Faramuci, Bíbor meg a többiek...

Fogadjuk meg elődeink tanácsát: cipőt a cipőboltból, csopaki bort csakis Csopak környékéről!

A Levendula pincészet a Balatonfüred-Csopak borvidék egyik legszebb helyén, a lovasi Kishegy tetején található, 2006-ban kezdte el működését. A lovasi Kishegyet  Eötvös Károly is megemlíti a múlt században írt „Utazások a Balaton körül” című regényében, mint a Balaton egyik legszebb panorámájú helyét. Mint a pincészet neve is utal rá, a pince teteje és környéke tele levendulával, amiből a pincészet tulajdonosai illóolajat készítenek. A 2005-ben elkészült terméskő pince 450 hl tárolási kapacitással rendelkezik, az ide szállított szőlő termőterülete 3,5 hektár. Az ültetvények nagy részének termőföldje az errefelé jellegzetes vörös agyagos magas vastartalmú talaj, ami szőlőművelésre maga az álom. A Levendula szőlőültetvényei ráadásul déli- délnyugati fekvésűek, így állandóan napfényben fürdenek, hiszen a víz felületete visszaveri a napsugarakat. 

A fehér borok mind reduktív eljárással készülnek, gyümölcsös, virágos ízvilágúak. Fehérbor fajták: Olaszrizling (Faramuci), Juhfark, Chardonnay. Ez utóbbi a pincészet egyik meghatározó tétele, amely erős karakterű, de finom savérzetű, zamatos bor, a sárga dinnye világát idézi. Halas ételek mellé tökéletes társ.

A Rosé (Bella Rosa) Kékfrankos és Merlot szőlőből készül, málnás-szamócás ízvilágú, arany és ezüst éremmel díjazták borversenyeken.

Vörösboruk, a Bíbor, amely borhoz értők nagy kedvence, Cabernet sauvignon  kádakban héján erjesztve készül, majd préselés után fahordóba kerül, ahol 1-2 évig érlelődik. Íze egyszerre fanyar és bársonyos, íze a meggyet, szilvát, keserű csokoládét hozza. Vörös húsok, vadételek mellé kiváló. 

További info: Levendula pince

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Vendég


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.