Gundel díjas a csopaki Márga bisztró séfje

Elnyerte a Fiatal Szakácsművészeknek járó Gundel díjat Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje 2015-ben. Gasztronómia kategóriában idén először osztották ki a Gundel Művészeti Díjat a neves kurátorok, Kovács Lázár állandó tag és Kalla Kálmán, a balatoni vendéglátás nagy tiszteletben álló séfje. Hatalmas elismerés ez a dinamikusan fejlődő és megújuló balatoni gasztronómiának.

A Gundel Étterem 2015-ben először osztott gasztronómiai művészeti különdíjat fiatal és tehetséges, de még nem ismert szakácsok kiemelése és támogatása érdekében. Idén a látványosan és dinamikusan megújuló balatoni éttermek, vendéglátóhelyek kerültek középpontba, és a 35 év alatti fiatal szakácsok körében került odaítélésre a díj.

Az állandó kuratóriumi tag Lázár Chef mellé Kalla Kálmánt, a balatoni vendéglátás nagy tiszteletben álló séfjét kérték fel, hogy segítsen az ifjú tehetségek kiválasztásában és a díj odaítélésében. Ezentúl minden éveben más-más témakör szerint keresik majd a díjra érdemesek körét.

Endrédi Zoltán, séf a díjról:

“Hatalmas megtiszteltetés számomra ez a díj, nem tudom elmondani mennyire inspirál és feltölt, nagyon jó érzés, hogy az ember munkáját elismerik, és azt gondolom, hogy a fiatalok számára ez igazán nagy ösztönző erő lehet. Gratulálok a többi díjazottnak is, mi a Márgában igyekszünk a jövőben még jobbak lenni, fejlődni és tanulni, továbbra is sokat tenni a balatoni gasztronómia fejlesztésének érdekében.”

A Díj történetéről:

A Gundel művészeti díjat az ezredforduló tavaszán alapította a Gundel Étterem vezetősége. Az első díjátadásra 2001 májusában került sor, eleinte 10, a későbbi években pedig 14 kategóriában díjazták a különböző művészeti ágak legjobbjait. Mind a sajtó, mind a művészeti közélet a vártnál is nagyobb szeretettel és elismeréssel honorálta az alapítók szándékát. 2005-ben a Gundel újjászervezte a kuratóriumot és magát a díjátadást is. A kuratórium elnöke Szinetár Miklós (Kossuth díjas és kétszeres Jászai Mari díjas, opera-tévé és filmrendező, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze).

A Gundel Művészeti Díj célja, hogy a művészeti felsőoktatási intézmények jelöltjei közül kikerülő fiatal, tehetséges díjazottak a díj birtokosaként minél több lehetőséget kapjanak a karrierjük elindításához. 2015-ben először adnak gasztronómiai művészeti különdíjat fiatal és tehetséges, de még nem ismert szakácsok kiemelése és támogatása érdekében. A Gundel Fiatal Szakácsművészek díja ebben az évben a balatoni vendéglátás megújításában résztvevő 35 év alatti fiatal szakácsok körében került odaítélésre.

Endrédi Zoltán:

Zoltán 1997-ben kezdte meg vedéglátós tanulmányait Veszprémben, 2002-től sous chefként dolgozott tíz éven keresztül a veszprémi Chianti étteremben, 2012-től szakács a balatonkenesei Hotel Marina Portban, 2013-től séf a Szent Donát Pincészet éttermében majd 2014-től a Márga bisztró séfje.

“Közel 15 éves szakmai tapasztalatom során megtanultam azt, hogy ez a hivatás teljes odafigyelést, koncentrációt és elhivatottságot igényel. Folyamatos tanulást,fejlődést önképzést követel. A gasztronómia rohamos léptekben fejlődik: napról napra, hétre hétre ismerkedhetünk meg új ételkészítési eljárásokkal és trendekkel. Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy mindezeket a legjobb tudásunk szerint adjuk át a kedves vendégeinknek.” – vallja a Gundel díjas séf, Endrédi Zoltán.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.