Három étel, amivel szinte biztos, hogy átvernek

Az élelmiszerhamisítás korunk egyik legnagyobb üzlete, szakemberek szerint éves szinten 50 milliárd dollárról van szó - olvasható az Index Élet-érzés Blogjában.

A Real Food/Fake Food című könyv szerzője, Larry Olmsted a napokban az Eater szaklap Hogyan kerüljük el az éttermek leggyakoribb átveréseit?- írásában most bemutatja melyek a legjellemzőbb átverések Amerikában.

1. Kobe marhahús

A Kobe a világ leghíresebb és legdrágább marhahúsa, és erre is igaz, amit az epres készítményekre (főleg joghurtokra) szoktak mondani, hogy a Földön összesen nem terem annyi eper, mint amennyi csak az eperjoghurtokban van. Nos, a Kobe marha olyan ritka, hogy az Egyesült Államokban annak eladott marhahús 99 százaléka (!!) hamisítvány. Mivel a Kobe dekagrammja 2000 (kétezer) forintba kerül, minden, ami ennél olcsóbb, nyilvánvalóan nem eredeti, mi pedig nyugodtan érezzük átverve magunkat.

2. Vörös sügér

Egy szakember szerint a vörös sügérnek eladott halak 94 százaléka valójában nem az. A helyzet annyira rossz, hogy a híres New York-i sushi étterem, a Sushi Nakazawa például egyáltalán nem hajlandó vörös sügért felszolgálni, mert túl nagy a csalás kockázata. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy nem vernek át, akkor sajnos elkészítés előtt egészben kell látnunk a halat (és az sem árt, ha tudjuk, hogyan néz ki egy vörös sügér).

3. Szarvasgomba

A szarvasgomba nagy divat, termesztik is, de jó ha tudjuk, hogy az igazi, vadon termő szarvasgomba nagyon-nagyon ritka, és legalább annyira drága is. Szóval hacsak nem előttünk dolgozzák fel, jó, ha gyanakszunk, hogy valami nem stimmel. A szarvasgomba olajnak pedig semmi köze a szarvasgombához. Ez egy kivonat, ugyanúgy gyártják, mint egy parfümöt, teljesen hamis és mű - írja az Eater.

 

Forrás: Index/Élet-Érzés

Forrás: Eater

Forrás: Vendég & Hotel Online


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.