Február végén tartják az egyik legnagyobb egészségtudatos fesztivált

Hamarosan indul hazánk első Vegán bor- és sajthelyettesítő mustrája a MentesFeszt rendezvény keretein belül február 25-26-án az ELTE Gömb Aulájában. Minőségi és szakmailag elismert előadókkal, 70 kiállítóval készülnek már harmadjára - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Február végén olyan rendezvényre várják a látogatókat, ahol minden egy helyen megtalálható, amit tudni kell az egészséges életmódról, a táplálkozásról, az érzékenységről, mozgásról. Azonban ennek az eseménynek egy különleges pillére is lesz, méghozzá hazánk első Vegán bor- és sajthelyettesítő mustrája.

Mitől nem vegán egy bor? Sokan ezt a kérdést teszik fel maguknak, amikor a vegánság ezen vonala szóba kerül. De hisz a bornál nem is használnak semmi állati eredetű összetevőt - ez egy tévhit, és az alábbiakban Oltványi Zsolt, a Mentes Cukrászüzem alapítója és a MentesFeszt megálmodója részletezi, hogy kicsit jobban átláthassuk, mitől is lehet egy pohár bor vegán.

"Először is érdemes tisztáznunk, hogy van vegán és vegetáriánus vonal, ahol a két irányzatban sok közös van, de főként az, hogy egyik sem tartalmaz húst. A vegetáriánus az egészséges táplálkozás jegyében mellőzi a hústermékeket, de fogyaszt tojást, mézet, stb. A vegánok azonban teljes mértékben elhagynak minden állati eredetű alapanyagot vagy készterméket, és ezt főként etikai okokból teszik" - kezdte a szakember. "Joggal gondoljuk azt, hogy a bor - mivel szőlőből van - ezért az is vegán, viszont ez jelen technológiai helyzetben nem állja meg a helyét. Igaz a borászat területén egyre jobban olyan irányba fejlesztenek a vállalkozások, hogy elhagyják az állati eredetű segédanyagokat, de még mindig jellemzően több a vegán jelzéssel nem ellátott bor a magyar piacon. Okkal tehetjük fel a kérdést, hogy pontosan hol is kerül állati eredetű alapanyag a gyártásba, és erről érdemes egy esemény keretei között hosszabban beszélgetni borászokkal (főleg a régebbi időszakokban a derítésnél használnak állati eredetű segédanyagokat) - mondta el az esemény kitalálója.

"Ha bor, akkor azzal együtt jár a sajt, de miként lehet ez is vegán? El kell árulnunk, sehogy, maximum sajthelyettesítő terméknek nevezhetjük, ami úgy néz ki, és jobbik esetben olyan íze is van, de nincs benne állati eredetű összetevő. Amennyiben az érdeklődők végigkóstolnák a Magyarországon elérhető helyettesítő termékek gyártóinak és forgalmazóinak kínálatát, és szeretnének megtudni többet a vegán borok és sajthelyettesítők világáról, akkor látogassanak el a 2023. február 25-26-án megrendezésre kerülő III. MentesFeszt rendezvényre. Az esemény keretei között egyéb edukatív jellegű előadások hallgathatóak meg a gyermekek telefon függősége, a jövő funkcionális élelmiszerei, glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes termékekről és sok egyéb egészségtudatos témakörben" - részletezte Magyarország egyik legnagyobb egészségtudatos fesztiváljának alapítója.

További információ: https://mentesfeszt.hu/


Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.