Hedonista hétvége Békéscsabán

Idén június 13-16. között rendezik meg a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, a mely a szervezők felvállalt filozófiája szerintz a hedonizmus ünnepe.

Az immár 13. rendezvényen 100 fajta csapolt sör, csülökpörkölt-főző verseny, koncertek és színházi előadások színesítik a programot. A fesztivál beharangozóján Papp Mária, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága marketing menedzsere a régió turisztikai értékeire - a puszta, a termálvíz kincs, valamint a kézműves- és gasztronómai hagyományok - hívta fel a figyelmet. - Ez a térség a legtöbb hungarikum hazája, ha az a termék még nincs is lajstromozva - emelte ki.

Bora Imre, a fesztivál főszervezője szerint talán nincs még a világon olyan sörfesztivál, ahol ennyi fajta csapolt sört ismerhetnek meg egyszerre, egy helyen a látogatók.

A Vendég & Hotel Online kérdésére Prohászka Béla, a rendezvény gasztronómiai vezetője elmondta, hogy a sör és a csülök ellentmond a manapság divatos, és egészségesnek mondott gasztronómiai irányzatokkal, de ez a fesztivál a hedonizmus ünnepe, így ez alkalommal nem feltétlenül követik a látogatók a dietetikusok javaslatait... 

A rendezvénnyel egy időben szervezik a Magyar Nemzeti Ejtőernyős Bajnokságot, amely kitűnő időtöltést kínál a Békéscsabára érkezőknek. A 4 napos fesztivál több különlegességgel is szolgál. A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően az ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezik az első söröshordó.

A hazánkban ismert nagy sörgyárak mellett bemutatkoznak a Házi Kézműves Sörfőzdék is, és csaknem 50 féle cseh sört is kínálnak, a hagyományokhoz híven a sört literes korsókból fogyaszthatják. A vasárnapi napon a hagyományokhoz híven csülökfőző versenyt rendeznek, ahol a baráti társaságoké a főszerep, megmutathatják, ki hogy bánik a fakanállal. Mintegy 10 tonna csülköt főznek meg, lesz füstölt, főtt és grillezett csülök, száz csapat méri majd össze ügyességét.

A rendezvény keretein belül harmadik alkalommal tartják meg a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásárt, amelynek során megismerkedhetnek a rendezvényre kilátogatók a vidék jellegzetességeivel, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival, kézműves értékeivel a környező településeken élő termelőktől egészen a nagy múltú gyártókig.

A csütörtöktől vasárnap estig tartó vigasságon a gyerekek számára is kínálnak programot, lesznek interaktív mesejátékok, játszóház és kézműves foglalkozások.

A fesztivál ideje alatt ingyenes buszközlekedéssel segítik a látogatókat.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.