Fontos – és pozitív – változások a vendéglátás szabályozásában

Vendég&Hotel Online - Sajtótájékoztatón számolt be a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium a korszerű és egységes új vendéglátó-ipari rendelet legfontosabb elemeiről.

Tudósítónktól

Mivel a korábbiakban három rendelet szabályozta a vendéglátó-ipari egységek működését, a káosz volt a jellemző a jogszabályok együttállására – mondta el Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Az új rendelet elsődleges célja, hogy leegyszerűsítse, használhatóbbá tegye a szabályozó rendszert, hozzásegítve ezzel a szakágazatot az egyszerűbb, és hatékonyabb, eredményesebb munkához. Kevesebb adminisztráció, ezzel kevesebb teher jelentkezik majd a vendéglátásban, a törvényalkotók célja az vlt, hogy az Uniós szabályozásban található legalacsonyabb szintre helyezzék a magyar mércét.

Dr. Kardeván Endre példaképpen kiemelte azt, hogy a rendelet hatálybalépését követően a vadhús feldolgozásához elegendő lesz egyetlen vizes helyiség, ott dolgozható fel szőröstül-bőröstül a megvásárolt állat. Ezért mostantól akár közvetlenül a vadásztársaságtól is meg lehet vásárolni az alapanyagot, így – a remények szerint – olcsóbbá is válik a beszerzés. Remélhetően ez a folyamat az értékesítési árra is hatással lesz majd.

Változnak többek között az anyaghányad nyilvántartás, a fagylalt előállítás, az ételminta megőrzés és a tojásfelhasználás szabályai, és mostantól lehetséges lesz a tejtermékek termelőtől történő beszerzése. Természetesen a felhasználás kizárólag forralás után lehetséges – figyelmeztetett az államtitkár.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára hozzátette, hogy a minisztérium elkötelezett a magyar vendéglátás szereplőivel szemben, és fontos feladatának tekinti a szakágazat helyzetének könnyítését, a legegyszerűbb működés lehetőségének biztosítását.

Megerősítette, hogy törekvésik arra irányulnak, hogy a magyar vendéglősök ne kerülhessenek versenyhátrányos helyzetbe uniós kollégáikkal szemben pusztán azért, mert a magyar szabályozás az EU által lehetővé tett normtívák legszigorúbb szélsőségeit alkalmaztatja a gyakorlatban.

Arra törekszünk, hogy már a beruházás fázisában egyszerűsítsük a szabályozást, így például a jövőben elegendő lesz kétfázisú mosogató kialakítása, időben elkülöníthetővé válik a fekete és a fehérmosogatás folyamata, vagy éppen a beruházási költségek akár 25-30 százalékos csökkenéséhez vezethet, hogy az azonos hőfokon tárolható alapanyagok esetében nem kell típus szerint külön hűtőgépet beállítani a költségvetésbe – mondta Szatmáry Kristóf. Újdonságként említette, hogy a jövőben a vendéglátók 40 kilométeres körzetben tovább értékesíthetik termékeiket a kiskereskedelemben.

A törvényhozók célja lebontani az akadályokat, amelyek nehezítik az ágazat napi életét. „Hosszú még az út, nem kívánunk megállni – mondta az NGM államtitkára – mert a mostani változásokkal még messze nem értünk a végére.”

Boros Attila / Vendég&Hotel Online (foto: Pelsőczy Csaba - kormany.hu)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.