Férfi lett a borkirálynő

Németország borvidékein már majdnem 100 éve választanak borkirálynőket. Persze nem hatalmas trónokon ülő uralkodó hölgyeket, és nem is a világbékéért lobbizó tökéletes szépségeket szavazzák meg ilyenkor, hanem a német borágazat legfontosabb képviselőit. Idén az egyik „borkirálynő” egy férfi lett.

Először 1931-ben választottak borkirálynőt, mégpedig Palatinate régióból. A II. világháború kezdetéig az a boriparban dolgozó hölgy vehette át a koronát, akit a leggyönyörűbbnek ítéltek. 1950 után már minden borvidék saját, helyi szépségeket választhatott, és közülük kerültek ki a Német Borkirálynők. 2000 óta pedig kizárólag azon legalább 18 éves hölgyek indulhatnak, akiknek egyértelműen erős kötődése van a német borokhoz, legyen az szakmabeli vagy családi vonatkozás.

1933 óta egyébként Franciaországban (Burgundia), 1948-től Spanyolországban, 1950-től Luxemburgban, 1971-től Ausztriában és 1991 óta már Szlovéniában is választanak hasonló női borágazati képviselőket. Rheinhessen, Moselle-Saar-Ruwer, Franconia, Ahr, Baden területekről is került már ki Németország elsőszámú borkirálynője, legutóbbi alkalommal azonban olyan történt, ami eddig még soha - pedig volt már transznemű borkirálynő is 2013-ban.

Az idei évben két különlegességgel is találkozhattunk: az egyikőjük a 26 éves, Szíriából menekült, Ninorta Bahno nevű hölgy, akit Trier-ben koronáztak meg. Eközben pedig Kesten régióban - női indulók hiányában - egy férfit neveztek ki borkirálynőnek. Ő a 24 éves Sven Finke, akit hivatalosan múlt pénteken koronáztak meg. „Tulajdonképpen poénból indultam” - mesélte az NBC News-nak, de komolyan vették jelentkezését és azon kapta magát, hogy már részt is vesz a boros szemináriumokon. Ő jelenleg Mosel folyó Kesten régiójának -ahol egyébként 25 nívós borászat is található - legelső hímnemű képviselője - írja  Borászportál.

Forrás: Borászportál.hu

Forrás: Vendég&Hotel Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.