Pörögnek az unicumok

Megnövekedtek az italgyártó bevételei az idei üzleti év első felében, míg a külföldön lebonyolított, nagyobb összegű reklámkampány miatt profitágon visszaesésről számolt be a Zwack-ház menedzsmentje.

A Zwack Unicum bruttó árbevétele a cég üzleti évének szeptember végén lezárt első felében az előző év azonos időszakához mérten 5,9 százalékkal 18 234 millió forintra nőtt – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Mint írják, a bruttó árbevétel idén már tartalmazza a január 1-jén bevezetett kötelező visszaváltási rendszer díjbevételét is, mely az első fél évben 165 millió forint volt. A nettó értékesítés – jövedéki adó, valamint DRS nélküli árbevétel – 8,6 százalékkal, 11 289 millió forintra bővült.

A belföldi termékértékesítés nettó árbevétele 5,3 százalékkal haladta meg a korábbi számokat, míg a saját termelésű termékek nettó árbevétele 7 240 millió forintra emelkedett.

Ezen belül a prémium termékek árbevétele 11,1 százalékkal ugrott meg, míg a minőségi termékek árbevétele alig bővült.

Nőtt az Unicum és a Kalumba márka árbevétele

Az Unicum márkaé 12,8, míg a Kalumbáé 37,1 százalékkal.

A forgalmazott termékek közül viszont a Diageo portfólió-árbevétele 1,4 százalékkal, míg az egyéb forgalmazott termékek árbevétele majdnem 18 százalékkal csökkent. 

Az április-szeptemberi bolti piackutatási adatok szerint a magyar adózott, kiskereskedelemre vonatkozó égetett szeszes italok piaca volumenben 4,1 százalékkal csökkent, míg értékben stagnált, írja a portál.  Ugyanebben az időszakban a Zwack értékesítése mennyiségre 6,5 százalékkal nőtt, míg bruttó értékben 12,6 százalékkal szárnyalta túl a bázist.


Fotó: Unicum Ház Facebook oldala

Az export 15,1 százalékkal, 1205 millió forintra gyarapodott

Főleg a német piaci sikereknek köszönhetően a második negyedévben közel 13 százalékkal bővült a kivitel árbevétel, itt ebben a negyedévben több mint 140 százalékkal nőtt a forgalom, de 25 százalékkal emelkedett a vámmentes boltokban értékesített termékek árbevétele is.

A legnagyobb növekedést azonban a szolgáltatások üzletága érte el, ahol a forgalom 52,5 százalékkal, 755 millió forintig lőtt ki. 

A Világgazdaság külön kiemelte, hogy

„a növekvő árbevétel dacára az anyag jellegű ráfordítások 4,4 százalékkal csökkentek, és így a bruttó fedezeti hányad 4,6 százalékponttal, 65,3 százalékra javult, amelynek háttérében az alapanyag-beszerzési árak mérséklődése, illetve a termékösszetétel kedvező alakulása áll.”

Eközben a személyi jellegű ráfordítások 9,2 százalékkal emelkedtek, mivel az üzleti év elején az italgyártó átlagosan 12 százalékos bérfejlesztést hajtott végre.

A működési eredmény 1461 millió forint lett, mely 1,7 százalékkal alacsonyabb az előző évinél.

 


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.