Franciaország: fókuszban a borturizmus

A francia diplomácia angol-francia kétnyelvű internetes oldalt (www.visitfrenchwine.com) indított kedden a borturizmus erősítésére.

A franciaországi bortermelő vidékeket és pincéket népszerűsítő oldalt Laurent Fabius francia külügyminiszter mutatta be, aki az ágazatot kiemelt jelentőségűnek nevezte. A francia diplomácia vezetője szerint a francia borok és egyéb szeszes italok 11,4 milliárd euró értékű tavalyi exportja 114 Rafale vadászbombázó eladásának felel meg.

A kétnyelvű portálon az internetezők különböző utazási ajánlatok között válogathatnak a francia bortermelő vidékeken, megismerkedhetnek azok jellegzetességeivel és a legjelentősebb termelők portréit is olvashatják.

„A bor nem egyszerűen egy termék, hanem egyre inkább önálló kultúra. A turisták keresik a történeteket és a kiváló termékeket, értelmet akarnak adni annak, amit esznek és isznak. Ez az oldal segíteni fogja a boraink szélesebb körű megismertetését, a borterületeink megnyitását (a nagyközönség számára). Az a cél, hogy minél több francia és külföldi megismerje a termékeinket" - mondta Laurent Fabius a sajtótájékoztatón, s annak a reményének adott hangot, hogy 2020-ra évi 4 millió látogatója lesz a portálnak.

Christian Mantéi, a franciaországi borturizmust népszerűsítő Atout France igazgatója szerint az ázsiai és amerikai látogatók száma a franciaországi borszőlőkben és pincékben évente tíz százalékkal nő, és az európai látogatók, mégpedig elsősorban a belgák, a britek és a németek aránya is jelentős. Franciaországban jelenleg a borturisták 61 százaléka hazai látogató, 39 százalék érkezik külföldről.

Burgundia borvidékét és a pezsgőről híres Champagne pincészeteit tavaly nyilvánította világörökséggé az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes bizottsága.

Franciaország a világ elsőszámú turisztikai célpontjának számít, 2015-ben mintegy 85 millió külföldi kereste fel az országot.


Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei

Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei 

Íme a nyár legnagyobb kávéslágerei: a görög ihletésű Freddo és az olasz Shakerato.
Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum

Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum 

Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció, amelyben Toszkána festői szépsége a furmint szőlő egyediségével fonódik össze. 
Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága

Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága 

Az esemény fénypontja idén is a három kategóriában - személy, vendéglátóhely és szervezet - adományozott Fenntartható Gasztronómia Díjak átadása lesz.
Jön a Gourmet Fesztivál

Jön a Gourmet Fesztivál 

Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogását kóstolhatjuk végig.
TGI Fridays-ból Ribster lesz

TGI Fridays-ból Ribster lesz 

Az étterem új neve legkeresettebb ételükről az amerikai típusú Baby Back Ribs-ről kapta nevét.
Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban 

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is.
Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj

Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tartalmas és izgalmas gasztrotúra keretében adta át az Év Vendéglőse díjat Erhardt Zoltánnak, Sopronban.
Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.