A hagyományos, európai bortermelő országok produktuma várhatóan eléri a 158,2 millió hektolitert, amely értékében 1,3 százalékkal haladja meg az előző esztendőt. A mennyiségi megoszlás szerint Franciaország őrzi az első helyét, mint a legnagyobb bortermelő ország (49,6 millió hektoliter),ami több mint 9 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva. Olaszország követi őt a második helyen – 42,2 millió hektoliter (mínusz 13 százalék) –, majd Spanyolország következik 35,3 millió hektoliter borterméssel (mínusz 2 százalék). Németország az OIV becslés szerint ebben az évben 9 millió hektoliter (plusz 30 százalék növekedés) bort állíthat elő, ezzel Európában a negyedik helyen áll. Ausztriában az előrejelzés ugyancsak 30 százalékos növekedést jelez.
Magyarország 2,5 millió hektoliterrel számol, ezt közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a novemberi soltvadkerti Márton Napi Újbor-ünnepen.
Az Újvilágban az Egyesült Államokban csökken a termelés: 18,74 millió hektoliter, ami 10 százalékkal kevesebb az előző esztendőhöz képest. Ausztrália termelése növekszik (5,5 százalékkal): 11,9 millió hektoliter. Chile rekordmennyiséggel számol, a 10,6 millió hektoliter 15,5 százalékkal több mint tavaly. Az OIV előrejelzések szerint a globális borfogyasztás 2011-ben még mindig 235,7-251,5 millió hektoliterre tehető. (forrás: Agromonitor)
Franciaország a borpiramis csúcsán
Franciaország őrzi a világ bortermelésében betöltött első helyét, mögötte az olaszok és a spanyolok állnak – ismerteti a borászat.hu a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) jelentését. Az OIV szerint 2011-ben a kisebb termőterület ellenére változatlan mértékű marad a világ bortermelése.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.