Három étel, amivel szinte biztos, hogy átvernek

Az élelmiszerhamisítás korunk egyik legnagyobb üzlete, szakemberek szerint éves szinten 50 milliárd dollárról van szó - olvasható az Index Élet-érzés Blogjában.

A Real Food/Fake Food című könyv szerzője, Larry Olmsted a napokban az Eater szaklap Hogyan kerüljük el az éttermek leggyakoribb átveréseit?- írásában most bemutatja melyek a legjellemzőbb átverések Amerikában.

1. Kobe marhahús

A Kobe a világ leghíresebb és legdrágább marhahúsa, és erre is igaz, amit az epres készítményekre (főleg joghurtokra) szoktak mondani, hogy a Földön összesen nem terem annyi eper, mint amennyi csak az eperjoghurtokban van. Nos, a Kobe marha olyan ritka, hogy az Egyesült Államokban annak eladott marhahús 99 százaléka (!!) hamisítvány. Mivel a Kobe dekagrammja 2000 (kétezer) forintba kerül, minden, ami ennél olcsóbb, nyilvánvalóan nem eredeti, mi pedig nyugodtan érezzük átverve magunkat.

2. Vörös sügér

Egy szakember szerint a vörös sügérnek eladott halak 94 százaléka valójában nem az. A helyzet annyira rossz, hogy a híres New York-i sushi étterem, a Sushi Nakazawa például egyáltalán nem hajlandó vörös sügért felszolgálni, mert túl nagy a csalás kockázata. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy nem vernek át, akkor sajnos elkészítés előtt egészben kell látnunk a halat (és az sem árt, ha tudjuk, hogyan néz ki egy vörös sügér).

3. Szarvasgomba

A szarvasgomba nagy divat, termesztik is, de jó ha tudjuk, hogy az igazi, vadon termő szarvasgomba nagyon-nagyon ritka, és legalább annyira drága is. Szóval hacsak nem előttünk dolgozzák fel, jó, ha gyanakszunk, hogy valami nem stimmel. A szarvasgomba olajnak pedig semmi köze a szarvasgombához. Ez egy kivonat, ugyanúgy gyártják, mint egy parfümöt, teljesen hamis és mű - írja az Eater.

 

Forrás: Index/Élet-Érzés

Forrás: Eater

Forrás: Vendég & Hotel Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.