Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományőrzés és fenntarthatóság jellemzi azokat a gazdaságokat, amelyekből a nagykereskedő cég az idei év borválogatásait választotta. A METRO Év Bora címet minden évben egy kiváló fehér-, rozé- és vörösborból álló borválogatásnak ítélik oda; a nemzetközi válogatás mellett a magyar nagykereskedő idén is kiemelt egy kitűnő hazai bortriót. A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

A borszakértők által nagy gonddal kiválasztott nedűket kizárólag a hazai nagykereskedelmi áruházakban lehet kapni. A borválogatásokat kifejezetten ajánlják azoknak a vendéglátósoknak, akik elérhető áron magas minőségű borokat szeretnének beemelni a borlapjukba.

METRO Év Magyar Bora 2024: Nexus, Lelovits Tamás Pincészete

A kapcsolódás jelenik megennek a tételnek a nevében: a Nexus szó utal a két cég együttműködésére, a szőlőfajták kapcsolatára a házasításokban, a bor által teremtett hídra ember és ember között, s nem utolsó sorban a bor és étel alkotta harmóniára.

METRO Év Bora - magyar termelő / Forrás: METRO
METRO Év Bora - magyar termelő / Forrás: METRO

A termelő Lelovits Tamás Pincészete egy hagyományosan működő családi pincészet, mely Villány legjobb dűlőin 21 hektáron gondos odafigyeléssel termel kiváló borokat. Elsősorban az örökölt hagyományokat követik a borkészítésben, arányosan ötvözve azokat a modern technológiákkal. Elhivatottan őrizik és népszerűsítik a magyar szőlőfajtákat, s képviselik Villány egyedi hangulatát és adottságait.

Izgalmas házasítások

A borválogatás tagjai idén is cuvéek: a házasításokban szereplő szőlőfajták legjobb oldalát domborítják ki. A Lelovits Nexus fehér cuvée chardonnay, ottonel muskotály és sauvignon blanc szőlők előnyeit egyesíti. A friss, gyümölcsös bort zamatos, gazdag ízek, citrusos-zöldalmás illatjegyek jellemzik. A Lelovits Nexus rosé cuvée a pincészet különleges tételeként kékfrankos és syrah házasítása, egyedülálló íz és illatvilággal. A kékfrankos karakterességét és a syrah izgalmas fűszerességét lelhetjük fel benne, illatában parfümös, rózsaszín virágok fedezhetők fel. A Lelovits Nexus vörös cuvée a kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc szőlőfajták házasítása. Könnyed, feketeribizlis-szedres ízvilágú bor, cseppnyi dohány érzettel. 

A címke titka

Érdekesség, hogy a Nexus borok címkéin a gasztronómiai kapcsolódást hangsúlyozandó evőeszközök alkotják az X egyik szárát. Ezek ugyanakkor egyfajta grafikus ajánlásként is jelen vannak: a fehér bor tökéletes kísérője egy szárnyas- vagy halételnek, salátának, így villa szerepel a címkén, míg a rosé egy hideg, pirosgyümölcs levessel alkotja talán a legjobb párt, ezért ezen kanalat találunk. A vörös (villányi bor révén) vörös húsos ételekkel harmonizál, klasszikus ételpárja a steak, így egy kés alkotja a fő grafikai elemet.

METRO Év Nemzetközi Bora 2024: Volere, CADIS 1898 Pincészet

A CADIS 1898 Pincészet az olasz és nemzetközi boros szcéna egyik elismert bortermelője, s a térség vezető borászata. Több mint 120 év tapasztalat és történelem alapozza meg a pincészet szakértelmét és a magas minőségű borkészítést.

METRO Év Bora - nemzetközi nyertes / Forrás: METRO
METRO Év Bora - nemzetközi nyertes / Forrás: METRO

Területeik Verona keleti részén, Veneto régióban helyezkednek el olyan híres borvidékeken, mint a Soave, Valpolicella és Durello. Világhírű boraik a hagyományos és modern borkészítés harmonikus elegyét tükrözik. A VOLERE borok őshonos szőlőfajtákból fenntartható módon készültek a legnagyobb odafigyelés mellett.

Különleges érleléssel készült olasz borok

A Volere Garganega Veneto fehérbor 100% garganega szőlőből készült, szalmasárga színű bor. Különlegessége, hogy a legalább 10 napig tartó szárítási technikának köszönhetően egyedülálló aroma- és ízgazdagsággal rendelkezik. Illatában a trópusi gyümölcsök és az érett őszibarack jegyeit ötvözi, mely frissen szedett rózsa aromájával egészül ki. A Volere Merlot Corvina Veneto rosébor 51% merlot és 49% corvina szőlők házasításának eredménye. Ez a korallszínű bor a borkészítési folyamat során 12 óra héjon áztatással érte el színét. A könnyed test hosszú lecsengéssel párosul. A Volere Corvina Veneto 100% corvina szőlőből készült, rubinvörös színének és lágy ízvilágának titka a fehérbor készítésénél is alkalmazott, legalább 10 napig tartó szárítási technika. A vörösbor ízében érett cseresznye és sötét bogyós gyümölcsök jegyek mutatkoznak, melyeket lágy fűszeres, édesgyökér ízjegyek kísérnek.

 

 

 

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.