A Levendula pincészet a Balatonfüred-Csopak borvidék egyik legszebb helyén, a lovasi Kishegy tetején található, 2006-ban kezdte el működését. A lovasi Kishegyet Eötvös Károly is megemlíti a múlt században írt „Utazások a Balaton körül” című regényében, mint a Balaton egyik legszebb panorámájú helyét. Mint a pincészet neve is utal rá, a pince teteje és környéke tele levendulával, amiből a pincészet tulajdonosai illóolajat készítenek. A 2005-ben elkészült terméskő pince 450 hl tárolási kapacitással rendelkezik, az ide szállított szőlő termőterülete 3,5 hektár. Az ültetvények nagy részének termőföldje az errefelé jellegzetes vörös agyagos magas vastartalmú talaj, ami szőlőművelésre maga az álom. A Levendula szőlőültetvényei ráadásul déli- délnyugati fekvésűek, így állandóan napfényben fürdenek, hiszen a víz felületete visszaveri a napsugarakat.
A fehér borok mind reduktív eljárással készülnek, gyümölcsös, virágos ízvilágúak. Fehérbor fajták: Olaszrizling (Faramuci), Juhfark, Chardonnay. Ez utóbbi a pincészet egyik meghatározó tétele, amely erős karakterű, de finom savérzetű, zamatos bor, a sárga dinnye világát idézi. Halas ételek mellé tökéletes társ.
A Rosé (Bella Rosa) Kékfrankos és Merlot szőlőből készül, málnás-szamócás ízvilágú, arany és ezüst éremmel díjazták borversenyeken.
Vörösboruk, a Bíbor, amely borhoz értők nagy kedvence, Cabernet sauvignon kádakban héján erjesztve készül, majd préselés után fahordóba kerül, ahol 1-2 évig érlelődik. Íze egyszerre fanyar és bársonyos, íze a meggyet, szilvát, keserű csokoládét hozza. Vörös húsok, vadételek mellé kiváló.
További info: Levendula pince
Forrás: Vendég