Faramuci, Bíbor meg a többiek...

Fogadjuk meg elődeink tanácsát: cipőt a cipőboltból, csopaki bort csakis Csopak környékéről!

A Levendula pincészet a Balatonfüred-Csopak borvidék egyik legszebb helyén, a lovasi Kishegy tetején található, 2006-ban kezdte el működését. A lovasi Kishegyet  Eötvös Károly is megemlíti a múlt században írt „Utazások a Balaton körül” című regényében, mint a Balaton egyik legszebb panorámájú helyét. Mint a pincészet neve is utal rá, a pince teteje és környéke tele levendulával, amiből a pincészet tulajdonosai illóolajat készítenek. A 2005-ben elkészült terméskő pince 450 hl tárolási kapacitással rendelkezik, az ide szállított szőlő termőterülete 3,5 hektár. Az ültetvények nagy részének termőföldje az errefelé jellegzetes vörös agyagos magas vastartalmú talaj, ami szőlőművelésre maga az álom. A Levendula szőlőültetvényei ráadásul déli- délnyugati fekvésűek, így állandóan napfényben fürdenek, hiszen a víz felületete visszaveri a napsugarakat. 

A fehér borok mind reduktív eljárással készülnek, gyümölcsös, virágos ízvilágúak. Fehérbor fajták: Olaszrizling (Faramuci), Juhfark, Chardonnay. Ez utóbbi a pincészet egyik meghatározó tétele, amely erős karakterű, de finom savérzetű, zamatos bor, a sárga dinnye világát idézi. Halas ételek mellé tökéletes társ.

A Rosé (Bella Rosa) Kékfrankos és Merlot szőlőből készül, málnás-szamócás ízvilágú, arany és ezüst éremmel díjazták borversenyeken.

Vörösboruk, a Bíbor, amely borhoz értők nagy kedvence, Cabernet sauvignon  kádakban héján erjesztve készül, majd préselés után fahordóba kerül, ahol 1-2 évig érlelődik. Íze egyszerre fanyar és bársonyos, íze a meggyet, szilvát, keserű csokoládét hozza. Vörös húsok, vadételek mellé kiváló. 

További info: Levendula pince

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Vendég


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.