Ezek a legcikibb éttermi bakik

Fotózod az ételt ahelyett hogy egyből nekilátnál? Átrendezed az éttermet, hogy le tudj ülni a társaságoddal? Azzal nyaggatod a pincért, hogy melyik fogás gluténmentes, pedig nem is vagy rá érzékeny? Ajaj.

A Daily Mail azt írja, hogy egy friss, 1500 brit részvételével lezajlott felmérés eredményei szerint sokan fognak bunkónak tartani, ha bűnös vagy a fentiek valamelyikében. De akkor is, ha csettintgetsz a pincérnek, hagyod a gyerekeidet megvadulni az étteremben vagy a teljesen pontos összeget bedobni a közösbe, amikor együtt fizettek.

Összesen 35 vérciki dolgot szedtek össze a válaszadók, te hányat követtél már el?

Teli szájjal beszélni, rosszul ejteni az ételek nevét, úgy tartani a kést, akár egy ceruzát, nem adni borravalót, fehérbort tölteni olyan pohárba, aminek az alján maradt még egy kis vörösbor, hangosan orrot fújni a szalvétába – ezek verik ki leginkább a biztosítékot az étterembe járóknál, legalábbis a Fourth nevű szoftvercég felmérése alapján.

Tíz britből egy szégyenkezett már élete során a partnere éttermi viselkedése miatt, tíz százalékuk pedig a szüleit érezte már cikinek ugyanilyen helyzetben. A megkérdezettek harmada úgy érezte, elnézést is kell kérnie a személyzettől az asztaltársak rossz modora miatt. A leggyakoribb udvariatlanságok között azokat említették, amikor valaki azokról az illemszabályokról feledkezik meg, amit gyerekkorunk óta hallunk: teli szájjal nem beszélünk, nincs asztalon könyökölés, a kést és a villát összerakjuk, ha befejeztük az evést. De a válaszadók 32 százaléka úgy vélte, néhány kihágás az asztali etikett ellen ma már kevésbé tűnik olyan komoly bűnnek. 

39 százalék szerint például egyáltalán nem gáz egyszer-kétszer használni a telefonunkat az asztalnál, sőt, tízből egy azt állítja, lehetetlennek tartja, hogy csak üljön és egyen, és hozzá se érjen az okostelefonjához. A válaszadók negyede azt állítja, abban az esetben elfogadható, ha valaki bekapcsolja a telefonját vacsora közben, ha az ételek közül akar rákeresni valamelyikre az interneten. 41 százalék pedig a számla végösszegének elosztásakor tartja okésnak a telefonozást, annak számológép funkciója miatt. Ötből egy szerint pedig manapság teljesen normális dolog, hogy valaki lefotózza az ebédjét és azon nyomban feltölti a közösségi médiába – de sok válaszadó szerint ez a létező legnagyobb bűn, amit elkövethetsz.

Na, nem csigázlak tovább, itt a teljes lista amit összeszedtek a britek: A legcikibb dolgok, amit egy étteremben elkövethetsz – avagy a felmérés szerint bunkó vagy...

...ha csettintgetsz a pincérnek.

...ha túl hangos vagy.

...ha hagyod, hogy a gyereked hangosan videókat nézzen a telefonodon.

...ha a szalvétába fújod az orrod.

...ha csetelsz/e-mailt/sms-t írsz az asztalnál.

...ha hagyod a gyerekedet az evőeszközökkel és fűszertartókkal játszani.

...ha kiteszed az asztalra a telefonodat magad mellé.

...ha nem adsz borravalót.

...ha az ételt fotózgatod.

...ha ketchupot vagy majonézt kérsz egy fine dining étteremben.

...ha flörtölsz a személyzettel.

...ha úgy fogod a kést, mint egy tollat.

...ha rossz evőeszközt használsz az adott fogáshoz.

...ha azzal jelzed, hogy kéred a számlát, hogy elpantomimezed hogy aláírsz valamit.

...ha kést és villát kérsz, mert nem tudsz pálcikával enni az ázsiai étteremben.

...ha folyton azt kérdezgeted, hogy az egyes fogások vegánok, gluténmentesek-e. (Feltételezem ezt akkor tartják gáznak ha amúgy nem vagy vegán és nincs semmilyen érzékenységed.)

...ha fehér bort töltesz egy olyan pohárba, amiben korábban vörös volt.

...ha felállsz és kimész rágyújtani.

...ha teli szájjal beszélsz.

...ha beletörlöd a kezed a terítőbe. ...ha hagyod, hogy a gyerekeid kérdés nélkül jöjjenek-menjenek az asztal körül.

...ha megnyalod a kést.

...ha telefonálsz az asztalnál.

...ha kérsz egy fogpiszkálót és az asztalnál műtöd ki vele a kajadarabkát a fogadból.

...ha együtt rendelsz másokkal egy többszemélyes tálat és aztán a nagy részét egyedül behabzsolod.

...ha az asztalnál igazítod meg a sminkedet.

...ha túl hangosan fújod meg a forró ételt.

...ha kézzel halászod le a jeget az italodból.

...ha a gallérodba tömködöd a szalvétát.

...ha pontosan annyit adsz, amennyi a te részed, amikor osztozkodtok a számlán.

...ha össze-vissza húzogatod a székeket és asztalokat, hogy elférjen a társaságod.

...ha mindent kicsit módosítani akarsz (nem az eredeti körettel kéred, vagy nem kérsz öntetet stb.)

...ha egyből legurítod az italodat, ahogyan kihozták.

...ha rosszul ejted ki az étel nevét.

...ha az ellenkező kezedben tartod a kést és a villát.

Forrás: divany.hu


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.