömmel nyugtázza, nemcsak a mennyei krémesek, hanem a mellette magát felkínáló kókuszos, csokoládés, mangós tekercs, valamint a mascarponéval, roppanós kávémorzsával készült tiramisu és a desszertpálya egyik sztárja, a sós karamellás, igazi vaníliarúddal készült panna cotta is eltűnik a tálról egy szempillantás alatt. Na de a krémes! Miközben elköszönünk vendéglátóinktól, eldöntjük, megtesszük a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy ezt a krémest az alkotóiról nevezzék el, hogy így kerülhessen be a hazai gasztronómia nagykönyvébe.  

                                                                                                                 STAN és PAN

Forrás: Vendég


Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.