Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományőrzés és fenntarthatóság jellemzi azokat a gazdaságokat, amelyekből a nagykereskedő cég az idei év borválogatásait választotta. A METRO Év Bora címet minden évben egy kiváló fehér-, rozé- és vörösborból álló borválogatásnak ítélik oda; a nemzetközi válogatás mellett a magyar nagykereskedő idén is kiemelt egy kitűnő hazai bortriót. A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

A borszakértők által nagy gonddal kiválasztott nedűket kizárólag a hazai nagykereskedelmi áruházakban lehet kapni. A borválogatásokat kifejezetten ajánlják azoknak a vendéglátósoknak, akik elérhető áron magas minőségű borokat szeretnének beemelni a borlapjukba.

METRO Év Magyar Bora 2024: Nexus, Lelovits Tamás Pincészete

A kapcsolódás jelenik megennek a tételnek a nevében: a Nexus szó utal a két cég együttműködésére, a szőlőfajták kapcsolatára a házasításokban, a bor által teremtett hídra ember és ember között, s nem utolsó sorban a bor és étel alkotta harmóniára.

METRO Év Bora - magyar termelő / Forrás: METRO
METRO Év Bora - magyar termelő / Forrás: METRO

A termelő Lelovits Tamás Pincészete egy hagyományosan működő családi pincészet, mely Villány legjobb dűlőin 21 hektáron gondos odafigyeléssel termel kiváló borokat. Elsősorban az örökölt hagyományokat követik a borkészítésben, arányosan ötvözve azokat a modern technológiákkal. Elhivatottan őrizik és népszerűsítik a magyar szőlőfajtákat, s képviselik Villány egyedi hangulatát és adottságait.

Izgalmas házasítások

A borválogatás tagjai idén is cuvéek: a házasításokban szereplő szőlőfajták legjobb oldalát domborítják ki. A Lelovits Nexus fehér cuvée chardonnay, ottonel muskotály és sauvignon blanc szőlők előnyeit egyesíti. A friss, gyümölcsös bort zamatos, gazdag ízek, citrusos-zöldalmás illatjegyek jellemzik. A Lelovits Nexus rosé cuvée a pincészet különleges tételeként kékfrankos és syrah házasítása, egyedülálló íz és illatvilággal. A kékfrankos karakterességét és a syrah izgalmas fűszerességét lelhetjük fel benne, illatában parfümös, rózsaszín virágok fedezhetők fel. A Lelovits Nexus vörös cuvée a kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc szőlőfajták házasítása. Könnyed, feketeribizlis-szedres ízvilágú bor, cseppnyi dohány érzettel. 

A címke titka

Érdekesség, hogy a Nexus borok címkéin a gasztronómiai kapcsolódást hangsúlyozandó evőeszközök alkotják az X egyik szárát. Ezek ugyanakkor egyfajta grafikus ajánlásként is jelen vannak: a fehér bor tökéletes kísérője egy szárnyas- vagy halételnek, salátának, így villa szerepel a címkén, míg a rosé egy hideg, pirosgyümölcs levessel alkotja talán a legjobb párt, ezért ezen kanalat találunk. A vörös (villányi bor révén) vörös húsos ételekkel harmonizál, klasszikus ételpárja a steak, így egy kés alkotja a fő grafikai elemet.

METRO Év Nemzetközi Bora 2024: Volere, CADIS 1898 Pincészet

A CADIS 1898 Pincészet az olasz és nemzetközi boros szcéna egyik elismert bortermelője, s a térség vezető borászata. Több mint 120 év tapasztalat és történelem alapozza meg a pincészet szakértelmét és a magas minőségű borkészítést.

METRO Év Bora - nemzetközi nyertes / Forrás: METRO
METRO Év Bora - nemzetközi nyertes / Forrás: METRO

Területeik Verona keleti részén, Veneto régióban helyezkednek el olyan híres borvidékeken, mint a Soave, Valpolicella és Durello. Világhírű boraik a hagyományos és modern borkészítés harmonikus elegyét tükrözik. A VOLERE borok őshonos szőlőfajtákból fenntartható módon készültek a legnagyobb odafigyelés mellett.

Különleges érleléssel készült olasz borok

A Volere Garganega Veneto fehérbor 100% garganega szőlőből készült, szalmasárga színű bor. Különlegessége, hogy a legalább 10 napig tartó szárítási technikának köszönhetően egyedülálló aroma- és ízgazdagsággal rendelkezik. Illatában a trópusi gyümölcsök és az érett őszibarack jegyeit ötvözi, mely frissen szedett rózsa aromájával egészül ki. A Volere Merlot Corvina Veneto rosébor 51% merlot és 49% corvina szőlők házasításának eredménye. Ez a korallszínű bor a borkészítési folyamat során 12 óra héjon áztatással érte el színét. A könnyed test hosszú lecsengéssel párosul. A Volere Corvina Veneto 100% corvina szőlőből készült, rubinvörös színének és lágy ízvilágának titka a fehérbor készítésénél is alkalmazott, legalább 10 napig tartó szárítási technika. A vörösbor ízében érett cseresznye és sötét bogyós gyümölcsök jegyek mutatkoznak, melyeket lágy fűszeres, édesgyökér ízjegyek kísérnek.

 

 

 

 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.