GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

A fogyasztói jelzések alapján megfogalmazott gyanú szerint a Spar, az ALDI és a Tesco vélhetően megtévesztő kereskedelemi kommunikációt folytat egyes „teljes kiőrlésűként” hirdetett termékeivel kapcsolatban, közölte a GVH az MTI-vel.

Február 12-én a Lidl 186 millió forintos bírságot kapott, mert a cég

négy, „teljes kiőrlésűként” hirdetett termékével kapcsolatban megtévesztette a fogyasztókat.

Magyarországon több mint egymillióan élnek cukorbetegséggel, számukra rendkívül lényeges, hogy milyen alapanyagokból készülő péksüteményeket fogyasztanak, derül ki a közleményből.

Kovászos kenyér
Kovászos kenyér
Fotó: Depositphotos
A GVH az eljárás lezárását követően fogyasztói jelzések alapján panaszeljárások keretében vizsgálja további piaci szereplők „teljes kiőrlésű” termékekkel kapcsolatos tájékoztatási, illetve kereskedelmi gyakorlatát.

A panaszeljárások következményeként most

három versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH: a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-vel (Spar), az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.-vel (Aldi) és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel (Tesco) szemben.

A GVH mindhárom élelmiszer-kiskereskedelmi cég esetében észlelte, hogy egyes „teljes kiőrlésű” jelzővel forgalmazott, helyben sütött pékáruikkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációjukban, illetve önmagában ezen termékek elnevezésével valószínűsíthetően megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytatnak.

A gyanú szerint a cégek azt a téves benyomást keltik a fogyasztókban a termékek összetétele, mint lényeges jellemző tekintetében, hogy azok túlnyomó részben teljes kiőrlésű liszttel készültek.

A versenyfelügyeleti eljárások megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárások lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az ügy kapcsán a GVH arra hívja fel a vállalkozások figyelmét, hogy a kereskedelmi kommunikációjuk kialakítása során figyelmemmel kell lenniük arra, hogy a fogyasztók miként fogják értelmezni üzenetüket, és nem várhatják el a fogyasztóktól, hogy az állítások valóságtartalmának utánajárjanak.

 


Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.
Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?

Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?  

Ami nemcsak a hazai marhahús állományt, hanem a magyarországi sertéstartókat is súlyosan érintheti.
Hamarosan lehúzza a rolót a móri Michelin-ajánlásos étterem

Hamarosan lehúzza a rolót a móri Michelin-ajánlásos étterem 

Ha tervezte, hogy meglátogatja – igyekeznie kell.
Új tulajdonosát keresi a Mi kis falunk kocsmája

Új tulajdonosát keresi a Mi kis falunk kocsmája 

A sorozatban megismert vendéglátóhelyet 55 millió forintért árulják.
Bezárt a legendás dunántúli csárda

Bezárt a legendás dunántúli csárda 

Az 1988-ban alapított vendéglátóhely nemcsak kiváló ételeivel, hanem sokszínű programjaival is a régió egyik meghatározó központja lett.
A nőket ünneplik a Matild Palotában

A nőket ünneplik a Matild Palotában 

A Nemzetközi Nőnapon világszerte a nők szerepét, tehetségét méltatják.
Világelsők között a Tokaj Borvidék fenntartható turisztikai projektje

Világelsők között a Tokaj Borvidék fenntartható turisztikai projektje 

A Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. által benyújtott díjnyertes projekt a helyi fehér gólyák védelmére épül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.