Hangyás gin

A The Cambridge Distillery nevű szeszfőzde megalkotta a világ első „hangyaesszenciával” feljavított ginjét – derül ki a The Telegraph cikkéből.


Az Anty Gin a Nordic Foodlab és a The Cambridge Distillery közös agyszüleménye.

Miles Irving, professzionális takarmányozó több mint hatezer vöröshangyát összegyűjtött, majd pedig erős etanololdatba helyezte őket. A férfi a folyadék desztillációja után hangyakoncentrátumot hozott létre.

A hangyás gin a világon az első az ital rovarból készült változatai közül. Az innivaló palackonként 200 angol fontba kerül és 62 hangya „esszenciáját” tartalmazza.   

A hangyákra az általuk termelt hangyasavnak köszönhető, citrusos ízük miatt esett a választás.

William Lowe, a The Cambridge Distillery munkatársa így fogalmazott: „Az emberek azért használnak hangyákat, mert igen különleges zamatuk van, amelyet a legjobban a citrusos ízvilággal lehet körülírni. Nagyon sok kutatást végeztünk, és úgy találtuk, hogy a hangyáknak az általuk védekezésként permetezett hangyasav miatt citrusos az ízük.”

„Több száz éve a hangyasavat hangyák desztillálásával állították elő, és ezért elhatároztuk, hogy mi is így teszünk.”

A készítők többek között nagy csalánt és erdei gyömbérgyökeret is kevertek a desztillált oldathoz.

"Az eredmény egy elképesztő, egyedi gin, amelynek világszerte nagyon jó a fogadtatása. Az emberek le vannak nyűgözve, hogy milyen finom. Azért drága, mert nagyon munkaigényes – az Anty Gin készítése csaknem egy évet vett igénybe.”

„Azt akarjuk, hogy az emberek felhúzzák a szemöldöküket. Az Anty Gin fő célja, hogy az emberek rájöjjenek: a rovarok igenis életképes forrásai az élelmiszereknek és a zamatoknak is.”  

A sajátos ginből csupán 99 palack került kiskereskedelmi forgalomba, amelyeket az Anty Gin honlapjáról lehet beszerezni.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.