Faramuci, Bíbor meg a többiek...

Fogadjuk meg elődeink tanácsát: cipőt a cipőboltból, csopaki bort csakis Csopak környékéről!

A Levendula pincészet a Balatonfüred-Csopak borvidék egyik legszebb helyén, a lovasi Kishegy tetején található, 2006-ban kezdte el működését. A lovasi Kishegyet  Eötvös Károly is megemlíti a múlt században írt „Utazások a Balaton körül” című regényében, mint a Balaton egyik legszebb panorámájú helyét. Mint a pincészet neve is utal rá, a pince teteje és környéke tele levendulával, amiből a pincészet tulajdonosai illóolajat készítenek. A 2005-ben elkészült terméskő pince 450 hl tárolási kapacitással rendelkezik, az ide szállított szőlő termőterülete 3,5 hektár. Az ültetvények nagy részének termőföldje az errefelé jellegzetes vörös agyagos magas vastartalmú talaj, ami szőlőművelésre maga az álom. A Levendula szőlőültetvényei ráadásul déli- délnyugati fekvésűek, így állandóan napfényben fürdenek, hiszen a víz felületete visszaveri a napsugarakat. 

A fehér borok mind reduktív eljárással készülnek, gyümölcsös, virágos ízvilágúak. Fehérbor fajták: Olaszrizling (Faramuci), Juhfark, Chardonnay. Ez utóbbi a pincészet egyik meghatározó tétele, amely erős karakterű, de finom savérzetű, zamatos bor, a sárga dinnye világát idézi. Halas ételek mellé tökéletes társ.

A Rosé (Bella Rosa) Kékfrankos és Merlot szőlőből készül, málnás-szamócás ízvilágú, arany és ezüst éremmel díjazták borversenyeken.

Vörösboruk, a Bíbor, amely borhoz értők nagy kedvence, Cabernet sauvignon  kádakban héján erjesztve készül, majd préselés után fahordóba kerül, ahol 1-2 évig érlelődik. Íze egyszerre fanyar és bársonyos, íze a meggyet, szilvát, keserű csokoládét hozza. Vörös húsok, vadételek mellé kiváló. 

További info: Levendula pince

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Vendég


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.