Csaladi uzsonna a Gundelben

Közel 60 ma élő Gundel leszármazott vett részt egy családi uzsonnán, a dinasztia egykori otthonában, az idén 125 éves Gundel falai között. A vendégeket Peter Knoll, a Gundel ügyvezető igazgatója és Polyák Norbert igazgatóhelyettes köszöntötte.

Hazánk egy leghíresebb, világszerte ismert márkaneve a Gundel, amely nemcsak egy éttermet, hanem széleskörű gasztronómiai örökséget takar. A Városligetben 125 éve nyitotta meg kapuit az elegáns villaépület, ahol másfél évtizeddel később Gundel Károly átvette az irányítást, és megteremtette Budapest legmodernebb vendéglátóhelyét. Gundel Károly anno bátran vállalta a magyar konyha megreformálását, jó érzékkel alkalmazta a modern konyhatechnológiákat, legendás ételeket adott a hazai vendéglátásnak. Úttörő módon, saját kertészettel, helyi termelőkkel és alaposan megválogatott beszállítókkal biztosította a minőségi alapanyagokat a konyhára. A Gundel diadala az ő nevéhez, de nemcsak az ő munkájához kapcsolódik, hiszen gyermekei is keményen dolgoztak az étterem mindennapi sikereiért.

A legidősebb élő leszármazott, a 90 éves Gundel unoka megilletődve mutatta az emeleti bálteremben berendezett kis kiállításon a legfiatalabb rokonoknak a nagymama fotóit. Felemelő volt, amint a Gundel étterem felett - egykor a Gundel família lakhelyéül szolgált-, most rendezvénytermekként használt helyiségekben végigsétáltak az idősebb rokonok, és visszaemlékeztek arra, hol voltak a családi étkezések, vagy a gyerekszobájuk.

A Gundel túlélt két világháborút, de az államosítást nem kerülhette el, és 1949-ben az Országos Idegenforgalmi Szálloda és Éttermi Vállalat, majd a HungarHotels tagja lett. A rendszerváltás előtt a Fórum hotelhez csatolták, s 1986-ban szerveződött az első Gundel-találkozó. A család ezután 1992-ben jött össze újra, ekkor kezdődött a Láng-Lauder–Kalla éra, és az étterem második legendás korszaka. A tehetséges séf, Kalla Kálmán a washingtoni magyar követséget hagyta ott, hogy hazatérésével világhíressé tegye a Gundel konyháját. 2009 óta a Danubius Hotels szállodaláncot is üzemeltető CP Holding a Gundel tulajdonosa, a Danubius Hotels managementje alá tartozik.

Litauszki Zsolt érkezésével egy olyan ambiciózus konyhafőnöke lett az étteremnek, aki a múlt tiszteletben tartásával képvisel egy modern, kreatív, de a hagyományokhoz is kötődő gasztronómiai koncepciót. Ismét lett fűszerkert a házban, saját befőzésű lekvárok, nemcsak a főzésben jelenik meg az alkotómunka. Fontos a szezonalitás is, amit az évszakokhoz igazodva változó étlapon követhetünk. Litauszki Zsolt, akárcsak Gundel Károly, a termelők kiválasztásában is nagyon következetes, célirányosan vásárol húst, zöldséget, sőt, libamájat is a kisebb, de megbízhatóan jó minőséget nyújtó beszállítóktól. A libamáj igazi Gundel-klasszikus, ami most az évszakoknak megfelelően, a legfrissebb kísérőkkel érkezik a tányéron. Zsolt bátran nyúl olyan alapanyagokhoz, amelyek anno a két háború között is népszerűek voltak, mint például a békacomb, a Pezsgő Vasárnap névre hallgató vasárnapi ebédek alatt pedig a fine dining stílust egy oldottabb, „vendéglős” hangulat váltja fel, olyan ételekkel, mint a húsleves, a lecsós harcsa vagy a rántott mangalicakaraj. Persze nem mellőzve az olyan szimbolikus kiegészítők is, amitől a Gundel lett „a” Gundel, mint például az elefántos vaj, a monogramozott ezüst evőeszközök vagy a Zsolnay porcelán. 

Az uzsonnán a Gundel klasszikusnak számító libamájat és Gundel palacsintát is felszolgáltak, volt Litauszki-féle tabulé, mangalicapofa zellerpürével, harcsapaprikás túros gnocchival és fügés sós karamella is.


Komoly növekedési lehetőség előtt a pulykahús

Komoly növekedési lehetőség előtt a pulykahús 

A csökkenő kereslet ellenére továbbra is világélelmezési termék a pulykahús, és komoly növekedési lehetőségek előtt áll.
A név a régi, a tulajdonos és a megjelenés változott

A név a régi, a tulajdonos és a megjelenés változott 

Kívül-belül új ruhába öltöztetve, korábbi tulajdonosváltást követően, december 3-tól ismét várja vendégeit a Rómain a Cziniel Cukrászda.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
A tradíció és az elegancia világának pezsgő találkozása

A tradíció és az elegancia világának pezsgő találkozása 

A régióról és a champagne készítés hagyományairól Kiszely Katalin a Champagne For You tulajdonosával beszélgettünk.
Vegán töltött káposzta és gulyásleves, glutén- és cukormentes bejgli

Vegán töltött káposzta és gulyásleves, glutén- és cukormentes bejgli  

Néhány a Csak a Mentes Karácsonyi Fesztiváljának sokszínű, egészséges kínálatából.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval

Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval 

Tíz nap a tó körül megismételhetetlen gasztro-kulturális élményekkel.
A pulyka reneszánsza a konyhában

A pulyka reneszánsza a konyhában 

A főzés és étkezés kétségtelenül összehozza az embereket, ezért is volt külön öröm, hogy a Magyar Pulykaszövetség meghívott minket egy közös főzésre a Gallicoop-pal a Chefparade konyhájába.
Megvan a világ legjobb sajtja

Megvan a világ legjobb sajtja 

Idén 47 országból 4786 különböző sajtot értékelt a 240 fős zsűri.
Badacsonyi sikerek a Vince gálán

Badacsonyi sikerek a Vince gálán 

Hazánk egyik legrangosabb boros elismerésén a győzteseket idén is a szakma és a közönség választotta ki.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.