Február végén tartják az egyik legnagyobb egészségtudatos fesztivált

Hamarosan indul hazánk első Vegán bor- és sajthelyettesítő mustrája a MentesFeszt rendezvény keretein belül február 25-26-án az ELTE Gömb Aulájában. Minőségi és szakmailag elismert előadókkal, 70 kiállítóval készülnek már harmadjára - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Február végén olyan rendezvényre várják a látogatókat, ahol minden egy helyen megtalálható, amit tudni kell az egészséges életmódról, a táplálkozásról, az érzékenységről, mozgásról. Azonban ennek az eseménynek egy különleges pillére is lesz, méghozzá hazánk első Vegán bor- és sajthelyettesítő mustrája.

Mitől nem vegán egy bor? Sokan ezt a kérdést teszik fel maguknak, amikor a vegánság ezen vonala szóba kerül. De hisz a bornál nem is használnak semmi állati eredetű összetevőt - ez egy tévhit, és az alábbiakban Oltványi Zsolt, a Mentes Cukrászüzem alapítója és a MentesFeszt megálmodója részletezi, hogy kicsit jobban átláthassuk, mitől is lehet egy pohár bor vegán.

"Először is érdemes tisztáznunk, hogy van vegán és vegetáriánus vonal, ahol a két irányzatban sok közös van, de főként az, hogy egyik sem tartalmaz húst. A vegetáriánus az egészséges táplálkozás jegyében mellőzi a hústermékeket, de fogyaszt tojást, mézet, stb. A vegánok azonban teljes mértékben elhagynak minden állati eredetű alapanyagot vagy készterméket, és ezt főként etikai okokból teszik" - kezdte a szakember. "Joggal gondoljuk azt, hogy a bor - mivel szőlőből van - ezért az is vegán, viszont ez jelen technológiai helyzetben nem állja meg a helyét. Igaz a borászat területén egyre jobban olyan irányba fejlesztenek a vállalkozások, hogy elhagyják az állati eredetű segédanyagokat, de még mindig jellemzően több a vegán jelzéssel nem ellátott bor a magyar piacon. Okkal tehetjük fel a kérdést, hogy pontosan hol is kerül állati eredetű alapanyag a gyártásba, és erről érdemes egy esemény keretei között hosszabban beszélgetni borászokkal (főleg a régebbi időszakokban a derítésnél használnak állati eredetű segédanyagokat) - mondta el az esemény kitalálója.

"Ha bor, akkor azzal együtt jár a sajt, de miként lehet ez is vegán? El kell árulnunk, sehogy, maximum sajthelyettesítő terméknek nevezhetjük, ami úgy néz ki, és jobbik esetben olyan íze is van, de nincs benne állati eredetű összetevő. Amennyiben az érdeklődők végigkóstolnák a Magyarországon elérhető helyettesítő termékek gyártóinak és forgalmazóinak kínálatát, és szeretnének megtudni többet a vegán borok és sajthelyettesítők világáról, akkor látogassanak el a 2023. február 25-26-án megrendezésre kerülő III. MentesFeszt rendezvényre. Az esemény keretei között egyéb edukatív jellegű előadások hallgathatóak meg a gyermekek telefon függősége, a jövő funkcionális élelmiszerei, glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes termékekről és sok egyéb egészségtudatos témakörben" - részletezte Magyarország egyik legnagyobb egészségtudatos fesztiváljának alapítója.

További információ: https://mentesfeszt.hu/


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.