Pörögnek az unicumok

Megnövekedtek az italgyártó bevételei az idei üzleti év első felében, míg a külföldön lebonyolított, nagyobb összegű reklámkampány miatt profitágon visszaesésről számolt be a Zwack-ház menedzsmentje.

A Zwack Unicum bruttó árbevétele a cég üzleti évének szeptember végén lezárt első felében az előző év azonos időszakához mérten 5,9 százalékkal 18 234 millió forintra nőtt – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Mint írják, a bruttó árbevétel idén már tartalmazza a január 1-jén bevezetett kötelező visszaváltási rendszer díjbevételét is, mely az első fél évben 165 millió forint volt. A nettó értékesítés – jövedéki adó, valamint DRS nélküli árbevétel – 8,6 százalékkal, 11 289 millió forintra bővült.

A belföldi termékértékesítés nettó árbevétele 5,3 százalékkal haladta meg a korábbi számokat, míg a saját termelésű termékek nettó árbevétele 7 240 millió forintra emelkedett.

Ezen belül a prémium termékek árbevétele 11,1 százalékkal ugrott meg, míg a minőségi termékek árbevétele alig bővült.

Nőtt az Unicum és a Kalumba márka árbevétele

Az Unicum márkaé 12,8, míg a Kalumbáé 37,1 százalékkal.

A forgalmazott termékek közül viszont a Diageo portfólió-árbevétele 1,4 százalékkal, míg az egyéb forgalmazott termékek árbevétele majdnem 18 százalékkal csökkent. 

Az április-szeptemberi bolti piackutatási adatok szerint a magyar adózott, kiskereskedelemre vonatkozó égetett szeszes italok piaca volumenben 4,1 százalékkal csökkent, míg értékben stagnált, írja a portál.  Ugyanebben az időszakban a Zwack értékesítése mennyiségre 6,5 százalékkal nőtt, míg bruttó értékben 12,6 százalékkal szárnyalta túl a bázist.


Fotó: Unicum Ház Facebook oldala

Az export 15,1 százalékkal, 1205 millió forintra gyarapodott

Főleg a német piaci sikereknek köszönhetően a második negyedévben közel 13 százalékkal bővült a kivitel árbevétel, itt ebben a negyedévben több mint 140 százalékkal nőtt a forgalom, de 25 százalékkal emelkedett a vámmentes boltokban értékesített termékek árbevétele is.

A legnagyobb növekedést azonban a szolgáltatások üzletága érte el, ahol a forgalom 52,5 százalékkal, 755 millió forintig lőtt ki. 

A Világgazdaság külön kiemelte, hogy

„a növekvő árbevétel dacára az anyag jellegű ráfordítások 4,4 százalékkal csökkentek, és így a bruttó fedezeti hányad 4,6 százalékponttal, 65,3 százalékra javult, amelynek háttérében az alapanyag-beszerzési árak mérséklődése, illetve a termékösszetétel kedvező alakulása áll.”

Eközben a személyi jellegű ráfordítások 9,2 százalékkal emelkedtek, mivel az üzleti év elején az italgyártó átlagosan 12 százalékos bérfejlesztést hajtott végre.

A működési eredmény 1461 millió forint lett, mely 1,7 százalékkal alacsonyabb az előző évinél.

 


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.