A hagyományos, európai bortermelő országok produktuma várhatóan eléri a 158,2 millió hektolitert, amely értékében 1,3 százalékkal haladja meg az előző esztendőt. A mennyiségi megoszlás szerint Franciaország őrzi az első helyét, mint a legnagyobb bortermelő ország (49,6 millió hektoliter),ami több mint 9 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva. Olaszország követi őt a második helyen – 42,2 millió hektoliter (mínusz 13 százalék) –, majd Spanyolország következik 35,3 millió hektoliter borterméssel (mínusz 2 százalék). Németország az OIV becslés szerint ebben az évben 9 millió hektoliter (plusz 30 százalék növekedés) bort állíthat elő, ezzel Európában a negyedik helyen áll. Ausztriában az előrejelzés ugyancsak 30 százalékos növekedést jelez.
Magyarország 2,5 millió hektoliterrel számol, ezt közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a novemberi soltvadkerti Márton Napi Újbor-ünnepen.
Az Újvilágban az Egyesült Államokban csökken a termelés: 18,74 millió hektoliter, ami 10 százalékkal kevesebb az előző esztendőhöz képest. Ausztrália termelése növekszik (5,5 százalékkal): 11,9 millió hektoliter. Chile rekordmennyiséggel számol, a 10,6 millió hektoliter 15,5 százalékkal több mint tavaly. Az OIV előrejelzések szerint a globális borfogyasztás 2011-ben még mindig 235,7-251,5 millió hektoliterre tehető. (forrás: Agromonitor)
Franciaország a borpiramis csúcsán
Franciaország őrzi a világ bortermelésében betöltött első helyét, mögötte az olaszok és a spanyolok állnak – ismerteti a borászat.hu a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) jelentését. Az OIV szerint 2011-ben a kisebb termőterület ellenére változatlan mértékű marad a világ bortermelése.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.