Franciaország a borpiramis csúcsán

Franciaország őrzi a világ bortermelésében betöltött első helyét, mögötte az olaszok és a spanyolok állnak – ismerteti a borászat.hu a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) jelentését. Az OIV szerint 2011-ben a kisebb termőterület ellenére változatlan mértékű marad a világ bortermelése.

A hagyományos, európai bortermelő országok produktuma várhatóan eléri a 158,2 millió hektolitert, amely értékében 1,3 százalékkal haladja meg az előző esztendőt. A mennyiségi megoszlás szerint Franciaország őrzi az első helyét, mint a legnagyobb bortermelő ország (49,6 millió hektoliter),ami több mint 9 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva. Olaszország követi őt a második helyen – 42,2 millió hektoliter (mínusz 13 százalék) –, majd Spanyolország következik 35,3 millió hektoliter borterméssel (mínusz 2 százalék). Németország az OIV becslés szerint ebben az évben 9 millió hektoliter (plusz 30 százalék növekedés) bort állíthat elő, ezzel Európában a negyedik helyen áll. Ausztriában az előrejelzés ugyancsak 30 százalékos növekedést jelez.
Magyarország 2,5 millió hektoliterrel számol, ezt közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a novemberi soltvadkerti Márton Napi Újbor-ünnepen.
Az Újvilágban az Egyesült Államokban csökken a termelés: 18,74 millió hektoliter, ami 10 százalékkal kevesebb az előző esztendőhöz képest. Ausztrália termelése növekszik (5,5 százalékkal): 11,9 millió hektoliter. Chile rekordmennyiséggel számol, a 10,6 millió hektoliter 15,5 százalékkal több mint tavaly. Az OIV előrejelzések szerint a globális borfogyasztás 2011-ben még mindig 235,7-251,5 millió hektoliterre tehető. (forrás: Agromonitor)


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.