Az Anty Gin a Nordic Foodlab és a The Cambridge Distillery közös agyszüleménye.
Miles Irving, professzionális takarmányozó több mint hatezer vöröshangyát összegyűjtött, majd pedig erős etanololdatba helyezte őket. A férfi a folyadék desztillációja után hangyakoncentrátumot hozott létre.
A hangyás gin a világon az első az ital rovarból készült változatai közül. Az innivaló palackonként 200 angol fontba kerül és 62 hangya „esszenciáját” tartalmazza.
A hangyákra az általuk termelt hangyasavnak köszönhető, citrusos ízük miatt esett a választás.
William Lowe, a The Cambridge Distillery munkatársa így fogalmazott: „Az emberek azért használnak hangyákat, mert igen különleges zamatuk van, amelyet a legjobban a citrusos ízvilággal lehet körülírni. Nagyon sok kutatást végeztünk, és úgy találtuk, hogy a hangyáknak az általuk védekezésként permetezett hangyasav miatt citrusos az ízük.”
„Több száz éve a hangyasavat hangyák desztillálásával állították elő, és ezért elhatároztuk, hogy mi is így teszünk.”
A készítők többek között nagy csalánt és erdei gyömbérgyökeret is kevertek a desztillált oldathoz.
"Az eredmény egy elképesztő, egyedi gin, amelynek világszerte nagyon jó a fogadtatása. Az emberek le vannak nyűgözve, hogy milyen finom. Azért drága, mert nagyon munkaigényes – az Anty Gin készítése csaknem egy évet vett igénybe.”
„Azt akarjuk, hogy az emberek felhúzzák a szemöldöküket. Az Anty Gin fő célja, hogy az emberek rájöjjenek: a rovarok igenis életképes forrásai az élelmiszereknek és a zamatoknak is.”
A sajátos ginből csupán 99 palack került kiskereskedelmi forgalomba, amelyeket az Anty Gin honlapjáról lehet beszerezni.
Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám