Mintegy három éve kezdődött el az a folyamat, amelynek célja, hogy megváltoztassa az egyik legfontosabb hungarikumhoz, a pálinkához való általános fogyasztói hozzáállást. A projektgazda AMC elsődleges célja természetesen nem az, hogy több szeszesitalt vásároljanak a fogyasztók, hanem hogy tudatos fogyasztásra ösztönözze a hazai pálinkaélvezőket, így arra biztat, hogy a silány helyett mindig a jobb minőséget válasszák. Célja továbbá, hogy a vásárlók előnyben részesítsék a pálinkát a külföldi szeszesitalokkal szemben.
A magyar pálinka versenyképességének megteremtése két évvel ezelőtt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a szakmai szervezetek összefogásával indult. A szervezetek közös stratégiát készítettek, amelyben a hazai gyümölcs- és törkölypálinka presztízsének emelését, a pálinka imázsának javítását, valamint nemzeti italként való pozicionálását tűzték ki legfontosabb célként a közösségi marketing eszközeivel.
A folyamat első lépéseként felmérték a hazai piacot annak érdekében, hogy a pálinkához kapcsolódó üzenetek a valós igények ismeretén alapuljanak, és alkalmasak legyenek a célcsoport hatékony megszólítására. A 2008-as kampány célja minderre alapozva a pálinka imázsának átalakítása volt, vagyis az italhoz köthető negatív megítélések leválasztása a termékről.
Az idei évben a pálinka fogyasztásának új alapokra helyezése, az ital divatossá, „trendivé” tétele fogalmazódott meg legfontosabb célként. Az AMC kampánya – ennek megfelelően – igyekszik megmutatni a termék misztikumát, a kulturált fogyasztásra ösztönző mögöttes értékrendszert. A köztéri eszközökkel és online felületekkel operáló kampány üzenete, kreatív formavilága, valamint a vásárlást ösztönző PR-eszközök közös, szinergikus hatása mind a „titok”, a „rejtett érték” üzenetét hivatottak eljuttatni a fogyasztóhoz.
A kampány egyik eszközeként a www.palinkaoldal.hu oldalon hamarosan elérhető Pálinkajellemek alkalmazás segítségével mindenki megtalálhatja a személyiségéhez leginkább passzoló pálinkafajtát, ezzel is sugallva, hogy amiképpen az embereknek, a pálinkáknak is önálló személyiségük van. A decemberben megrendezendő Pálinkaakadémia és mixerverseny pedig az ital széles körű felhasználhatóságának üzenetét hordozza, összekapcsolva a koktélok csillogó világát a pálinka nemes, meghatározó vonásaival. E rendezvényen az ország leghíresebb mixerei mutatják be egy-egy eredetvédett pálinka köré álmodott koktélkülönlegességeiket.
A tavalyi és az idei kampány is elsősorban azt a célt szolgálja, hogy mind szélesebb körben váljanak ismertté a pálinka vitathatatlan értékei, amelyek pozitív irányba befolyásolhatják az italhoz kapcsolódó attitűdöket, valamint a pálinka mint nemzeti ital imázsát.
Folytatódik a minőségi pálinkafogyasztás népszerűsítése
Idén is folytatódik a hazai gyümölcs- és törkölypálinka presztízsépítését célzó kommunikáció. Míg a tavalyi év kampánya igyekezett megszabadítani a pálinkaképet az elmúlt évtizedek alatt rárakódott negatív képzettársításoktól, az Agrármarketing Centrum 2009-ben az egyik legfontosabb magyar termék mögött rejlő misztikumra, a gyümölcsben rejlő titok felvillantására koncentrál.

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc
A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata
Új séf, új étlap, új élmények.

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme
Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Szigorítás az energiaitalok piacán
A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén
Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják
A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás
Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója
Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

A világ tíz legjobb kávézója
Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre
Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.