Ezek a legcikibb éttermi bakik

Fotózod az ételt ahelyett hogy egyből nekilátnál? Átrendezed az éttermet, hogy le tudj ülni a társaságoddal? Azzal nyaggatod a pincért, hogy melyik fogás gluténmentes, pedig nem is vagy rá érzékeny? Ajaj.

A Daily Mail azt írja, hogy egy friss, 1500 brit részvételével lezajlott felmérés eredményei szerint sokan fognak bunkónak tartani, ha bűnös vagy a fentiek valamelyikében. De akkor is, ha csettintgetsz a pincérnek, hagyod a gyerekeidet megvadulni az étteremben vagy a teljesen pontos összeget bedobni a közösbe, amikor együtt fizettek.

Összesen 35 vérciki dolgot szedtek össze a válaszadók, te hányat követtél már el?

Teli szájjal beszélni, rosszul ejteni az ételek nevét, úgy tartani a kést, akár egy ceruzát, nem adni borravalót, fehérbort tölteni olyan pohárba, aminek az alján maradt még egy kis vörösbor, hangosan orrot fújni a szalvétába – ezek verik ki leginkább a biztosítékot az étterembe járóknál, legalábbis a Fourth nevű szoftvercég felmérése alapján.

Tíz britből egy szégyenkezett már élete során a partnere éttermi viselkedése miatt, tíz százalékuk pedig a szüleit érezte már cikinek ugyanilyen helyzetben. A megkérdezettek harmada úgy érezte, elnézést is kell kérnie a személyzettől az asztaltársak rossz modora miatt. A leggyakoribb udvariatlanságok között azokat említették, amikor valaki azokról az illemszabályokról feledkezik meg, amit gyerekkorunk óta hallunk: teli szájjal nem beszélünk, nincs asztalon könyökölés, a kést és a villát összerakjuk, ha befejeztük az evést. De a válaszadók 32 százaléka úgy vélte, néhány kihágás az asztali etikett ellen ma már kevésbé tűnik olyan komoly bűnnek. 

39 százalék szerint például egyáltalán nem gáz egyszer-kétszer használni a telefonunkat az asztalnál, sőt, tízből egy azt állítja, lehetetlennek tartja, hogy csak üljön és egyen, és hozzá se érjen az okostelefonjához. A válaszadók negyede azt állítja, abban az esetben elfogadható, ha valaki bekapcsolja a telefonját vacsora közben, ha az ételek közül akar rákeresni valamelyikre az interneten. 41 százalék pedig a számla végösszegének elosztásakor tartja okésnak a telefonozást, annak számológép funkciója miatt. Ötből egy szerint pedig manapság teljesen normális dolog, hogy valaki lefotózza az ebédjét és azon nyomban feltölti a közösségi médiába – de sok válaszadó szerint ez a létező legnagyobb bűn, amit elkövethetsz.

Na, nem csigázlak tovább, itt a teljes lista amit összeszedtek a britek: A legcikibb dolgok, amit egy étteremben elkövethetsz – avagy a felmérés szerint bunkó vagy...

...ha csettintgetsz a pincérnek.

...ha túl hangos vagy.

...ha hagyod, hogy a gyereked hangosan videókat nézzen a telefonodon.

...ha a szalvétába fújod az orrod.

...ha csetelsz/e-mailt/sms-t írsz az asztalnál.

...ha hagyod a gyerekedet az evőeszközökkel és fűszertartókkal játszani.

...ha kiteszed az asztalra a telefonodat magad mellé.

...ha nem adsz borravalót.

...ha az ételt fotózgatod.

...ha ketchupot vagy majonézt kérsz egy fine dining étteremben.

...ha flörtölsz a személyzettel.

...ha úgy fogod a kést, mint egy tollat.

...ha rossz evőeszközt használsz az adott fogáshoz.

...ha azzal jelzed, hogy kéred a számlát, hogy elpantomimezed hogy aláírsz valamit.

...ha kést és villát kérsz, mert nem tudsz pálcikával enni az ázsiai étteremben.

...ha folyton azt kérdezgeted, hogy az egyes fogások vegánok, gluténmentesek-e. (Feltételezem ezt akkor tartják gáznak ha amúgy nem vagy vegán és nincs semmilyen érzékenységed.)

...ha fehér bort töltesz egy olyan pohárba, amiben korábban vörös volt.

...ha felállsz és kimész rágyújtani.

...ha teli szájjal beszélsz.

...ha beletörlöd a kezed a terítőbe. ...ha hagyod, hogy a gyerekeid kérdés nélkül jöjjenek-menjenek az asztal körül.

...ha megnyalod a kést.

...ha telefonálsz az asztalnál.

...ha kérsz egy fogpiszkálót és az asztalnál műtöd ki vele a kajadarabkát a fogadból.

...ha együtt rendelsz másokkal egy többszemélyes tálat és aztán a nagy részét egyedül behabzsolod.

...ha az asztalnál igazítod meg a sminkedet.

...ha túl hangosan fújod meg a forró ételt.

...ha kézzel halászod le a jeget az italodból.

...ha a gallérodba tömködöd a szalvétát.

...ha pontosan annyit adsz, amennyi a te részed, amikor osztozkodtok a számlán.

...ha össze-vissza húzogatod a székeket és asztalokat, hogy elférjen a társaságod.

...ha mindent kicsit módosítani akarsz (nem az eredeti körettel kéred, vagy nem kérsz öntetet stb.)

...ha egyből legurítod az italodat, ahogyan kihozták.

...ha rosszul ejted ki az étel nevét.

...ha az ellenkező kezedben tartod a kést és a villát.

Forrás: divany.hu


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.