Hedonista hétvége Békéscsabán

Idén június 13-16. között rendezik meg a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, a mely a szervezők felvállalt filozófiája szerintz a hedonizmus ünnepe.

Az immár 13. rendezvényen 100 fajta csapolt sör, csülökpörkölt-főző verseny, koncertek és színházi előadások színesítik a programot. A fesztivál beharangozóján Papp Mária, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága marketing menedzsere a régió turisztikai értékeire - a puszta, a termálvíz kincs, valamint a kézműves- és gasztronómai hagyományok - hívta fel a figyelmet. - Ez a térség a legtöbb hungarikum hazája, ha az a termék még nincs is lajstromozva - emelte ki.

Bora Imre, a fesztivál főszervezője szerint talán nincs még a világon olyan sörfesztivál, ahol ennyi fajta csapolt sört ismerhetnek meg egyszerre, egy helyen a látogatók.

A Vendég & Hotel Online kérdésére Prohászka Béla, a rendezvény gasztronómiai vezetője elmondta, hogy a sör és a csülök ellentmond a manapság divatos, és egészségesnek mondott gasztronómiai irányzatokkal, de ez a fesztivál a hedonizmus ünnepe, így ez alkalommal nem feltétlenül követik a látogatók a dietetikusok javaslatait... 

A rendezvénnyel egy időben szervezik a Magyar Nemzeti Ejtőernyős Bajnokságot, amely kitűnő időtöltést kínál a Békéscsabára érkezőknek. A 4 napos fesztivál több különlegességgel is szolgál. A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően az ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezik az első söröshordó.

A hazánkban ismert nagy sörgyárak mellett bemutatkoznak a Házi Kézműves Sörfőzdék is, és csaknem 50 féle cseh sört is kínálnak, a hagyományokhoz híven a sört literes korsókból fogyaszthatják. A vasárnapi napon a hagyományokhoz híven csülökfőző versenyt rendeznek, ahol a baráti társaságoké a főszerep, megmutathatják, ki hogy bánik a fakanállal. Mintegy 10 tonna csülköt főznek meg, lesz füstölt, főtt és grillezett csülök, száz csapat méri majd össze ügyességét.

A rendezvény keretein belül harmadik alkalommal tartják meg a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásárt, amelynek során megismerkedhetnek a rendezvényre kilátogatók a vidék jellegzetességeivel, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival, kézműves értékeivel a környező településeken élő termelőktől egészen a nagy múltú gyártókig.

A csütörtöktől vasárnap estig tartó vigasságon a gyerekek számára is kínálnak programot, lesznek interaktív mesejátékok, játszóház és kézműves foglalkozások.

A fesztivál ideje alatt ingyenes buszközlekedéssel segítik a látogatókat.


Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.