A hagyományos, európai bortermelő országok produktuma várhatóan eléri a 158,2 millió hektolitert, amely értékében 1,3 százalékkal haladja meg az előző esztendőt. A mennyiségi megoszlás szerint Franciaország őrzi az első helyét, mint a legnagyobb bortermelő ország (49,6 millió hektoliter),ami több mint 9 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva. Olaszország követi őt a második helyen – 42,2 millió hektoliter (mínusz 13 százalék) –, majd Spanyolország következik 35,3 millió hektoliter borterméssel (mínusz 2 százalék). Németország az OIV becslés szerint ebben az évben 9 millió hektoliter (plusz 30 százalék növekedés) bort állíthat elő, ezzel Európában a negyedik helyen áll. Ausztriában az előrejelzés ugyancsak 30 százalékos növekedést jelez.
Magyarország 2,5 millió hektoliterrel számol, ezt közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a novemberi soltvadkerti Márton Napi Újbor-ünnepen.
Az Újvilágban az Egyesült Államokban csökken a termelés: 18,74 millió hektoliter, ami 10 százalékkal kevesebb az előző esztendőhöz képest. Ausztrália termelése növekszik (5,5 százalékkal): 11,9 millió hektoliter. Chile rekordmennyiséggel számol, a 10,6 millió hektoliter 15,5 százalékkal több mint tavaly. Az OIV előrejelzések szerint a globális borfogyasztás 2011-ben még mindig 235,7-251,5 millió hektoliterre tehető. (forrás: Agromonitor)
Franciaország a borpiramis csúcsán
Franciaország őrzi a világ bortermelésében betöltött első helyét, mögötte az olaszok és a spanyolok állnak – ismerteti a borászat.hu a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) jelentését. Az OIV szerint 2011-ben a kisebb termőterület ellenére változatlan mértékű marad a világ bortermelése.

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának
Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Borünnep Szegeden
A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból
Műanyag fóliadarab lehet benne.

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese
Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.