Február végén tartják az egyik legnagyobb egészségtudatos fesztivált

Hamarosan indul hazánk első Vegán bor- és sajthelyettesítő mustrája a MentesFeszt rendezvény keretein belül február 25-26-án az ELTE Gömb Aulájában. Minőségi és szakmailag elismert előadókkal, 70 kiállítóval készülnek már harmadjára - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Február végén olyan rendezvényre várják a látogatókat, ahol minden egy helyen megtalálható, amit tudni kell az egészséges életmódról, a táplálkozásról, az érzékenységről, mozgásról. Azonban ennek az eseménynek egy különleges pillére is lesz, méghozzá hazánk első Vegán bor- és sajthelyettesítő mustrája.

Mitől nem vegán egy bor? Sokan ezt a kérdést teszik fel maguknak, amikor a vegánság ezen vonala szóba kerül. De hisz a bornál nem is használnak semmi állati eredetű összetevőt - ez egy tévhit, és az alábbiakban Oltványi Zsolt, a Mentes Cukrászüzem alapítója és a MentesFeszt megálmodója részletezi, hogy kicsit jobban átláthassuk, mitől is lehet egy pohár bor vegán.

"Először is érdemes tisztáznunk, hogy van vegán és vegetáriánus vonal, ahol a két irányzatban sok közös van, de főként az, hogy egyik sem tartalmaz húst. A vegetáriánus az egészséges táplálkozás jegyében mellőzi a hústermékeket, de fogyaszt tojást, mézet, stb. A vegánok azonban teljes mértékben elhagynak minden állati eredetű alapanyagot vagy készterméket, és ezt főként etikai okokból teszik" - kezdte a szakember. "Joggal gondoljuk azt, hogy a bor - mivel szőlőből van - ezért az is vegán, viszont ez jelen technológiai helyzetben nem állja meg a helyét. Igaz a borászat területén egyre jobban olyan irányba fejlesztenek a vállalkozások, hogy elhagyják az állati eredetű segédanyagokat, de még mindig jellemzően több a vegán jelzéssel nem ellátott bor a magyar piacon. Okkal tehetjük fel a kérdést, hogy pontosan hol is kerül állati eredetű alapanyag a gyártásba, és erről érdemes egy esemény keretei között hosszabban beszélgetni borászokkal (főleg a régebbi időszakokban a derítésnél használnak állati eredetű segédanyagokat) - mondta el az esemény kitalálója.

"Ha bor, akkor azzal együtt jár a sajt, de miként lehet ez is vegán? El kell árulnunk, sehogy, maximum sajthelyettesítő terméknek nevezhetjük, ami úgy néz ki, és jobbik esetben olyan íze is van, de nincs benne állati eredetű összetevő. Amennyiben az érdeklődők végigkóstolnák a Magyarországon elérhető helyettesítő termékek gyártóinak és forgalmazóinak kínálatát, és szeretnének megtudni többet a vegán borok és sajthelyettesítők világáról, akkor látogassanak el a 2023. február 25-26-án megrendezésre kerülő III. MentesFeszt rendezvényre. Az esemény keretei között egyéb edukatív jellegű előadások hallgathatóak meg a gyermekek telefon függősége, a jövő funkcionális élelmiszerei, glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes termékekről és sok egyéb egészségtudatos témakörben" - részletezte Magyarország egyik legnagyobb egészségtudatos fesztiváljának alapítója.

További információ: https://mentesfeszt.hu/


Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?