Vízen ringatózó vakkóstolás keretében mutatkozott be a METRO Év Bora 2023 válogatás

A nemzetközi és a magyar bortriót március 22-én mutatták be a hazai szaksajtó képviselőinek: a stílszerűen egy dunai kikötőben tartott interaktív borbemutatón összesen hat tételt ismertek meg a résztvevők. A magyar Kikötő kollekció március közepén került a nagykereskedelem áruházainak polcaira – és csak oda, hiszen ezeket a borokat kizárólag a METRO forgalmazza.

A METRO Év Bora címet az áruházlánc minden évben egy kiváló fehér-, rozé- és vörösborból álló borválogatásnak ítéli oda; a nemzetközi válogatás mellett a magyar áruházlánc idén is kiemelt egy kitűnő hazai bortriót. A borszakértők által kiválasztott borokat kizárólag a hazai nagykereskedelmilánc tagjainál lehet kapni. A borválogatásokat kifejezetten ajánlják azoknak a vendéglátósoknak, akik kockázatmentes, mégis remek ár-érték arányú borokat szeretnének beemelni a borlapjukba.

 

METRO Év Magyar Bora 2023

Az előkelő címet idén elnyerő Garamvári Szőlőbirtok bajnok borait Gáspár Miklós, a borászat kereskedelmi igazgatója mutatta be. A balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok a Dél-Balatoni borrégió egyik pregnáns képviselője. A több, mint három évtizedes múltra visszatekintő, Garamvári Vencel alapította borászat borai és pezsgői kiváló eredményekkel szerepelnek magyar és nemzetközi versenyen, 2006-ban pedig elnyerték az Év Pincészete és az Év Bortermelője címet is. 2019 óta a család három generációja dolgozik nap mint nap azon, hogy boraik a birtokon termő szőlőfajták legizgalmasabb oldalát mutassák be. A METRO Év Magyar Borait, a Kikötő fantázianevű borválogatást a balatoni vitorlásélet ihlette.

 

A balatoni vitorlásélet világa

A Kikötő-borok a nyár és a vízi sportok szabadságát öntik ízekbe a Dél-Balatoni dombokon termő szőlőfajták kifinomult házasításával. “A kikötő a hajós élet központja és szimbóluma, az a hely, ahol emberek és történetek találkoznak, ahol együtt élvezhetjük az élet szépségeit. A fehér borunk a balatoni élet könnyedségét, a rozé a nyár frissességét, a vörös pedig a nyáresti beszélgetések mélységét hivatott felidézni", mondta a vakkóstolás alkalmával Gáspár Miklós a névadás hátteréről.

A borválogatás zászlóshajója a merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és kadarka szőlőfajták házasságának gyümölcse, a Kikötő Vörös cuvée (2021), mély rubintvörös színnel, málna, erdei gyümölcs és szilva jegyeket hordozó illattal. Ízében fűszeres-ásványos jelleg, selymes tanninok, utóízben diszkréten megjelenő hordós aromák és kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi. A Kikötő-sorozat Fehér cuvée-je (2022) a chardonnay, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres és Irsai Olivér fajták zamatait egyesíti. Hízelgően édes illata ellenére meglepően száraz az ízérzet, citrusos-trópusi gyümölcsös jegyekkel és ropogós savakkal. A Kikötő Rosé cuvée (2022) egyéniségét syrah, pinot noir és merlot fajták adják: mély rózsaszínű, lazacos árnyalatú ital, epres-ribizlis aromával. A piros gyümölcsös ízélménynek játékos pikantériát ad a syrah fűszeressége és a merlot málnás jellege.

METRO Év Nemzetközi Bora 2023

A Bodega Carlos Serres borászatból származó borválogatás a METRO Év Nemzetközi Bora címet viseli idén, Gerendai Károly, a cég  bor-pezsgő kategóriaszakértője mutatta be a rendezvényen. A spanyol borászat a Rioja történelmi borvidéken termeli zamatos borait. A borászatot az Oja-völgyi Haroban alapította a névadó Carlos Serres 1896-ban, és az eltelt csaknem másfél évszázad alatt nagyban hozzájárult a La Rioja borrégió sikeréhez. A helyi hagyományokra építő Cepa Divisa borcsalád tagjai jelentik a borászat ékköveit: az egyedi éghajlati viszonyok és az újratelepített történelmi tőkék igazi bor-egyéniségeket érlelnek.

"A borválogatás nem fog csalódást okozni a spanyol borok barátainak, és nem mellesleg egy remek ár-érték arányú borról van szó, spanyol csúcsborhoz ennél cask drágábban juthatnánk", mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy már másodjára kapta meg spanyol bor ezt az előkel címet. 

A mediterrán nyár zamata

A METRO Év Bora 2023 nemzetközi borválogatásának vörösbora a Cepa Divisa Vendimia Seleccionada D.O.Ca. Rioja (2021). A tempranillo szőlőből készült, lendületes világoslila nedű a négy hónapos amerikai és francia tölgyfahordós érlelésből fakadó füstös és vaníliás illatjegyekkel, édesgyökér és bogyós gyümölcs aromákkal kecsegtet. A Cepa Divisa Viura D.O.Ca. Rioja (2022) fehérbor Viura szőlőből készült. Halványsárga színű, egyediségét a két hónapon át tartó finomseprűs érlelés adja, mely intenzív és komplex illatjegyekkel ruházta fel – a végeredmény egy elegáns, citrus és zöldalma aromákkal rendelkező fehérbor. Tempranillo szőlőből készült a borválogatás rozébora is, a Cepa Divisa Rosé D.O.Ca. Rioja (2022). Komplex és játékos ízélményt ad ez a lágy rózsaszín mediterrán rozé: illatában málna és ibolya aromák, fűszerek, cukorka és balzsamecetes jegyek fedezhetőek fel, a korty pedig ropogós gyümölcsös ízével kényezteti az ízlelőbimbókat.

Forrás: METRO / Turizmus Online


A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.